Mennyi idővel evés után szabad fogat mosni? Ennyinél kevesebb idő ne teljen el a kettő közt
Ha nem tartod be, tönkremehetnek a fogaid.

nagykep?cikkid=167084&kep=fogkefek1-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A megfelelő szájhigiéné részeként elengedhetetlen a napi többszöri fogmosás, sokan azonban akkor érzik magukat a legjobban, ha közvetlenül az egyes étkezések után is mindig fogat mosnak, holott ez nemcsak, hogy nem használ, de még árt is.

Fontos, hogy egy-egy étkezés után mindent megtegyél azért, hogy az ételek hatására kialakult savas közeget semlegesítsd, valamint eltávolítsd az ételmaradékokat, épp előbbinek köszönhető azonban az, hogy fogkrémmel és fogkefével ilyenkor egy kis ideig nem szabad fogat mosni.

Mennyit kell várni?

A fogorvosok szerint az étkezések után érdemes legalább 30 percet várni, mielőtt megmosnád a fogat, az ételek révén ugyanis, különösen, ha azok sok cukrot tartalmaztak, savas közeg keletkezik a szájban, ami felpuhíthatja és sebezhetővé teheti a fogzománcot, amit csak tovább ront, ha fogkefével és tisztító, esetleg enyhe csiszoló hatású fogkrémmel dörzsölöd. Ennek hatására kophat és sérülhet a fog, melybe még inkább bedörzsölheted a káros savakat.

Bizonyos idő elteltével azonban a nyál semlegesíti a savas hatást, így ilyenkor már nyugodtan lehet fogat mosni. Mindez azonban korántsem jelenti, hogy az étkezések után közvetlenül nem tehetsz semmit, érdemes például langyos, tiszta vízzel kiöblíteni a szád, hatásos lehet a cukormentes rágó is, ha pedig nagyon nagy szükségét érzed, vízbe mártott, nagyon puha sörtésű fogkefével óvatosan és nagyon gyengéden eltávolíthatod az ételmaradékokat.

Ezt is szeretjük