Nem csak rosacea okozhat pirosas foltokat az arcon - Végleg eltüntethetőek, ha kiderül a tünet valódi oka

Egyeseknek gyakran pirosodik ki az arcuk, aminek több oka is lehet - szerencsére az állapot megelőzéséért lehet tenni is.

vörös orr 1
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az orr kipirosodását nem csak irritáció okozhatja, de dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza szerint számos más dolog is állhat a hátterében. 

Pókhálóereknek nevezik a bőrfelszínhez közeli elpattant vagy kitágult ereket, amelyek apró, elszórtan elhelyezkedő, általában rózsaszín megjelenésű visszerek - bár lehetnek csoportosan elhelyezkedő, egy pontból kiinduló, kissé vastagabb, lilás színű visszerek is. Leggyakrabban az arcon és a lábon jelennek meg, de bármelyik testrészen felbukkanhatnak.

Mi okozhatja a piros erek láthatóvá válását?

  • Családi halmozódás: akinek már a szülők, nagyszülők közt is volt ilyen jelenség, annak nagyobb az esélye a kialakulásra.
  • Időjárás- és nyomásváltozás: a drasztikus hideg-meleg váltakozás okozhat értágulást, ahogyan a megnövekedett nyomás - akár csak a hányás vagy egy nagyobb tüsszentés - miatt is elpattanhatnak az erek. 
  • Fényterhelés: az erős, tartós napsugárzás kitágíthatja az ereket.
  • Alkoholfogyasztás: az alkohol kitágítja az ereket, az alkoholbetegség pedig az arc tartós kipirosodását is okozhatja. 
  • Várandósság: a hormonális változás miatt láthatóvá válhatnak olyan erecskék, amelyek a szülés után el is tűnnek.
  • Környezeti irritáció: bizonyos anyagok roncsolhatják a bőr szerkezetét, ami miatt láthatóbbá válnak az erek.
  • Rosacea: ez a bőrbetegség - ami nem ugyanaz, mint a pókhálóér - eleve kipirosodással jár az orca, az orr, az áll környékén. 

Mi segíthet a pirosság eltüntetésében?

- Először is ki kell derítenünk a konkrét okot, amely a kezelést igényli. Hiszen ha például alkoholbetegség áll a háttérben, nyilván ezt lenne érdemes kezelni, hogy a folyamatot megállítsuk. Ugyanakkor a már látható ereket is el lehet tüntetni, halványítani lehet - hangsúlyozza dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza.

Mit lehet tenni az állapotromlás megelőzéséért? - Gyakran beválhatnak a retinoidalapú krémek, amelyek csökkentik az erek láthatóságát, és javítják a bőr állapotát, bár egyes esetekben éppen fokozzák a pirosságot, és viszketést okoznak. Többek közt ez az oka annak, hogy szakorvosra kell bízni a kezelést, hiszen minden eset más, és számos hatékony gyógyszert csak receptre lehet kapni. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Előfordulhat, hogy a külsőleges kezelés már nem tűnik elégnek, ilyenkor lehet olyan eljárásokhoz fordulni, mint a szkleroterápia, a lézerterápia, de ezeket is csak megfelelő szakértelemmel és körültekintéssel szabad alkalmazni. Ugyanakkor Rózsa doktornő hangsúlyozza, hogy mindazok, akik ezzel a problémával küzdenek, maguk is sokat tehet azért, hogy ne romoljon a megjelenésük. 

Mit lehet tenni az állapotromlás megelőzéséért?

Már az első napsugarak megjelenésekor ajánlott fényvédő terméket használni, és a kipirosodásra hajlamosaknak széles karimájú kalapot is érdemes viselni. Kerüljük a forró vizet fürdéskor, ellenben érdemes a váltott hideg-meleg fürdő, és a hideg borogatás jót tehet.Az árnikaolajos, aloe verás, varázsmogyorós, C-vitaminos készítmények jó hatásúak lehetnek, de hogy személyre szabottan mi a leghasznosabb, arról bőrgyógyásszal érdemes egyeztetni. 

Minden új bőrápoló vagy sminkterméket teszteljünk 24 óráig egy kis darabon a bőrünkön, mielőtt a teljes arcunkon alkalmaznánk. Érdemes visszaszorítani az értágító hatású élvezeti szerek fogyasztását, mint a kávé, a csípős, erős ételek és az alkohol, az értágító gyógyszerekről is ajánlott az orvossal egyeztetni.

Ekcéma vagy bőrrák? Nem mindegy, hogy néz ki a folt a bőrön

Az alábbi összeállításban mutatunk néhány gyakoribb bőrelváltozást érdekességképpen, ez viszont természetesen nem helyettesítheti a pontos diagnózist.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük