Milyen színű vizelet normális, és melyik utal bajra? Ellenőrizd a gyerekét!
A vizelet színe árulkodik a szervezet hogylétéről.

kisgyerek
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mivel a gyerek nem áttetsző, a szülőnek pedig nincs röntgenszeme, szerencsés dolog, hogy a vizeletből annak tulajdonságai alapján némi információhoz lehet jutni a szervezet hogylétéről.

Érdemes megfigyelni annak színét, illetve áttetszőségét, hiszen mindkettő sokat elárul, és betegségre is figyelmeztethet.

Túl világos és túl sötét vizelet

A vizelet normál színe világos sárga, az akácméz színéhez hasonlatos. Ha annak színe már-már áttetsző, inkább vízszerű, és ez tartósan így marad, az a cukorbetegség jele is lehet. Amennyiben a gyerek vizelete huzamosabb ideig ilyen, fontos orvoshoz fordulni. Ha csak egyszeri-kétszeri alkalommal világos a  vizelete, a gyerek talán túl sok folyadékot fogyaszthatott.

Erre ugyanúgy vigyázni kell, mint a kevés ivásra, noha utóbbi kiszáradással veszélyeztet, a túlzásba vitt folyadékfogyasztás a vese számára lehet megterhelő, és felborulhat tőle a test ásványianyag-egyensúlya is.

Akkor, ha a gyerek vizelete a normálisnál sötétebb, de ez nem áll fenn tartósan, valószínűsíthető, hogy mindössze kevesebb folyadékot ivott, mint kellett volna. Akkor azonban, ha a vizelet tartósabban, alkalomról alkalomra sötét, akár májprobléma is lehet a háttérben, ezért fontos az orvos véleményét kérni. Ha a gyerek vizelete barna, az, hasonlóképpen a sötétsárga vizelethez, májproblémára, illetve epeproblémára utalhat.

Az első vizelet színéből nem érdemes következtetéseket levonni, hiszen ez mindig koncentráltabb a nap többi szakában ürített pisinél. Ha az ember vizeletvizsgálatra megy, emiatt szokták az első vizelet középsugarát kérni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha rózsaszín vagy piros

A rózsaszínes vizelet esetében számba kell venni annak lehetőségét, hogy a gyerek valamilyen vizeletszínező ételt ehetett. A rózsaszín esetében szóba jöhet például a cékla.

A rózsaszín vagy piros színű vizeletre azonban hatványozottan figyelni kell, mert akár a vér jelenlétére is utalhat, ami viszont nem normális. Jelezhet gyulladást, de vesebajt, illetve sajnos daganatos megbetegedést is.

A nem tiszta vizelet

A vizelet normál esetben áttetsző. Amennyiben zavaros, vagy kis darabkák úszkálnak benne, az valamilyen gyulladást, fertőzést jelezhet, így fontos orvoshoz fordulni.

A diagnózis megalkotása, bármilyen rendellenességet lát is a szülő, az orvos dolga, így felesleges ijedségre nincs szükség. A gyerek ne lássa a szülőn, hogy valami komolyan aggasztja a vizeletével kapcsolatban. Kisebb gyerekek esetében különösen fontos erre figyelni.

Ezt is szeretjük