Hogyan maradj egészséges, mikor beteg a gyerek? 4 aranyszabály
Szülőként ápolod a gyermeked, ez természetes, de mit tehetsz, hogy te ne kapd el a bajt?

beteg-gyerek
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hűvösebb idő beköszöntével sajnos a megfázásos időszak is elindul, és a közösségbe járó gyerekek makacsabbnál makacsabb betegségeket kaphatnak el egymástól. Tény azonban, hogy nemcsak ők, hanem az őket otthon ápoló szülők is elkaphatják ezeket.

Betegen ápolni beteget nagyon nehéz feladat, ráadásul a két beteg állandóan visszafertőzheti egymást. Hogy ez ne következhessen be, és a beteg gyerek is 100%-os szülői jelenlétre számíthasson, fontos kivédeni, hogy a szülő is megbetegedjen. Mit lehet tenni a C-vitamin-szedés és a teázás mellett?

Aranyszabályok a betegség kivédésére

Ahhoz, hogy a beteg gyerek mellett lévő szülő elkerülhesse a bajt, pár dologra nagyon fontos figyelnie. Ezeket az aranyszabályokat betartva elkerülheti, hogy maga is rövidesen ágynak essen.

Fertőtlenítés naponta

A különböző asztalfelületeket, kilincseket, villanykapcsolókat naponta fertőtleníteni kell. Drogériákban kaphatók olyan nedves fertőtlenítő kendők, melyek erre szolgálnak, és egyszer használatosságuk révén higiénikusabbak is a hagyományos, mosószerrel átitatott, törlőruhás megoldásnál. Fontos, hogy a törlőkendőt ne vidd felületről felületre. Egy törlés után következzen másik, még ha ez pazarlásnak tűnik is. Ez egy rendkívüli eset.

A felületek fertőtlenítése azért fontos, mert 90%-uk esetében elég pár óra ahhoz, hogy elszaporodjanak rajtuk a vírusok. Egyes kórokozók akár több napig is életben maradnak, veszélyt jelentve a lakás egészséges lakóira.

Ami a fertőtlenítést illeti, ide sorolható még az evőeszközök, poharak használata is. A szülők és a többi családtag azzal is elkerülheti a megbetegedést, ha nem használják ugyanazokat az eszközöket, mosogatás ide vagy oda. Ha a gyerek már nagyobbacska, és ugyanazokat az eszközöket használja, mint a nagyok, érdemes kinevezni mindenből egy-két darabot, amit a gyógyulásig csak ő fog használni. Egy olyan mosogatószivacsot is ki kell jelölni, amivel csak ezeket az eszközöket mosogatod. Akár saját gyerekkészletét, akár közöset vesz igénybe, eszközeit - cumiját is, ha még van - naponta többször forrásban lévő vízben vagy gőzölős fertőtlenítőben érdemes fertőtleníteni, hogy saját magát se fertőzze vissza.

Elővigyázatosság a fürdőben

A rendszeres és alapos kézmosás alapvető fontosságú, különösen, ha beteg van a háznál. Arra azonban sokan nem gondolnak, hogy, ha a beteg esetleg felületesebben mosott kezet, a nedves frottír kéztörlőben a baktériumok egykettőre elszaporodhatnak. A betegség idejére érdemes eldobható papírtörlőre váltani, vagy kinevezni egy törölközőt, amit kizárólag a kis beteg használ. A gyerekeknek mindig jó, ha van saját kéztörlőjük.

A másik fontos dolog, hogy a kemény, kézbe veendő szappan is átviheti a kórokozókat a betegről az egészséges családtagokra. Ilyenkor jobb, ha pumpás szappant használ a család. Tekintettel arra, hogy a pumpát mindenki lenyomja, azt érdemes időről időre áttörölni fertőtlenítő kendővel. Nagyobbacskáknak már meg lehet tanítani, hogy könyökkel nyomják le a pumpát. Kicsiknél jó megoldás lehet külön figurás gyerekszappant kitenni, amivel nemcsak kedvet csinálhat a szülő a kicsinek a kézmosáshoz, de kivédheti a betegség elkapását is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Szellőztetés

Nagyon fontos, hogy akkor is szellőztetni kell a lakásban, ha a gyerek megfázott, és meleg hőmérsékletre van szüksége. Bármilyen hűvös van kint, az ablakot egy-két óránként fontos kinyitni, hogy cserélődjön a levegő. Így a gyerek sem a teleköhögött szobában ücsörög, de a szülő sem, és nagyobb eséllyel kerülheti el, hogy elkapja a betegséget.

Papír zsebkendők

Végül egy apró, egyértelműnek tűnő, mégis megemlítendő dolog: a papírzsepiket nem szabad széthagyni a lakásban. Ha bármerre járt a gyerek, találni egyet, a bacilusok is szanaszét lesznek. Jó trükk lehet minden helyiségben kihelyezni egy gyűjtődobozt, melybe a gyerek beledobhatja zsebkendőjét. Amennyiben még kisebb, erre felnőttként is figyelni érdemes. Ne vágd zsebre a gyerek teletrombitált zsebkendőjét, és ne is hagyd az asztalon. Orrfújás után pedig irány kezet mosni!

Ha a gyerek beteg, természetesen nem az teszi ki a szülő gondolatainak túlnyomó részét, hogyan maradjon egészséges, de érdemes belegondolni, hogy a gyerek gyógyulását is elősegítik az elővigyázatosságok, valamint, hogy neki a betegsége alatt különösen nagy szüksége van a szülő jelenlétére, így ő azzal, hogy megvédi magát, és nem lesz ő is rosszul, a gyereket is biztosítja maximális figyelméről. Ha csak részben is, de sikerül ezekre a dolgokra odafigyelni, a védekezés sikeres lehet.

Ezt is szeretjük