Férfiaknak is lehet szülés utáni depressziójuk: náluk ezek a tünetek jelentkeznek

Bár a nőknél gyakoribb, természetesen, a depresszió a férfiak esetében sem kizárt a gyermekszületés után.

ferfi-szules-utani-depresszio

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha azt halljuk, szülés utáni depresszió, természetesen nőkre gondolunk, akik a gyermekük születése után nem sokkal lelki válságba kerülnek. Bár sokakat meglephet, a probléma nem csupán a nőket érintheti, hanem a férfiakat is, így a gyermekszületés utáni negatív irányba változott viselkedésükre fel kell figyelni, és segítő kezet kell nyújtani.

Természetes, ha a szülés fizikai megterheléséből lábadozó, babáért aggódó, fáradt anyának nem marad sok ereje értelmezni, jól kezelni, amit a párján lát. Tévesen azt gondolhatja, nem örül, nem akar a baba körül tevékenykedni, esetleg szabadulna az apaságtól, és ez konfliktusokat eredményezhet. Ezért fontos kiemelni, hogy a barátok és a rokonság segítő figyelmére is szükség van, hogy a férfi szülés utáni depresszióját felismerhessék, és orvosolni tudják. Ha ez nem történik meg, sajnos egyre romolhat a helyzet, hiszen az ilyesmiből aligha valószínű, hogy egyedül, szerettei vagy pszichológus segítsége nélkül kilábal az ember.

A férfi szülés utáni depressziója

Mondják, akárcsak az anyáknál, a férfiaknál is lehet hormonális eredete - leesett tesztoszteron- és emelkedett prolaktinszint - az állapotnak, de az újdonsült apák szülés utáni depressziójának oka alapvetően a megváltozott élethelyzet.

Ugyan szívből várhatta gyermeke születését, előfordulhat, hogy a férfi mégsem veszi jól a kanyart, és az új helyzet lelkileg a szakadék szélére sodorja. A depressziós állapotot a kevés alvás, az addigi napi rutin teljes felborulása, az új és régi szerepek közötti egyensúly kétségbeesett keresése, illetve a gyerek körüli, addig nem volt teendők váltják ki - melyekből optimális esetben lelkiismeretesen kiveszi a részét, tekintettel a frissen szült párjára, és arra, hogy mindez neki is ugyanúgy feladata.

A tünetek

A tünetek felismerésében a család, a barátok szerepe kulcsfontosságú. Nincs nehéz dolga annak, aki igénybe vehető segítségként is elérhető közelségben van, és folyamatos figyelemmel kíséri a friss szülők mindennapjait. A szülés utáni depresszió tüneteit fontos az anya mellett az apán is figyelni. Ezek a következők:

  • látványos fogyás, megviseltség,
  • türelmetlenség, sértődékenység, túlérzékenység,
  • önmagát alkalmatlannak, rossz apának tartja,
  • a munkára való hivatkozás által elmenekül az apaszerep elől,
  • ha csak talál indokot, nincs otthon,
  • a férfi a problémákra koncentrál, nem az örömökre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A szülés utáni depressziót a friss apák 10%-a tapasztalja meg egy amerikai felmérés szerint, és sokan már a terhesség alatt is mutatnak tüneteket. Ha a környezet nem segít a felismerésben és az állapotból való kilábalásban, a férfi - ahogy a depressziós anyák is - egyre mélyebbre süllyedhet lelkileg, és erre sajnos akár az új, kis család is rámehet az önmarcangolás, a pár között kialakuló feszültség és a sorozatos konfliktusok miatt.

Anyaként, ha valaki felismeri, hogy párja lelki válságba került, vagy, ha a család, a barátok jelzik felé, hogy a férfi nem egyszerűen hanyag vagy fáradt, hanem depressziós lehet, fontos a hozzátartozók támogató jelenlétét kérni. Beszélgetéssel, persze, ő is enyhítheti az apa lelki válságát, de mindenképp szükség van a külső segítségre, hiszen ebben az időszakban az anya maga is fokozott lelki-fizikai megterhelésnek van kitéve, fáradt, és nem feltétlenül lesz erre elegendő kapacitása. Reálisan szemlélve, vak vezetne világtalant, ezért fontos a környezet szerepe. Ha a férfi kedélye szerettei segítsége ellenére nem javul, fontos javasolni az apának, hogy a maga, a baba és a család közös jövője érdekében keressen fel egy pszichológust.

Ezt is szeretjük