Nőknél is jelentkezhet magas tesztoszteronszint: súlyos problémákat okoz
Hízás és túlzott szőrösödés, hajhullás és átmeneti meddőség is a tünetek között van.

hormonok
beauty and style
Top olvasott cikkek

A magas tesztoszteronszint számtalan problémát okozhat a nőknél. Nemcsak jelentősen megnehezíti a teherbeesést, hanem önbizalom-romboló külső panaszokat is okozhat.

Ilyen az arcon lévő fokozott szőrnövekedés, a hajhullás, a pattanások, a túlsúly. Hogy mi minden állhat az állapot hátterében, arról dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa beszélt.

Az IR és a PCOS összefügg a tesztoszteronnal

Nőknél a tesztoszteron körülbelül 25%-a a petefészkekben termelődik. Ha a vérben magasabb az inzulinszint, az több tesztoszteron termelésére készteti a szerveket. Minél súlyosabb az inzulinrezisztencia, annál fokozottabban lesz jelen a tesztoszteron is.

PCOS, vagyis policisztás petefészek szindróma esetén is magasabb az androgénhormon-mennyiség, ami magyarázza a peteérési zavart. Ekkor a magas tesztoszteronszint miatt nem megy végbe normál tüszőérés és -repedés, és a domináns tüsző kialakulása helyett folyadékkal teli ciszták keletkeznek. Életmódváltással és gyógyszeres kezeléssel orvosolható a probléma.

A pajzsmirigyzavarok is befolyásolják a szintet

Ha hormontermelésében probléma adódik, az gyakran az egész endokrin és pajzsmirigyrendszer működését zavarja. A nemi hormonok termelésére a pajzsmirigy több módon is hatást gyakorol. Ha a pajzsmirigy kevés hormont termel, akkor a Sex Hormone Binding Globulin (SHBG) szintje is csökken, ami megkötné a felesleges nemi hormonokat.

Így tehát ha nincs elegendő SHBG, könnyen tesztoszterontúltengés alakul ki, mivel egészséges esetben a nőknél a tesztoszteron 80%-a kötődik az SHBG-hez. Ez a probléma az esetek többségében gyógyszeres kezeléssel könnyen orvosolható.

A stressz is hatással van a hormonokra

A stressz komoly befolyást gyakorol a hormonháztartásra. A túl sok idegeskedés könnyen pajzsmirigy-alulműködéshez vezet, valamint a női nemi hormonok szintjét is csökkenti, melyek ellensúlyoznák a tesztoszteron termelődését. A stressz megnöveli a mellékvese által előállított DHEA szintjét is, mely megemeli a tesztoszteron mennyiségét.

A cikk az ajánló után folytatódik

A mellékvese betegségei is kihatnak a tesztoszteronra

Az androgéneket is előállító mellékvese szintén egy igen fontos hormontermelő szerv, így annak zavarai is vezethetnek túlságosan magas DHEA-, illetve tesztoszteronszinthez. Ezt okozhatják például az androgéntermelő adenómák, mellékvese-hiperplázia, melyeket a legtöbb esetben gyógyszeresen és sebészeti úton kell kezelni. Előfordulhat, hogy kortizolhiány, mellékvese-fáradtság okozza a zavart. Kezelése gyógyszeres terápiával, illetve szükség esetén műtéttel történik.

Ezt is szeretjük