Hány éves korig érdemes rendbe tenni a fogsort? Tények és tévhitek a fogszabályzásról

A fogszabályozásnak nem pusztán esztétikai célja van.

fogorvos-fogszabalyzo
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A ragyogó mosoly és a rendezett fogsor nemcsak esztétikai szempontból fontos, hisz a fogszabályozás által megszelídített fogak egészségügyi hatásai sem lebecsülendők.

Sajnos még ma is sokan ódzkodnak a fogszabályozó szakorvosi látogatásoktól, hisz rengeteg tévhit él a köztudatban a fogszabályozás kapcsán. Íme, a leggyakoribb hiedelmek és az igazság!

Mindig fogat kell húzni?

Sokan azért nem vágnak bele a fogszabályozásba, mert félnek attól, hogy számos foghúzáson át kell esniük a készülék viseléséhez, annak hatékonyságának biztosításához. A rögzített készülékeknél általában a helybiztosítás végett a kisőrlő fogak kerülnek eltávolításra, ám a harapási eltérés korrigálására is szolgáló foghúzás nemcsak az egészséges fogak eltávolításával jár, de bizony, negatív arcesztétikai hatása is lehet. A fogszabályozásra specializálódott fogászatok azonban ma már a passzív-önligírozó, azaz lágy erőkkel történő technika segítségével bármekkora torlódást megoldhatnak foghúzás nélkül, illetve a harapási eltérések is korrigálhatóak így. A passzív-önligírozó rendszernél csak akkor húznak fogat - csupán az esetek 5-10%-a -, ha az arcesztétikai okokból szükséges, például a profilra negatívan hatnak a kifelé dőlő fogak.

Csak fiatalon van értelme?

Ha a fogszabályozás kerül szóba, mindenkinek a gyerekek és a tinik ugranak be elsőre. Pedig a mai megoldásoknak hála akár ötven-hatvan évesen is elkezdhetőek az ilyen jellegű kezelések. A lágy erőkkel történő fogmozgatásnak köszönhetően bármilyen életkorban lehet a fogakat szabályozni, amennyiben a fogágy állapota megfelelő. Sohasem késő tehát belevágni a kezelésbe, így még idősebb korban is biztosítható a gyönyörű mosoly, a fogak tisztíthatósága, az egészséges harapás és az állkapocsízület normál funkciója.

A fogszabályozó csúnya, és csupa fém?

Az elmúlt években a láthatatlan fogszabályozó technológiák egyre kedveltebbek lettek, megnőtt az igény a mások által nem látható fogszabályozó készülékekre. Hazánkban Dr. Csiki Péter, a Csiki Fogszabályozás alapítója és vezetője az egyik legtapasztaltabb orvos a láthatatlan fogszabályozás területén, több mint 15 éve alkalmaz praxisában ilyen megoldásokat. Ezen készülékek egyik nagy csoportja a fogak belső oldalára ragasztott, úgynevezett belső fix készülék. A másik csoportba a kivehető, csak a fogakra kiterjedő, ezáltal komfortosabb, aligner típusú fogszabályozók tartoznak, melyek egy szinte észrevehetetlen rétegként vonják be a fogakat. Utóbbiak sokkal kedveltebbek, hisz sokkal kevesebb kellemetlenséggel és diszkomforttal - például beszédproblémák és állandó nyelvirritáció - jár alkalmazásuk.

A cikk az ajánló után folytatódik

Évekig eltarthat a folyamat?

A kezelések időtartama függ az életkortól, az alkalmazott kezeléstől és a készülék típusától. Például kozmetikai kezelésről akkor beszélünk, ha csak esztétikai jellegű a fogszabályozás, tehát a fogak egymás mellé állítása a cél. Amikor a páciensnek nincs harapási eltérése, vagy csak az igazán látható fogakat szeretné kezeltetni, azaz el lehet tekinteni a teljes, funkcionális helyreállítástól, akkor akár 6-12 hónap alatt elvégezhető a kizárólag esztétikai jellegű kezelés.

Csak esztétikai szempontból fontos?

Az emberek több mint 90%-ának van valamilyen fogszabályozást igénylő fogazati, illetve állcsonteltérése. A fogszabályozó kezelés célja a fogazat és az állcsontok esztétikai és funkcionális helyreállítása. Orvosi szempontból az utóbbiak is fontosak, ezek megvalósítása sokszor jóval nehezebb, mint pusztán a szép mosoly biztosítása. Az elsődleges cél a korai fogelvesztést okozó tényezők kiiktatása. Egyrészt, ha a fogak torlódottak, akkor nehezebb őket tisztán tartani, és így könnyen szuvasodnak. Másrészt, ha rossz a harapás, akkor a rágás során fellépő kóros erőhatások a fogak tartószerkezetének leépülését vonják maguk után, így fogínysorvadást okozva. A harmadik funkcionális tényező az állkapocsízülettel kapcsolatos, ami a nem megfelelő harapás miatt túlterhelődhet. A fogak megfelelő helyzete fontos emellett a hangképzésben is, tehát a kezelés a tiszta beszédhez is hozzájárulhat.

Előtte-utána képek

A következő fotókkal megmutatjuk, mennyit számít a rendezett fogsor. Sokat dob a megjelenésen és az önbizalmon is.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük