Miért romlik a gyerek foga, ha lelkiismeretesen mossátok? Így lehet elejét venni a gyermekfogász szerint

Fontos tudni, hogy a fogak állapotát már gyerekkorban sem szabad elhanyagolni.

fogaszat-gyerek
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mindennapos, alapos és megfelelő technikájú fogmosás elengedhetetlen dolog, nemcsak a higiéniát és a komfortérzetet szem előtt tartva, hanem azért is, hogy a gyerek fogai épek és egészségesek maradjanak.

Előfordul sajnos, hogy a gyerek fogai akkor is rohamosan romlanak, ha a szülő tudja, mert ellenőrzi, hogy a gyerek mindennap mossa a fogát. Nem mindegy azonban a technika, sem az, hogy alapvetően, a mindennapok során milyen hatások érik a fogakat. Dr. Zsiga Klára gyermekfogászt kérdeztük meg a témában.

Gyorsan romló gyerekfogak

- Miért lehet, hogy fogmosás mellett is erősen romlanak a tejfogak?

- Ha feltűnően gyorsan romlanak a kisgyerek fogai, annak több oka is lehet. Rossz táplálkozás, helytelen szájhigiénia, genetikai okok, például zománc-, dentinfejlődési rendellenesség. De ez ritka, praxisomban talán egyszer találkoztam ilyen esettel.

- Ha gyerekről van szó, a szülő felelőssége, hogy figyeljen rá. Mit szúrhat el egy szülő, amiért rosszak lesznek a gyerek fogai?

- Természetesen a szülők felelőssége is nagy, hogyan szoktatják otthon a gyerekeket a helyes fogápolásra. Az étkezések utáni fogmosás hiánya probléma lehet. Nagyon nehéz betartani az étkezési időket - manapság szinte csak hétvégén lehet ,- és az étkezések utáni fogmosást is.

A mai rohanó világban mindenkinek feladata van, bölcsibe, óvodába, iskolába járnak a gyerekek, és mi, felnőttek sem teszünk meg mindent annak érdekében, hogy munkahelyünkön odafigyeljünk az étkezés utáni fogmosásra. Az iskolában erre már nincs lehetőség, bár buzdítom a nagyobb gyerekeket, hogy a tisztasági csomagban vigyék magukkal a fogkefét és a fogkrémet. Az óvodában még van lehetőség arra, hogy ebéd után fogat mossanak a gyerekek.

A szülők sajnos sokan nem gondolnak arra, hogy átadhatják gyereküknek fertőzött szájflórájukat. Például a leesett cumit, vagy etetéskor a kanalat a szájukba veszik, gyorsan letisztítják, és úgy adják vissza a gyerek szájába.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Ami a táplálkozást illeti, mire érdemes figyelni?

- Ha sok a rossz fog, annak oka lehet a helytelen táplálkozás is. Vannak szülők, akiknek nagy gondot okoz, hogy gyermekük hosszú hónapok, évek alatt is csak egy vagy két fajta ételt hajlandó megenni. Ilyenkor a gyermekorvos és fogorvos tanácsára étrend-kiegészítőkre van szükség. Szerencsére ez is ritkán fordul elő. A cukros üdítőitalok minimalizálása és elhagyása fontos lenne, és este lefekvéskor különösen nem tanácsos ilyen innivalót adni gyermekünknek.

Tudom, nagyon nehéz kiiktatni életünkből az édes íz érzetét, szerintem nem is szabad. Ha odafigyeléssel tesszük ezt, nem okozhat problémát.

A fogorvos kerülése nagy hiba

- Sokan nem hordják fogorvoshoz sem a gyereket, csak ha muszáj. Mikor kell először fogorvosi ellenőrzésre menni?

- Gyermekünket az első fogorvosi találkozásra körülbelül 2 éves kor környékén vigyük el. Tanácsos a vizitekre is magunkkal hozni, hogy minél többször barátkozzon a fogászati légkörrel, üljön be a fogorvosi székbe, ismerkedjen a műszerekkel, az orvossal, és kialakuljon benne egy biztonságérzet. A szűrővizsgálatokon ellenőriztessük a fogait, mondjuk el neki, hogy mi fog történni, és mivel általánosságban beavatkozás nem történik, kellemes tapasztalatokat fog szerezni. A kellemes tapasztalat hatására később sem fog félni a fogorvostól, és természetessé válik számára a rendszeres szűrővizsgálat.

A tejfogak ellátása ugyanolyan fontos, mint a maradó fogaké. A cél a szájflóra és a rágófunkció helyreállítása. Ma már kiváló, fényre kötő, fogszínű, sőt színes, gyerekeknek kifejlesztett tömőanyagok állnak rendelkezésünkre.

A fogmosás helyes menete

- Hogyan kell jól fogat mosni egy kisgyerek esetében?

- A fogmosást kezdjük az elülső fogaknál. Helyezzük a fogkefét az íny és a fognyak határára, és apró körkörös mozdulatokkal távolítsuk el a lepedéket. Ezután hasonló kis mozdulatokkal haladjunk a foga külső felszínén a hátsó fogak felé, majd a hátsó fogak belső oldalát is tisztítsuk meg. A következő lépésben a metszőfogak belső oldaláról távolítsuk el a lepedéket úgy, hogy a fogkefét függőleges helyzetben tartjuk. Végül apró, oda-vissza irányuló mozdulatokkal tisztítsuk meg a rágófelszíneket is. Vízzel alaposan öblögessen.

- Babakorban hogyan kell az előbújó fogacskákat, illetve az ínyt mosni?

- A tejfogak előtörése általánosan a 4. és 7. hónap között kezdődik el, az első két metszőfoggal. A teljes fogzás 2 éves kor környékén fejeződik be. Előfordulhat, hogy a fogzás a 9. hónapnál sem indul meg, ekkor érdemes felkeresni gyermekfogorvosunkat, hogy kizárhassanak minden problémát. A fogzás ideje alatt a kisgyermekek nyűgösebbek, az ínyük érzékenyebb, duzzadtabb.

Az első tejfogak megjelenése után a rendszeres tisztítást el kell kezdeni a későbbi fogínygyulladás és fogszuvasodás elkerülése érdekében. Eleinte a fogacskákat és a nyálkahártyát minden este töröljük át nedves tiszta gézzel vagy zsebkendővel. Lehetőleg mindig ugyanabban az időpontban, hogy ezzel is rendszeresítsük állandó szokássá a szájüreg tisztán tartását.

Ezt is szeretjük