Milyen színű vizelet normális, és melyik utal bajra? Ellenőrizd a gyerekét!

A vizelet színe árulkodik a szervezet hogylétéről.

kisgyerek

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mivel a gyerek nem áttetsző, a szülőnek pedig nincs röntgenszeme, szerencsés dolog, hogy a vizeletből annak tulajdonságai alapján némi információhoz lehet jutni a szervezet hogylétéről.

Érdemes megfigyelni annak színét, illetve áttetszőségét, hiszen mindkettő sokat elárul, és betegségre is figyelmeztethet.

Túl világos és túl sötét vizelet

A vizelet normál színe világos sárga, az akácméz színéhez hasonlatos. Ha annak színe már-már áttetsző, inkább vízszerű, és ez tartósan így marad, az a cukorbetegség jele is lehet. Amennyiben a gyerek vizelete huzamosabb ideig ilyen, fontos orvoshoz fordulni. Ha csak egyszeri-kétszeri alkalommal világos a  vizelete, a gyerek talán túl sok folyadékot fogyaszthatott.

Erre ugyanúgy vigyázni kell, mint a kevés ivásra, noha utóbbi kiszáradással veszélyeztet, a túlzásba vitt folyadékfogyasztás a vese számára lehet megterhelő, és felborulhat tőle a test ásványianyag-egyensúlya is.

Akkor, ha a gyerek vizelete a normálisnál sötétebb, de ez nem áll fenn tartósan, valószínűsíthető, hogy mindössze kevesebb folyadékot ivott, mint kellett volna. Akkor azonban, ha a vizelet tartósabban, alkalomról alkalomra sötét, akár májprobléma is lehet a háttérben, ezért fontos az orvos véleményét kérni. Ha a gyerek vizelete barna, az, hasonlóképpen a sötétsárga vizelethez, májproblémára, illetve epeproblémára utalhat.

Az első vizelet színéből nem érdemes következtetéseket levonni, hiszen ez mindig koncentráltabb a nap többi szakában ürített pisinél. Ha az ember vizeletvizsgálatra megy, emiatt szokták az első vizelet középsugarát kérni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha rózsaszín vagy piros

A rózsaszínes vizelet esetében számba kell venni annak lehetőségét, hogy a gyerek valamilyen vizeletszínező ételt ehetett. A rózsaszín esetében szóba jöhet például a cékla.

A rózsaszín vagy piros színű vizeletre azonban hatványozottan figyelni kell, mert akár a vér jelenlétére is utalhat, ami viszont nem normális. Jelezhet gyulladást, de vesebajt, illetve sajnos daganatos megbetegedést is.

A nem tiszta vizelet

A vizelet normál esetben áttetsző. Amennyiben zavaros, vagy kis darabkák úszkálnak benne, az valamilyen gyulladást, fertőzést jelezhet, így fontos orvoshoz fordulni.

A diagnózis megalkotása, bármilyen rendellenességet lát is a szülő, az orvos dolga, így felesleges ijedségre nincs szükség. A gyerek ne lássa a szülőn, hogy valami komolyan aggasztja a vizeletével kapcsolatban. Kisebb gyerekek esetében különösen fontos erre figyelni.

Katalin hercegné sem kivétel: 8 eset, amikor anyaként ő is céltábla lett

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük