Miért tesznek nagyon jót a szemnek a zöldségek és a piros gyümölcsök? Ezért kellene őket gyakran fogyasztani

Zöldségek közül a mélyzöld, gyümölcsök közül a piros színűek többsége segít az időskori látásromlás elkerülésében.

Piros gyümölcs látásra
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Elsőre furán hangozhat, de a zöldségek és gyümölcsök színét nagyban befolyásolják a bennük levő tápanyagok. Éppen ezért érdemes körültekintően válogatni a zöldséges és gyümölcsös pultoknál - pláne, ha valaki szeretné elkerülni az időskori látásromlást.

Ugyan nincsenek csodareceptek, melyekkel százszázalékosan ki lehet cselezni az idős korral járó betegségeket, a hallás- vagy látásromlást, de az biztos, hogy lehet csökkenteni esélyét.

Zöldségek és gyümölcsök, amik támogatják a szemek egészségét

A piros gyümölcsöket és a mélyzöld színű zöldségeket természetesen nem a külcsín miatt érdemes fogyasztani. Bizonyos tápanyagok adják a növények jellegzetes színeit, a mélyzöld színű zöldségek többek között luteint tartalmaznak. A lutein pedig megakadályozhatja a szem idő előtti öregedését. Egy tanulmányban kimutatták, hogy azok, akik hetente fogyasztottak magas luteintartalmú zöldségeket, feleannyian szenvedtek később látásproblémákkal, mint azok, akik csak havonta vagy kéthetente.

De nem csak a lutein támogatja a szemek egészséget. A C-vitamin is ugyanolyan fontos, és a piros bogyós gyümölcsök rendkívül magas C-vitamin-tartalommal rendelkeznek. Emellett a legtöbb vörös és lila gyümölcs bioflavonoidokat is tartalmaz. Ezek a bioflavonoidok igen erős antioxidánsok, és rendkívül hatékonyan védik a szemek egészségét, közben pedig a C-vitamin hatékony felszívódását is biztosítják.


A retina sérülhet az oxidatív stressztől, kutatások szerint azonban az áfonya képes megvédeni. Rendkívül erős antioxidáns, antocián-tartalmának köszönhetően a retina szabad gyökök elleni védelmében segít.
Fotó: BrianAJackson / Getty Images Hungary
A zöldborsónak rendkívül magas a luteintartalma, ami képes elnyelni a káros UV-sugarakat, így megóvja a szemet. Ennek köszönhetően jelentősen csökkenhet az esélye a sárgafolt-degeneráció kialakulásának is, ami az időskori látásvesztés egyik fő oka.
A málnát már a középkor óta használják gyógynövényként. A-vitamin-tartalma miatt segít a látás javításában. Leginkább frissen, nyersen fogyasztva fejti ki jótékony hatását.
A spenót magas karotinoidtartalmának köszönhetően rengeteg lutein található benne, ami az egyik legjobb látásvédő anyag.
A vörös és fekete szőlő sejtmegújító és keringést serkentő hatása mellett még igazi antioxidánsbombák is. Ezekben a színekben található meg főleg a regenerálódásért felelős antioxidáns, mely a látást is támogatja.
Fotó: darrenplatts123 / Getty Images Hungary
A cukkini igen magas ásványianyag-tartalommal rendelkezik, rendkívül hasznos C-vitamin- és B9-vitamin-forrás is. A béta-karotinnak köszönhetően a cukkini segít a látás megőrzésében is.
A piros grapefruit jellegzetes színét a jelentős mennyiségű béta-karotinnak köszönheti, amely az egészséges szemekért és a látás javítását segíti. Már napi egy grapefruit is sokat segíthet a szemek egészségének megőrzésében.
Az eredetileg Ázsiából származó kelkáposzta lutein- és A-vitamin-tartalma miatt igazi szemvédőnek minősül.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük