Gyanús, sötét folt a bőrön: magas inzulinszintre és pajzsmirigyzavarra is utalhat
A laborvizsgálatból kiderülhet, hogy rendben vannak-e a szükséges hormonszintek.

vérvizsgálat
beauty and style
Top olvasott cikkek

A bőrön megjelenő sötét foltok mellett nem lehet nyugodt szívvel elsiklani, hiszen hormonzavart is jelezhetnek. Az acanthosis nigricansnak nevezett jelenség ugyanis magasabb inzulinszintre utalhat. 

Okozhatja még pajzsmirigyzavar és Addison-kór is, magyarázza dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa. 

Gyanús folt a bőrön

Az acanthosis nigricans nevű bőrelváltozás olyan zavar, mely legtöbbször valamilyen más betegségekhez társul. Ekkor szürkésbarna színű, göbös elváltozások jelennek meg a nyakon, a hónaljnál vagy a mell alatt. Tapintása általában bársonyos, és gyakran viszket. Esztétikailag is zavaró, de inkább azért fontos szakemberhez fordulni, mert hormonális rendellenességre utal.

A zavaró bőrelváltozás fennállásakor fontos, hogy az illető minél hamarabb ellenőriztesse hormonparamétereit, mert az esetek többségében valamilyen endokrinprobléma húzódik meg a jelenség hátterében.

Prediabetes és inzulinrezisztencia is lehet

A vérben keringő túl magas inzulinszint okozza a sötét foltokat, ezért az inzulinrezisztencia, PCOS, prediabetes is okozhatja. A terheléses vércukor- és inzulinszint-vizsgálat kideríti, hogy van-e ilyen jellegű probléma. Ha igen, a páciens  életmódváltásra szorul, mert a személyre szabott diéta és a rendszeres mozgás nagyban hozzájárul az inzulin- és vércukorszint csökkentéséhez. Ha az orvos úgy határoz, az életmód-terápiát gyógyszeres kezeléssel kell kiegészíteni.

A leggyakoribb hormonális betegségek a pajzsmiriggyel függenek össze. Jó, ha minél korábban észreveszed a tüneteit a megfelelő terápia miatt. 

A pajzsmirigy is alulműködhet

Okozhatja még pajzsmirigy-alulműködés is a zavart. Ilyenkor a szerv túl kevés T3 és T4 hormont állít elő, melyre a magas TSH érték hívja fel figyelmet. Bár az állapot során megjelenhetnek a hajlatokban a sötét foltok, a betegség leggyakoribb tünetei közé a túlsúly, a székrekedés, a menstruációs problémák, a csökkent hidegtűrés és az alacsony pulzus tartozik. Gyógyszeres úton kell kezelni, mellyel a hiányzó hormonok pótlásra kerülnek. 

Feminashop termékajánló
Ajánló ID:
A cikk a hirdetés után folytatódik: igen

Addison-kórt is jelezhet

Az Addison-kór a mellékvese kimerülésével függ össze, és legtöbbször autoimmun eredetű. Ekkor a normálisnál kevesebb kortizol, aldoszteron és nemi hormonok termelődnek. Tünetei leggyakrabban az apátia, gyengeség, hiperpigmentáció - vagyis a bőr sötét elszíneződése - a tenyereken és a hajlatokban, alacsony vérnyomás és izomgyengeség. A hormonmeghatározás során reggel mért alacsony kortizolszint és az agyalapi mirigy által termelt jelentősen emelkedett ACTH lép fel. A betegség kezelése a hiányzó hormonok pótlásával történik. 

Ezt is szeretjük