Szupererős házi probiotikumok: gyorsan rendbe teszik a beleket

Egyes probiotikus ételek érezhetően javítják a bélműködést, és erősítik az immunrendszert is.

Probiotikus élelmiszerek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az egészséges bélflóra kulcsfontosságú az immunrendszer hatékony működésében, így a betegségek megelőzésében és azok legyőzésében. A puffadás, a hasfájás, a székrekedés vagy a hasmenés mind-mind első szembetűnő jele annak, hogy a bélflóra károsodott, és a belek teljesítménye leromlott.

A jótékony baktériumtörzsek segítenek a tápanyagok gyors lebontásában, így gátolják a kórokozó baktériumok növekedését a bélrendszerben. Emellett pedig a vitaminképzésben is hasznosak, támogatják az immunsejtek, a T-limfociták szaporodását is.

Probiotikus ételek

A probiotikus hatású készítmények hatékony segítséget nyújtanak abban, hogy a bélben található mikroorganizmusokat pótolják, a bélflórát helyreállítsák. Bár ezek tablettás vagy folyékony kiszerelésben is kaphatók, jelentős részük táplálkozás útján is bevihető a szervezetbe. Arra viszont figyelj, hogy a probiotikumok prebiotikus ételekkel együtt fogyasztva a leghatékonyabbak!

Sok jótékony baktériumtörzs a tejsavas erjedésben vesz részt, így az erjesztett ételekből érhető el. A savanyú káposztában emellett élelmi rostok, A-, K- és sok C-vitamin, magnézium, vas is található, illetve gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatású.
Fotó: iuliia_n / Getty Images Hungary
A kefir úgyszintén remek probiotikum, akár tehén-, akár kecske- vagy juhtejből készül. K- és B12-vitamint, kalciumot, magnéziumot is tartalmaz, Candida-diétában és irritábilis bél szindróma esetén is fogyasztható.
Fotó: YelenaYemchuk / Getty Images Hungary
Kefirgomba segítségével kókusztejből is készülhet kefir, bár így az állatitej-alapúaknál valamivel kevesebb probiotikum vihető be a szervezetbe. Az íze viszont nagyon kellemes.
Fotó: vaaseenaa / Getty Images Hungary
Az élőflórás joghurt talán a legismertebb probiotikus hatású élelmiszer. Tartalmaz A- és B-vitaminokat, kalciumot és káliumot is, ráadásul tejből otthon is elkészítheted.
Fotó: YelenaYemchuk / Getty Images Hungary
Az erjesztéssel előállított élelmiszerek, így a kovászos uborka is jó forrása a probiotikumoknak. Az uborka K-vitamint és káliumot is tartalmaz, ami védi a szívet, a bolti, esetenként magas sótartalmú savanyúsággal mégis vigyázni kell magas vérnyomás esetén.
Fotó: merc67 / Getty Images Hungary
Lactobacilus thermophilus, bifidus, bulgaricus és acidophilus: a finom, érlelt sajtok ezt mind tartalmazzák, továbbá remek kalcium- és B-vitamin-források. Bármilyen állat tejéből készülnek is, az emésztésre és az immunrendszerre gyakorolt pozitív hatásuk miatt érdemes sokszor enni őket.
Fotó: Azure-Dragon / Getty Images Hungary
A miso fermentált szójababból, árpából vagy barna rizsből készül koji gombával. Főként az ázsiai konyhákban ismert, de egyre elérhetőbb itthon is, ami jó hír, mert szuper probiotikum, védi a csontok és az idegrendszer egészségét. A japán levesek fontos alapanyaga.
Fotó: yasuhiroamano / Getty Images Hungary
A tempeh szintén erjesztett szójából készül, élő baktériumkultúra hozzáadásával. Néhány nap alatt áll össze, majd préselik formára. Véd a csontritkulástól, segíti az izomregenerációt, tele van fehérjével és B-vitaminnal. Hús helyettesítésére és salátákban is használható.
Fotó: AndiArman / Getty Images Hungary
A kimcsi egy koreai, fermentált, zöldséges étel, melynek alapja a káposzta, zöldségekkel, fűszerekkel. Az ételről egy külön tejsavbaktériumot is elneveztek, a Lactobacillus kimchiit. Az emésztést és a szívet is védi, valamint antioxidáns hatású.
Fotó: Fudio / Getty Images Hungary

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük