A laktózintolerancia 5 jellemző tünete: minél előbb felismeritek a gyereknél, annál kevesebbszer szenved
Ha ezeket a tüneteket észlelitek a gyereken, érdemes számításba venni, hogy laktózintoleranciája lehet.

hasfajas-1
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szülőként az ember próbálja a legmegfelelőbb, legtáplálóbb, legegészségesebb ételeket a gyerek tányérjára tenni, és a változatosan összerakott étrendben a tej is helyet kaphat. Végül sok szülő értetlenül áll az előtt, hogy hiába próbált odafigyelni mindenre, a gyerek rendre hasfájásra panaszkodik.

Fontos, hogy a rendszeres hasfájást ne tudjuk be egyszerű gyomorrontásnak, idegesség miatti hascsikarásnak - könnyen lehet, hogy a háttérben laktózintolerancia áll.

A laktózintolerancia tünetei

A laktózintolerancia tünetei tejtermék fogyasztása után jelentkeznek. Ezek a következők:

  • hasfájás,
  • hányinger,
  • hasmenés,
  • puffadás,
  • teltségérzet.

A laktózintoleranciát nagyon könnyű összetéveszteni az irritábilis bél szindrómával, illetve a tejallergiával. Az irritábilis bél szindróma tünetei hasonlóak a laktózintoleranciáéihoz, ezért javasolt kipróbálni, hogy, ha a tej kimarad az étrendből, megmaradnak-e a kellemetlenségek. Ha igen, akkor az irritábilis bél szindróma gyanúja erősebb, ha pedig nem, jó eséllyel laktózintolerancia áll fenn. Mindenképp vizsgálatokra és orvosi véleményre van szükség.

A tejallergia tehéntejfehérje-allergia, az abban lévő laktalbumin keltette kellemetlenség. Tünetei a puffadás, székrekedés vagy hasmenés, a bőrkiütések és a véres széklet. A laktózintoleranciával szemben a tejfehérje-allergia minimális bevitel esetén is jelentkezik. Előbbinél a fogyasztás mennyiségétől függ a tünetek erőssége.

A laktózintolerancia kialakulása

Érdemes tisztázni, mi a laktóz. A laktóz más néven a tejcukor, melyet a tej, illetve tejtermékek tartalmaznak. A szervezet glükózzá és galaktózzá alakítja, mindez a vékonybélben szívódik fel. Ahhoz, hogy ez az átalakítás megtörténjen, laktáz enzim szükséges. Ha a kelleténél kevesebb a laktáz, a szervezet bajban van a tejcukor átalakításával, és ez okoz hasi kellemetlenségeket, vagyis laktózintoleranciát.

A laktózintolerancia általában nem öröklődő probléma, inkább lassanként alakul ki. Az előbbi esetében, a teljes laktázhiány esetén már az anyatejet fogyasztó babánál jelentkeznek emésztési problémák.

Születéskor a legmagasabb a szervezet laktázszintje, és, ahogy ez fokozatosan csökken, úgy alakul ki az érintetteknél laktózintolerancia. Mire a gyerek felcseperedik, egyértelműsödnek a tünetek. Sokszor csak fiatal felnőttkorban diagnosztizálják a laktózintoleranciát.

Olyan is előfordul, hogy a laktázhiány szerzett. Ilyenkor valamilyen betegség következtében alakul ki laktózintolerancia. Okozója lehet gyomor- vagy bélfertőzés, antibiotikumos kezelés, Crohn-betegség, esetleg vékonybélbetegség, lisztérzékenység vagy - aki kapott ilyet - sugárkezelés.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mit kell tenni?

Ha a gyerek gyakorta panaszkodik hasfájásra, miközben nem beteg, és alapvetően az emésztési ritmusa sem rendellenes, érdemes megfigyelni, mikor jelentkezik a fájdalom, mit evett azokon a napokon, amikor rosszul érezte magát. Ezzel egy időben mindenképpen fel kell keresni a gyermekorvost, aki kérdéseivel segíthet feltérképezni a bajt, valamint további vizsgálatokra küldheti a gyereket.

Amennyiben a diagnózis végül laktózintoleranciát állapít meg, a gyerek étrendjére fokozott figyelmet kell fordítani, követve az orvosi utasításokat, és odafigyelve a tejtermékek fogyasztásának mellőzésére.

Fotók: Getty Images.

Ezt is szeretjük