Te is vízzel öblögetsz fogmosás után? Nem szabadna a kutatók szerint

Van, aki szerint káros lehet, míg mások azt vallják, a fogkrémnek nincs helye a fogakon.

Fogmosás után öblítés
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Valószínűleg már gyerekkorában megtanították mindenkinek, hogy a fogmosást alapos, langyos vizes öblögetéssel kell zárni, hogy a száj tiszta és üde legyen, a fogkrémmaradványok pedig maximális mértékben eltűnjenek belőle.

Vannak azonban, akik szerint épp utóbbi miatt nem tanácsos az öblögetés, hisz még előnyös is lehet, ha a fogkrém a szájban, pontosabban a fogakon marad. A témában két szekértábor áll egymással szemben teljes mértékben eltérő nézetekkel - de melyiküknek lehet igaza?

Káros lehet az öblögetés?

A fogorvosok jelentős része - korábbi kutatások eredményeire hivatkozva - tartja ma már úgy, hogy a fogmosás után bevett szokásként alkalmazott vizes öblögetést el lehet hagyni, sőt, érdemes is, mivel jelentős mértékben csökkentheti a fluoridos fogkrém fogvédő hatását. Általában ugyanis az emberek nem mosnak kellő ideig fogat, sokan még egy percig sem, ennyi idő alatt azonban a fluorid nem tudja kifejteni remineralizáló hatását, ha alaposan ki is öblítik a rövidke fogmosás végeztével a szájat. Ha viszont az öblögetés elmarad, nagyobb eséllyel előzhető meg a fogszuvasodás.

Van egy másik tábor is, akik viszont ennek ellenkezőjét vallják, és úgy tartják, az öblítés nem káros, sokkal inkább hasznos, mivel a fogakról eltávolított baktériumokat és szennyeződést a lehető legteljesebb mértékben el kell távolítani a szájból, emellett az sem jó, ha fogkrémmaradványt nyel le az ember.

Mit mond a tudomány?

A témában a kutatások eredményei is ellentmondásosak. Bár korábbi vizsgálatok szerint az öblögetés elhagyása csökkenti a lyukas fogak mennyiségét, egy 2002-ben publikált vizsgálat szerint lényeges különbség nem mutatható ki. Az említett kutatás három éven át folytatott le klinikai tesztet két iskolában, melyek közül az egyikben öblögettek a résztvevők a fluoridos fogkrémmel való fogmosás után, a másikban viszont nem.

A cikk az ajánló után folytatódik

Volt egy harmadik iskola is, melyet kontrollcsoportként figyeltek meg, itt azonban nem is kaptak fluoridos fogkrémet a diákok. Az eredmények az első két iskola között nem mutattak lényeges eltérést a lyukas fogak terén, a kontrolliskolában viszont sokkal rosszabb eredmények születtek.

Elszíneződés a fogakon: több típusa is lehet, és mindegyik mást jelent

Nézegess képeket!

Elolvasom

Összegzésként elmondható, hogy talán az arany középút jelenthet megoldást: amennyiben elhagyod az öblögetést, ne használj annyi fogkrémet, ugyanakkor akár öblögetsz, akár nem, a fogmosás mindig legyen alapos - a helyes technikát ide kattintva nézheted meg videón. Víz helyett célszerű alkoholmentes szájvízzel öblögetni, így elkerülhetsz mindent, amit az egyes módszerek hívei negatívumként emlegetnek.

Ezt is szeretjük