9 hétköznapi tünet, amivel azonnal orvoshoz kell fordulni: daganatos elváltozást is jelezhetnek a panaszok

Ezeket a panaszokat, hiába tűnnek nagyon általánosnak, nem szabad figyelmen kívül hagyni.

GettyImages-1145837015
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A rák világszerte a legfőbb halálokok között szerepel. Míg a férfiak körében a tüdő, a prosztata, a vastagbél és a gyomor daganatos elváltozása számít különösen gyakorinak, addig a nőknél a mell, a vastagbél, a tüdő, a méhnyak és a pajzsmirigy eltérései a legáltalánosabbak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint.

A gyógyulási esélyeket jócskán befolyásolja, hogy milyen stádiumban fedezték fel a problémát. A korai diagnózis életet menthet, ehhez viszont a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel és az önvizsgálat is elengedhetetlen. A daganatos megbetegedések jelentős részére jellemző, hogy eleinte nem okoznak nagyon látványos tüneteket, ha jelentkeznek is panaszok, azok olykor annyira általánosak, hogy az érintett könnyen félreértelmezheti a jeleket, és például a túlhajszolt mindennapjai számlájára írhatja őket.

Panaszok, amik daganatos elváltozást jelezhetnek

A szakemberek szerint vannak olyan jelek, amiket semmiképp sem ajánlott szem elől téveszteni, mert bár a legkülönfélébb betegségek velejárói lehetnek, rákos elváltozás is meghúzódhat a hátterükben, jobb tehát orvossal konzultálni róluk.

A tünet a tumor elhelyezkedésétől, méretétől is függ, amennyiben már elterjedt, áttétet adott, a test más részein is panaszokat okozhat. Az egészségügyi szakemberek általában a következő hétköznapi tünetekre hívják fel a figyelmet:

Súlyvesztés: a látszólag ok nélküli testsúlycsökkenés gyanakvásra adhat okot.

Fáradtság: az állandó fáradtság sok betegség kísérője lehet, egyebek mellett a leukémiára is jellemző.

Fájdalom: a krónikussá váló fájdalomra sosem szabad legyinteni, hiszen akkor is rontja az életminőséget, ha nem tumor miatt alakul ki. A daganatos elváltozások esetében a fájdalom gyakran már előrehaladott stádiumban jelentkezik.

Bőrelváltozások: a szokatlan kinézetű vagy átalakuló anyajegyek, a bőr elszíneződései, a kiütések, a viszketés, a kitüremkedések vagy a csomók mind igényt tartanak a figyelemre. A nem gyógyuló, esetleg vérző sebek is tumor meglétét jelezhetik, a szájüregi rákokra is jellemzőek. A bőrelváltozások, anyajegyek áttekintéséhez a partner segítségére is szükség lehet, de szakorvosi szűréssel térképezhető fel biztonsággal. 

Vérzés: ha valaki vért lát a székletében vagy a vizeletében, esetleg véres köpettel szembesül, minél előbb forduljon orvoshoz! A húgyutak mellett érintett lehet a vastagbél és a végbél, valamint a tüdő is.

Köhögés, rekedtség: a nem múló köhögés és rekedtség is jelezheti a bajt, a tüdőn túl a gége és a pajzsmirigy daganatos elváltozása is okozhat ilyen panaszt.

Láz: amennyiben a láz három napnál tovább tart, értesíteni kell az orvost! A nyirokrendszer tumoros megbetegedései, a limfómák is gyakran lázzal, éjszakai izzadással járnak.

Étkezési problémák: a nyelési nehezítettség, a változás az étvágyban, például az étvágytalanság, továbbá a hányinger és a hányás is figyelmeztető jel lehet.

Székelési szokások változása: a székelési szokások változására is érdemes figyelmet fordítani, makacs hasmenés vagy épp ellenkezőleg, székrekedés jelentkezhet.

A cikk az ajánló után folytatódik

A fenti tünetek tapasztalásakor sem kell egyből a legrosszabbra gondolni, más, adott esetben könnyen kezelhető problémák is lehetnek a háttérben, viszont ennek megállapítása orvosi kompetencia. A nőknek a nőgyógyászati daganatok miatt a szokatlan hüvelyi folyásra, a rendellenes vérzésre, az alhas környékén jelentkező fájdalomra és a gyakran tapasztalt puffadásra is figyelniük kell.

Az elsődleges cél a megelőzés, ebben az egészséges életmódon, fizikai aktivitáson és átgondolt táplálkozáson, valamint a káros szenvedélyek mellőzésén túl a rendszeres orvosi vizsgálatok segítenek.

10 rákellenes növény

A következő zöldségeket gyakran rákellenesnek is nevezik, mert a vizsgálatok szerint fogyasztásuk segíthet a prevencióban is.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük