Hogyan maradj egészséges, mikor beteg a gyerek? 4 aranyszabály
Szülőként ápolod a gyermeked, ez természetes, de mit tehetsz, hogy te ne kapd el a bajt?

beteg-gyerek
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hűvösebb idő beköszöntével sajnos a megfázásos időszak is elindul, és a közösségbe járó gyerekek makacsabbnál makacsabb betegségeket kaphatnak el egymástól. Tény azonban, hogy nemcsak ők, hanem az őket otthon ápoló szülők is elkaphatják ezeket.

Betegen ápolni beteget nagyon nehéz feladat, ráadásul a két beteg állandóan visszafertőzheti egymást. Hogy ez ne következhessen be, és a beteg gyerek is 100%-os szülői jelenlétre számíthasson, fontos kivédeni, hogy a szülő is megbetegedjen. Mit lehet tenni a C-vitamin-szedés és a teázás mellett?

Aranyszabályok a betegség kivédésére

Ahhoz, hogy a beteg gyerek mellett lévő szülő elkerülhesse a bajt, pár dologra nagyon fontos figyelnie. Ezeket az aranyszabályokat betartva elkerülheti, hogy maga is rövidesen ágynak essen.

Fertőtlenítés naponta

A különböző asztalfelületeket, kilincseket, villanykapcsolókat naponta fertőtleníteni kell. Drogériákban kaphatók olyan nedves fertőtlenítő kendők, melyek erre szolgálnak, és egyszer használatosságuk révén higiénikusabbak is a hagyományos, mosószerrel átitatott, törlőruhás megoldásnál. Fontos, hogy a törlőkendőt ne vidd felületről felületre. Egy törlés után következzen másik, még ha ez pazarlásnak tűnik is. Ez egy rendkívüli eset.

A felületek fertőtlenítése azért fontos, mert 90%-uk esetében elég pár óra ahhoz, hogy elszaporodjanak rajtuk a vírusok. Egyes kórokozók akár több napig is életben maradnak, veszélyt jelentve a lakás egészséges lakóira.

Ami a fertőtlenítést illeti, ide sorolható még az evőeszközök, poharak használata is. A szülők és a többi családtag azzal is elkerülheti a megbetegedést, ha nem használják ugyanazokat az eszközöket, mosogatás ide vagy oda. Ha a gyerek már nagyobbacska, és ugyanazokat az eszközöket használja, mint a nagyok, érdemes kinevezni mindenből egy-két darabot, amit a gyógyulásig csak ő fog használni. Egy olyan mosogatószivacsot is ki kell jelölni, amivel csak ezeket az eszközöket mosogatod. Akár saját gyerekkészletét, akár közöset vesz igénybe, eszközeit - cumiját is, ha még van - naponta többször forrásban lévő vízben vagy gőzölős fertőtlenítőben érdemes fertőtleníteni, hogy saját magát se fertőzze vissza.

Elővigyázatosság a fürdőben

A rendszeres és alapos kézmosás alapvető fontosságú, különösen, ha beteg van a háznál. Arra azonban sokan nem gondolnak, hogy, ha a beteg esetleg felületesebben mosott kezet, a nedves frottír kéztörlőben a baktériumok egykettőre elszaporodhatnak. A betegség idejére érdemes eldobható papírtörlőre váltani, vagy kinevezni egy törölközőt, amit kizárólag a kis beteg használ. A gyerekeknek mindig jó, ha van saját kéztörlőjük.

A másik fontos dolog, hogy a kemény, kézbe veendő szappan is átviheti a kórokozókat a betegről az egészséges családtagokra. Ilyenkor jobb, ha pumpás szappant használ a család. Tekintettel arra, hogy a pumpát mindenki lenyomja, azt érdemes időről időre áttörölni fertőtlenítő kendővel. Nagyobbacskáknak már meg lehet tanítani, hogy könyökkel nyomják le a pumpát. Kicsiknél jó megoldás lehet külön figurás gyerekszappant kitenni, amivel nemcsak kedvet csinálhat a szülő a kicsinek a kézmosáshoz, de kivédheti a betegség elkapását is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Védelem a legkisebbeknek is

A Fénylő csillag nevet viselő fertőtlenítő, légfrissítő olajkeverék jó szolgálatot tesz, ha a baba vagy a kisgyermek beteg, sőt, megelőzés szempontjából is. Akár már újszülött kortól is párologtathatod a gyerekszobában.

Tudj meg róla többet!

Promóció

Szellőztetés

Nagyon fontos, hogy akkor is szellőztetni kell a lakásban, ha a gyerek megfázott, és meleg hőmérsékletre van szüksége. Bármilyen hűvös van kint, az ablakot egy-két óránként fontos kinyitni, hogy cserélődjön a levegő. Így a gyerek sem a teleköhögött szobában ücsörög, de a szülő sem, és nagyobb eséllyel kerülheti el, hogy elkapja a betegséget.

Papír zsebkendők

Végül egy apró, egyértelműnek tűnő, mégis megemlítendő dolog: a papírzsepiket nem szabad széthagyni a lakásban. Ha bármerre járt a gyerek, találni egyet, a bacilusok is szanaszét lesznek. Jó trükk lehet minden helyiségben kihelyezni egy gyűjtődobozt, melybe a gyerek beledobhatja zsebkendőjét. Amennyiben még kisebb, erre felnőttként is figyelni érdemes. Ne vágd zsebre a gyerek teletrombitált zsebkendőjét, és ne is hagyd az asztalon. Orrfújás után pedig irány kezet mosni!

Ha a gyerek beteg, természetesen nem az teszi ki a szülő gondolatainak túlnyomó részét, hogyan maradjon egészséges, de érdemes belegondolni, hogy a gyerek gyógyulását is elősegítik az elővigyázatosságok, valamint, hogy neki a betegsége alatt különösen nagy szüksége van a szülő jelenlétére, így ő azzal, hogy megvédi magát, és nem lesz ő is rosszul, a gyereket is biztosítja maximális figyelméről. Ha csak részben is, de sikerül ezekre a dolgokra odafigyelni, a védekezés sikeres lehet.

Ezt is szeretjük