Rákot okozhat az ínybetegség: évtizedes kutatás eredményét közölték

A szájhigiénia elhanyagolása és az íny megbetegedése akár rákot is okozhat a kutatók adatai szerint.

foginybetegseg 2
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szép mosoly az ápolt fogaktól lesz igazán vonzó, ennek ellenére a fogágybetegségek szinte a világ minden táján, így Magyarországon is népbetegségnek számítanak.

A helyes szájhigiénia ráadásul nemcsak az esztétikáról szól, hiszen, ahogy erről már korábban írtunk, megannyi betegség kiváltója lehet a fogak és az íny elhanyagolása. Kutatók ezúttal a rák kialakulásának gyakorisága és az ínybetegségek közötti összefüggést vizsgálták.

Rákot okozhat az ínybetegség

A Tuft és a John Hopkins Egyetem 7500 fő részvételével több mint egy évtizedig tanulmányozta a rák kialakulásának gyakorisága és az ínybetegségek kapcsolatát. Kiderült, hogy a fogínyproblémákkal küzdőknél több esetben diagnosztizáltak tüdőrákot, míg - különösen a fogukat már elvesztett időseknél - 80%-kal nagyobb valószínűséggel alakult ki vastagbélrák.

Hasonló időintervallumban végzett kutatásról számoltak be a Helsinki Egyetem munkatársai is, akik 70 ezer főn vizsgálták, hogyan függ össze a rák kialakulása a szájban található Treponema denticola mikroba elszaporodásával, ami egyébként ínybetegségek kialakulásáért felel.

A szakemberek egyebek mellett rájöttek, hogy a mikroba elsődleges virulenciája, a Td-CTLP enzim aktívan jelen van a rosszindulatú béldaganatok kialakulása során is. Timo Sorsa, a kutatás vezetője szerint ez az első vizsgálat, mely kimutatja, hogy az ínybetegség rákot is okozhat.

A mellrák kockázatát is növeli

A Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention onkológiai szaklap figyelemreméltó kutatási eredményeket közölt még 2015-ben: ezek szerint a menopauzában érintett nőknek különös figyelmet kellene fordítaniuk a fogágybetegségekre, máskülönben nagyobb eséllyel diagnosztizálhatnak náluk mellrákot.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jo L. Freudenheim, a Buffalói Egyetem professzora 73 737 menopauzán átesett nőnél tanulmányozta a parodontális betegségek és a mellrák lehetséges összefüggéseit. Az alanyok egyike sem volt érintett mellrákban, ellenben 26,1%-uk valamilyen fogágybetegséggel küzdött.

Az utókövetési időszak több mint hat és fél évig tartott, ez idő alatt összesen 2124 nőnél diagnosztizáltak mellrákot, és a rák előfordulása 14%-kal gyakoribb volt azoknál, akiket korábban fogágybetegséggel kezeltek. Freudenheim szerint a pontosabb eredményekhez még rengeteg vizsgálat szükségeltetik, de valószínűleg olyan baktériumról van szó, ami a véráramba kerülve kapcsolatba kerül a mellszövetekkel.

Ételek ínyvérzés ellen

A felnőttkori fogvesztések döntő többsége nem a fogszuvasodás, hanem az ínyproblémák számlájára írható. A fogágybetegség, illetve fogínygyulladás első tünete az ínyvérzés, melyet épp ezért érdemes komolyan venned. Egyes élelmiszerek fogyasztása segíthet a problémán.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük