Mikor mosolyog először a baba? A társas fejlődés fontos mérföldköve

Az első mosolyok nemcsak örömteliek, de lényeges lépést is jelentenek a baba fejlődésében.

Mikor mosolyog a baba?
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Csodálatos és emlékezetes a pillanat, amikor a babák először mosolyognak. Nem véletlenül várja minden szülő olyan türelmetlenül. Az első tudatos mosoly a baba társas fejlődésében is nagy mérföldkő.

Azt, hogy tudatos mosoly, nem véletlenül kell hangsúlyozni, hiszen a babák már az anya pocakjában is mosolyognak olykor, mint azt sok, jókor elkapott 3D-ultrahangkép is megmutatja. Az újszülöttek is el-elmosolyodnak, ezeket reflexmosolyoknak nevezzük, de a társas fejlődésben az a mosoly mérvadó, amelyik mögött már reakció, tartalom bújik meg.

Az első tudatos mosoly

A baba első tudatos mosolya érzelmi, szociális fejlődésének jele, emellett fizikai fejlődésének is a mutatója, mivel tisztuló látására utal. A baba már képes felismerni a körülötte lévők arcát. Idegrendszerének fejlődéséről ad tanúbizonyságot, hogy már maga is meg tudja különböztetni a reflexszerű mosolyt a szándékostól, és, akiket felismer, azokkal így képes kommunikálni, és felismeri, hogy a mosolyért pozitív reakciót kap.

Mikor mosolyog először a baba?

A reflexmosolyok a baba két hónapos koráig vannak jelen. Ettől az időtől lehet arra számítani, hogy az első direkt mosoly bekövetkezik, valamikor a 6-12 hetes kor közötti periódusban. A reflexmosolyt a nem reflexmosolytól az időtartama különbözteti meg, valamint az, hogy az igazi mosoly valamire - például a szülők arcának látványára - adott reakció lesz.

Ha még mindig nem mosolyog

A szülők hajlamosak túlaggódni a dolgokat, így az is aggasztó lehet számukra, ha a baba igazi mosolya hétről hétre csak várat magára. Nem kell rögtön pánikba esni, inkább igyekezni kell segíteni a babát a folyamatban, türelemmel, nem túlzásba víve a dolgot.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jó ötlet lehet a grimaszolás, a vicces, játékos beszéd, a kukuccsolás, de önmagában az is segít, ha a szülő a babával gyakran felveszi a szemkontaktust, és rámosolyog. Erőltetni semmiképpen sem szabad a dolgot, mert a babának ez a fajta ingerlés egy ponton túl megterhelő is lehet. Ő még épp csak tanulja felismerni az érzelmeit. Hamar eljön a pillanat, amikor nem kell bohóckodni sem a mosolyért, és minden jönni fog magától.

Szívszorító, mégis öröm a képekre nézni: gyerekek adoptálás előtt és után

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük