Miért nagyon káros, ha közvetlenül reggeli után mosol fogat? Meglepő, de logikus magyarázata van

Ha fontos a fogaid egészsége, érdemes betartanod a 30 perces szabályt.

Fogmosás reggeli előtt vagy után
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokak számára logikusnak tűnik, hogy ne közvetlenül ébredés után, hanem csak a reggelit követően mossanak fogat, hiszen így egyetlen körben takaríthatják el az éjszaka során felhalmozódott baktériumtömeget, illetve a reggeli maradványait a szájukból. 

Mikor kell fogat mosni?

Valójában ezzel nagyon sokat árthatnak fogaik egészségének. Az adott étel ugyanis - főleg, ha cukrot is tartalmaz -, táptalajt jelent a baktériumoknak, amelyek alvás közben már egyébként is bőségesen termelődtek. Így savakat állítanak elő, ami által a szájban csökken a pH-érték - vagyis a kémhatás savas irányba tolódik el -, ezért a fogzománc felpuhul, ebben az állapotában pedig kevésbé lesz ellenálló, ami nyilvánvalóan a fogak romlásához vezet - a fogmosás pedig paradoxnak tűnő módon tovább ronthat a helyzeten. 

A száj pH-értéke ugyanis nagyjából fél óra alatt áll vissza a normális szintre. Ha ezen időtartamon belül mosol fogat, akkor voltaképpen csak károsítod az éppen amúgy is sérülékenyebb fogzománcot. Tanácsos tehát kivárni a kritikus 30 percet, és csak utána fogat mosni - még jobb azonban, ha ezt reggeli előttre időzíted. Ha nem szeretnél fogkrémízű szájjal nekilátni a reggelinek, megoldás lehet az is, ha nem használsz ilyen készítményt, viszont sima, vizes fogkefével jól letakarítod a fogaidat. 

A reggeli szájhigiéniához pedig az első lépést az esti jelenti - vagyis hogy minél kevesebb élelmiszer-maradék legyen jelen a szádban, az előző nap utolsó fogmosását minél alaposabban kell kivitelezni: tartson kellő ideig, kerüljön sorra szinte egyesével valamennyi fog. Erősen javallott a fogselyem, illetve a fogköztisztító használata - hogy a kettő közül melyiket részesítsd előnyben, illetve milyen fajtát válassz, arról a fogorvos tud szakszerű tájékoztatást adni.

Plusz egy tipp az ősi indiai gyógyító rendszerből

Az ősi indiai gyógyító rendszer, az ájurvéda az fogmosás mellett az olajos öblögetést ajánlja reggelre. Valójában arról van szó, hogy 15-20 percen keresztül egy evőkanálnyi hidegen sajtolt növényi olajat kell forgatni, zuborgatni a szájban, majd a végén kiköpni, és ezután mosni fogat. Bár a módszer pontos hatásmechanizmusa nem ismert, feltehetőleg azért eredményes mégis, mert a köpéssel eleve sok kórokozó távozik. Emellett az olaj már önmagában egyfajta vékony, de relatíve erős védőréteget képez a szájban, illetve a fogak körül, akadályozva ezzel a baktériumok megtapadását és szaporodását, ráadásul antimikrobális tulajdonsággal is bír. A fentieken túl pedig hidratál is, így még kevésbé élhető környezetet alakít ki a baktériumok számára, amelyek a szárazat kedvelik.

A helytelen szájhigiénia könnyen fogínygyulladáshoz, -sorvadáshoz vezethet. Nézd meg a képeket, ismerd fel a jeleket, és fordulj időben fogorvoshoz!

Képeken az ínysorvadás fázisai: nézd meg a fotót, és ha ezt látod, menj orvoshoz!

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük