Állandó kék-zöld foltok a testen: súlyos szervi oka is lehet
Ha nem emlékszel, hogy mikor szerezted őket, egyszerű vizsgálattal ki lehet szűrni a nagyobb bajt.

véraláfutás 2
beauty and style
Top olvasott cikkek

Néha előfordul, hogy az ember kék-zöld vagy éppen sárgás-vöröses foltokat vesz észre a bőrén. Olyan, mintha bőr alatti bevérzések vagy véraláfutások lennének, melyek később a szivárvány minden színében pompáznak.

Nem szabad egy legyintéssel elbagatellizálni a dolgot, főleg akkor nem, ha valaki nem emlékszik arra, hogy mikor ütötte meg magát, vagy sértette meg a bőrét. A foltok mögött komoly hematológiai betegségek lapulhatnak.

A vérlemezkék zavara is okozhatja

A vérlemezkéknek, más néven trombocitáknak fontos szerepük van a szervezetben. Elsősorban a véralvadásban és a vérzés csillapításában vesznek részt, így minden külső és belső sérülésnél ők felelnek a seb gyógyulásáért. Ha bármilyen károsodás éri a vérlemezkéket, azok nem funkcionálnak rendesen, és a működészavar megnyilvánulhat a bőr alatti kék-zöld foltokban és véraláfutásokban is. A rendellenes trombocitaműködés felléphet fizikai behatás után, de okozhatják gyógyszerek vagy mérgezéses tünetek, autoimmun vagy daganatos betegségek.

A vérzékenység miatti véraláfutás

A véralvadási faktor hiánya vezet a vérzékenységgel kapcsolatos betegségekhez. Ilyenkor a vérlemezkék nem tapadnak kellőképpen, az érfal megsérül, és kialakulnak a véraláfutásos foltok a bőrfelszínen. Vérzékenységnek számíthat már az erős menstruációval járó vérzés is.

A Bernard-Soulier-szindrómánál a vérlemezkékben lévő receptorok a hibásak, és nem következik be a teljes véralvadás, amit járhat véraláfutással. Minden hemofíliával kapcsolatos betegség kiszűrhető egy komplett vérvizsgálattal.

A cikk az ajánló után folytatódik

A leukémia tünete is lehet

A leukémia, vagyis a fehérvérűség egyik jellemző tünete a véraláfutás. A vér daganatos betegségénél a vörösvértestek nem termelődnek, a vérlemezkék pedig nem funkcionálnak megfelelően. Emiatt a bőrön minimális fizikai behatás eredményeként, de néha spontán is véraláfutások, vörös-kék foltok jelennek meg.

Vaszkulitisz?
A vaszkulitisz egy autoimmun eredetű gyulladás az érrendszerben. Ha a begyulladt erek szétrobbannak, piros-kék foltok jelennek meg a bőrön, melyeknek a neve purpura. A betegségre csak akkor kell gyanakodni, ha a végtagok zsibbadása és légszomj is együtt jár a véraláfutással.

Egyszerű oka is lehet a foltok megjelenésének

Kézenfekvő, hogy ha valaki megüti magát, foltokkal és véraláfutással lesz tele a bőre. Az idő múlásával az elöregedő bőr veszít a kollagén- és zsírtartalmából, és a vékony, száraz bőr látványosabban reagál a kisebb sérülésekre is.

A különféle tabletták, aszpirinszármazékok, reumagyógyszerek és vérhígítók szintén előidézhetik a többszínű véraláfutásokat és foltokat a bőrön. Ha a szervezetben drasztikusan csökken a C-vitamin szintje, a foltosodás szintén megjelenhet, mivel ez a vitamin fontos szerepet tölt be a kollagéntermelésben és a sebregenerációban. 

Ezt is szeretjük