Mit lehet nagyon elszúrni a szobatisztaságra nevelésben? A pszichológus figyelmeztet

A bilire szoktatás nagy mérföldkő, és jókora változás. Hogyan lehet jól vagy rosszul csinálni szülőként?

bili-fiu
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy gyerek számára óriási kihívást jelent pelusról bilire szokni, ezért a folyamat kellő türelmet és megértést igényel a szülő részéről. Érzékeny dologról van szó, így, ha akaratlanul is hibázik, a szülő óvatlan vétke maradandó nyomot hagyhat a gyerekben, megnehezítve a szobatisztaság elérését, esetleg később is problémákat okozva.

Arról, hogy mire és miért kell szülőként figyelni, mi a kerülendő és a javasolt ebben a folyamatban a szülő részéről, a pszichológust, Acosta Sára Diánát kérdeztük.

- A legfőbb dolog a türelem, igaz? Persze, ez nehéz lehet a szülőnek, ha sok hasonló korú ismerős kisgyereknél már megtörtént a bilire szokás.

- Könnyű beleesni abba, hogy más gyerekekhez próbáljuk hasonlítani a sajátunkat, amikor fejlődési mérföldkövekről van szó. Ki mikor állt fel, mikor kezdett beszélni, mikor lett szobatiszta. És természetes, hogy, ha a szomszéd gyereke már másfél évesen szobatiszta - állítólag -, akkor elkezdünk azon aggódni, vajon normális-e, hogy a mi hároméves gyerekünk még mindig nem. Pedig normális, hiszen az ehhez szükséges fiziológiai és mentális érettség minden gyereknél más ütemben alakul ki. És, amíg ez nem következik be, hiába erőltetjük a dolgot. A szobatisztaság kialakulásához szükséges fejlettségi fok elérése előtt ugyanis nem tud kialakulni a szobatisztaság - ez nem tanulás kérdése.

- Milyen hibát véthet a bilire szoktatásban a szülő?

- Amellett, hogy fontos, hogy ne sürgessük a dolgot, a legfontosabb talán az, hogy ne legyünk mérgesek, ha baleset történik, semmiképpen ne szidjuk le érte, ne büntessük, és - talán mondanom se kell - ne nevessük ki.

Előforduló hiba lehet még, hogy azzal próbáljuk rávenni, hogy használja a WC-t vagy a bilit, hogy a kakit/pisit csúnyának, undorítónak, büdösnek mondjuk, tehát csúnya szavakkal illetjük. Ez azért nem jó, mert szégyenérzetet kelthet. Ha megajándékozzuk a gyermekünket azzal az élménnyel, hogy ezek az események teljesen természetesek, és pozitívan tudunk hozzáállni, az később más helyzetekben is a hasznára válhat majd.

Szintén nem szerencsés, ha még tart a vécétől/bilitől, de elvesszük tőle a lehetőséget, hogy pelenkát használjon - ez okozhatja a széklet visszatartását, ami további nehézségekhez vezethet.

És végül, ha nehéz is, próbáljunk meg nem túlságosan ráfeszülni a témára, mert ezt a gyerekek észreveszik, és a dackorszakban előszeretettel állnak ellen annak, amit a szülők nagyon-nagyon szeretnének.

- Hogyan lehet hatékonyan segíteni a gyerek bilire szokását?

- Első körben elég lehet annak a kiemelése, hogy nagyfiús/nagylányos dolognak tartjuk, illetve dicséret alkalmazása, ha megpróbálja. Bevethetjük a mesefigurás - valami, amit nagyon szeret - alsókat is, azzal a körítéssel, hogy azok nagyoknak valók, és akkor lehet majd használni, ha nem hordanak pelenkát. A beszélgetés is fontos, sok gyereket például foglalkoztat, hogy mi történik a kakival, ha lehúzzuk a vécén. Erről és a szobatisztasággal kapcsolatban is nagyon jó mesekönyveket lehet találni, melyek segíthetnek érdekessé tenni a témát azoknak, akiknek maguktól kevésbé kelti fel az érdeklődését.

- Mikor lesz szobatiszta egy gyerek várhatóan?

- A szobatisztaság elérése átlagosan két- és négyéves kor között megvalósul, de még egy ideig előfordulhat bepisilés, különösen éjszaka.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Mi van akkor, ha egy gyereknél visszalépés tapasztalható, és megint többször pisil be, esetleg már egyáltalán nem bilizik, és teljes mértékben vissza kell térni a pelenkára?

- Ha a bepisilés gyakorisága megnő, vagy teljesen szobatiszta volt már a gyerek, és megint elkezdett bepisilni, akkor gyanakodhatunk arra, hogy valami nincs rendjén. Első körben mindenképp a gyerek orvosi kivizsgálásával kezdjük, hiszen testi oka is lehet a bepisilésnek. Ha ezt kizártuk, felmerül a pszichés háttér. Szorongás, stresszes életesemény - otthoni vagy iskolai nehézségek, válás, testvér születése, költözés -, trauma állhat például a háttérben.

- Mikor kell szaksegítséget kérni?

- Sokszor a megértő, biztonságos környezet, a beszélgetés elég, hogy magától elmúljon, ha azonban egy-két hétnél tovább fennáll, mindenképpen érdemes szakember felkeresése.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük