Folyamatos fogyás állandó jóllakottság mellett: a pegán diéta az egészséget is rendbe teszi
Fogyaszt, és az egészséget is rendbe teszi a pegán diéta.

A pegán diéta a paleo és a vegán szavak egyvelegéből ered. Míg a paleoétrend megengedi a húsfogyasztást, addig a vegánok minden olyan élelmiszert kiiktatnak az étrendjükből, amelyeknek köze van az állatokhoz, azaz a hús és tejtermékek nélküli táplálkozást részesítik előnyben. Mégis, a két fajta életszemléletnek van egy közös pontja, ami a pegán diéta alapját képezi.
Mindkét életmód azon a szemléleten alapszik, hogy kiiktatják a feldolgozott és félkész élelmiszereket, miközben a "természet adta" ételekhez fordul. Így a pegán diéta tulajdonképpen e két életmód egyvelege. A követőinek a tányérjára rengeteg zöldség, gyümölcs, egészséges zsírok, jó minőségű hús, hal és tojás kerül, az étrendből pedig kimaradnak a feldolgozott és hozzáadott cukrokat tartalmazó élelmiszerek, valamint a gyors felszívódású szénhidrátok.
Fogyaszt, és az egészséget is rendbe teszi a pegán diéta
A pegán diéta 2014-ben került a köztudatba, ekkor fogalmazta meg blogjában dr. Mike Hayman, a Cleveland Klinika Funkcionális Orvosi Központjának igazgatója, hogy ez egy olyan optimális étrendi ajánlás, amely segíthet a krónikus betegségek tüneteinek enyhítésében, a szervezet gyulladásainak csökkentésében és a könnyebb emésztésben, amely ezáltal magával hozza a kívánt fogyást is.

Ételek, amelyeket érdemes beiktatni, és amelyeket érdemes elkerülni a pegán étrendnél
Dr. Hayman szerint az étrend a nagyon magas glikémiás indexű élelmiszerek - cukor, liszt és mindenféle finomított szénhidrát - kiiktatását célozza meg, amelyek negatívan hatnak a vércukorszintre. A zöldségek közül érdemes minél sötétebb színűeket választani, hiszen azok tele vannak jótékony hatású fitonutriensekkel, amelyek nemcsak a növények védekezését segítik, hanem táplálékként elfogyasztva az emberi szervezet számára is előnyösek, és sok betegség ellen nyújtanak védelmet.
A jótékony zsíroknak is az étkezés alapját kell képezniük, hiszen az esszenciális, többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag táplálkozás elengedhetetlen a szervezet optimális működése szempontjából, számos egészségügyi előnye egyikeként csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a stroke és a demencia kockázatát.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?
A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.
Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2023. november 6. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
A pegán étrend a fehérjefogyasztást az egyénre bízza. A fehérjék fontos szerepet töltenek be mind az étvágy szabályozásában, mind az izmok építésében és regenerációjában, így azokra is szüksége van a szervezetnek. Dr. Hayman szerint érdemes ökológiai gazdálkodásokból származó élelmiszereket beszerezni, ahol nem használhatnak műtrágyát, szintetikus vagy toxikus kemikáliákat. A húsok közül olyan állatok húsának fogyasztását javasolja, amelyek fűvel voltak etetve, és nem kezelték hormonokkal vagy gyógyszerekkel. A halak közül az alacsony higany- és toxintartalmúakat érdemes előnyben részesíteni, például a szardíniát, lazacot, heringet.
A fehérjék közül érdemes mellőzni vagy minimálisra csökkenteni a tejtermékek és hüvelyesek fogyasztását, utóbbiakat nehéz lebontani, ami gázképződést, puffadást és egyéni érzékenység esetén székrekedést okozhat.

A pegán diéta továbbá kizárja glutént és laktózt is. A pegán étrendben érdemes a gabonafélék közül a gluténmentes változatokat fogyasztani, jó megoldás lehet például a quinoa, az amaránt, a köles és a barna rizs, a teff vagy a zab.
Napi mintaétrend
A pegán diéta meglehetősen szigorú étrendet követ. A napi menü ötadagnyi zöldséget, négyadagnyi szénhidrátot, háromadagnyi fehérjét, kétadagnyi egészséges zsírt és egyadagnyi tejpótlót ajánl, ezek lehetnek növényi italok, például mandula-, szója-, kókusz-, rizs- vagy zabalapút. A tejtermékek kiiktatása miatt fontos a kalcium- és D-vitamin-pótlás is.

Reggeli: egy tányér chiapuding kókuszitalból bogyós gyümölcsökkel, dióval.
Tízórai: egy kanál házi készítésű mandulavaj alma- és répaszeletekkel.
Ebéd: egy tányér quinoás saláta fodros kellel, mandulával, áfonyával.
Uzsonna: egy pohár zöld turmix.
Vacsora: 100 gramm cukkinispagetti egy szelet grillezett lazaccal és házi pestóval.
Így szedi le rólad az összes testzsírt a peszkateriánus diéta
A peszkateriánus diéta rugalmasabb vegetáriánusalapú étrendet jelent, de a halat és a tenger gyümölcseit - a mediterrán diétához hasonlóan - az első helyre sorolja.
(Képek: Getty Images Hungary.)