Hogyan és miért változik a haj és a bőr a terhesség alatt? Elkerülhető?
A várandósság idején sok kismama tapasztal negatív változást a bőrén és a haján.

pocak-furdoszoba
beauty and style
Top olvasott cikkek

A terhesség kilenc hónapja alatt a szervezet egy új emberkét építget, így nem csoda, ha a baba igényeit szolgáló folyamatban a kismama testén egyéb látható jelenségek is tetten érhetők a pocaknövekedésen túl. A hormonális, illetve kötőszöveti változások több ilyet is okoznak a hajon és a bőrön.

Alkati kérdés, hogy a terhesség alatt ki milyen mértékben tapasztal pozitív vagy negatív változásokat a hajon és a bőrön. Míg egyesek, mint mondani szokták, kivirulnak, mások sok kellemetlenséget tapasztalnak. Mindkét véglet természetes, de az előbbit inkább szerencsés kivételnek mondhatnánk.

Röviden a bőrápolásról

Ami a bőrápolást illeti, ilyenkor érdemes inkább natúrkozmetikumokat használni, hiszen, ahol csak lehet, a kismama jobb, ha csökkenti a vele érintkező vegyszerek számát. A tisztálkodószerek és egyéb kozmetikumok is azok, noha sokan nem is gondolnák.

Mivel a várandósság alatt különösen fontos az esetleges allergiás reakciókat kivédeni, jó, ha a leendő anya még a babatervezés idején kipróbál egy-egy ilyen natúr terméket, melyet később bátran használhat. Így nem vesz magának zsákbamacskát.

A bőr változásai

Mindenki bőre besorolható valamilyen típusba, ám a terhesség alatt a száraz, zsíros vagy épp vegyes bőr akár ellenkező módon is viselkedhet, mint korábban. Szárazzá, érdessé válhat, és nagyon gyakori a zsírosodás is, a mitesszeresedés, a pattanások megjelenése.

A jelentkező kellemetlenségeket ugyancsak natúrkozmetikumokkal érdemes kezelni, de jó gondolat lehet bőrgyógyász tanácsát kérni, aki a terhességre való tekintettel adhat javaslatot.

A terhesség alatt azok a kismamák, akik szeplősek, esetleg pigmentfoltok vannak a bőrükön, azt tapasztalhatják, hogy ezek a foltok sötétebbé válhatnak. Az anyajegyek is mutathatnak változást, ezért minden foltot és pöttyöt érdemes megmutatni a bőrgyógyásznak, nem történt-e esetleg rosszindulatú elváltozás.

Sötétebbé válik a mellbimbó és annak udvara is a terhesség során, valamint sokan tapasztalják egy függőleges csík megjelenését a pocak közepén. Ezek a változások természetes velejárói a babavárásnak, és a szülés után többnyire el is múlnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

A striák ezzel ellentétben sokaknál megmaradnak, és a has bőre sem mindenkinél nyeri vissza a korábbihoz hasonló feszességét. Ez genetikai adottságok kérdése. A striák kialakulását az okozza, hogy a pocakban gyarapodó baba növekedésével a bőr nyúlása nem tud lépést tartani. Vannak speciálisan erre a célra kapható krémek, melyek segítenek a csíkok megjelenésének elébe menni, de tény, hogy ezek is, mint más krémek, vegyszerek.

Okosabb döntés ebből is natúrkozmetikumot választani, vagy házi módszereket alkalmazni, például olívaolajjal kenegetni a bőrfelületet. Ha már nagy a pocak, a megnyúlt bőr viszketésre hajlamos lehet, ezt is segíthet csökkenteni az olaj.

Sokak számára kellemetlen, hogy a várandósság idején erősödik a verejtékezés. A jelenség természetes, mivel a verejtékmirigyek működése a terhesség alatt fokozódhat, ráadásul, ahogy növekszik a baba, nő a fizikai megterheltség is, ami ugyancsak hozzájárulhat a fokozódó izzadáshoz. Érdemes kerülni a műszálas ruhákat, helyettük pedig inkább pamut anyagúakat felvenni, melyek megkönnyíthetik a fokozott verejtékezés elviselését.

A haj változásai

Köszönhetően annak, hogy a testben a szőrzet és a haj hullását fékező hormonális változások mennek végbe, a kismamák azt tapasztalhatják, hogy a hajuk dús és erős lesz a kilenc hónap során. Igaz, sajnos ezzel együtt a fejbőr fokozott faggyútermelése erősebb zsírosodást eredményezhet, így gyakoribb hajmosás szükségeltetik.

Samponból is jobb a natúr termékek használata, és, bár erre egy általunk korábban megkérdezett orvos szerint nincs vonatkozó negatív vizsgálati eredmény, a hajfestést érdemes kihagyni, jobb félni, mint megijedni alapon. Ha valaki nem szeretne kilenc hónapig lenőtt hajjal járkálni, akkor választhat színezőt festék helyett, ami kevésbé erős szer.

Sajnos, miután a baba megszületett, a megszépült hajnak valamelyest búcsút mondhatnak az anyák, hiszen a szervezet hormonháztartása a szülést követően újra változásnak indul. A baba körülbelül féléves koráig sokan tapasztalnak hajhullást, de nem kell megijedni, van miből veszíteni, hiszen a babavárás ideje alatt sűrűbbé válhatott a hajkorona. Egy év elteltével az anya haja rendszerint visszanyeri a terhesség előtti állapotát.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük