Mielőtt elégedetlenkednél magaddal anyaként: ezért nem érdemelsz rossz anya címkét

Rengeteg anya vádolja magát rossz anyasággal, de ezt kevesen gondolják végig.

valos-csaladi-reggel
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mindenki szeretne jó anya lenni, jól csinálni, hiszen gyermekét szereti a világon a legjobban. Meg akar felelni neki, magának, a rokonságnak, a barátoknak, a többi anyának, a világnak.

Nincs is mit csodálkozni rajta, hogy olyan sokan szoronganak. Rossznak érzik magukat, mert már kezdetektől, mint a záporeső, elvárások tömkelege zúdult rájuk.

Torz minták

Az anyák nincsenek könnyű helyzetben. Idealizált képeket látnak a tévében, művi tökéletességet az interneten. Minden fronton helyt kellene állni, gondolják kezüket tördelve, de a sztárok, az Instagram-anyukák mégis hogyan csinálják? Az anyák tovább aggódnak, tanácsok ezreit olvassák a könyvekben, vagy kapják kérve-kéretlenül másoktól. Közben egyre inkább azt érzik, hogy ők az egyetlenek, akiknek ez nem megy. Legalábbis nem úgy, ahogy akarják.

Vannak, akiknél pár hét, másoknál pár nap, de legtöbben már akkor szoronganak miatta, hogy rossz anyák, mikor még csak várják a gyermeküket. Nagyon fontos dolog felett siklanak át.

Ezért nem jár a bélyeg

Elkeseredés, összeroskadás helyett egy pillanatra meg kell állni, és messzire elhajítani a rossz anya feliratot, amit sokan a homlokukra tapasztanának. Végig kell gondolni két lényeges dolgot.

Az első, hogy nem kell tökéletesnek lenni. Mindenki ront el dolgokat, mindenki téved, hibázik, de, ha felismeri, az embernek új esély van a kezében arra, hogy legközelebb másként cselekedjen. A gyerek nem tökéletességet vár, hanem szeretetet, jelenlétet, törődést. Ha ez a megvan, a gyerek boldog. Neki nem arra van szüksége, hogy az anyja a nyelvét taposva próbálkozzon.

A cikk az ajánló után folytatódik

Másfelől azt is tudatosítani kell, hogy az az anya, aki amiatt szorong, hogy jó anya-e, a legjobb anya a világon. Éppen azért aggódik, mert jó. Jól akarja csinálni. Ha nem lenne jó anya, nem aggódna. Magasról tenne mindenre a gyerek körül. A rossz anya címkét tehát el kell felejteni, nemhogy megbélyegezni magát vele annak, aki a gyereke iránti szeretetében, jó szándékában szorong.

Ezt is szeretjük