Így zajlik pontosan az immunterápia: szakorvos beszélt a kezelésről

Sokan szenvednek parlagfű-allergiában, mely megkeserítheti a mindennapokat, ennek a megoldásáról beszélt a szakorvos.

parlagfű allergia nyitó
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az allergén immunterápia a légúti allergia tartós kezelési módja. A terápia teljes időtartama 3-5 év, a kezelésre jelenleg nincs támogatás, költségét a beteg fedezi.

Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy milyen vizsgálat segít eldönteni, hogy érdemes-e belekezdeni, kinél várható, hogy valóban eredményes lesz a kezelés.

Az immunrendszer működését hangolja át

Az ismert tüneti szerekkel - például antihisztamin-tabletta és szteroid orrspray - szemben az allergén immunterápia az immunrendszer működésére hat. A kezelés során a beteg megfelelő kivonatban szedi azt az anyagot, amire allergiás. A szervezete így idővel hozzászokik az allergén jelenlétéhez, és az allergiás tünetei nem jelentkeznek.

GettyImages-1179020851
Fotó: Zinkevych / Getty Images Hungary

Molekuláris diagnosztika

A kezelés megkezdése előtt fontos egyértelműen meghatározni, hogy mi az allergén, ami a tüneteket okozza. Az allergiavizsgálatok közül a molekuláris diagnosztika segít beazonosítani nemcsak az allergént, hanem annak komponensét is, ami fontos információkat árul el a kezelés várható sikeréről.

Információ a kezelésről

A molekuláris diagnosztika elvégzéséhez a betegtől vett vérmintát laboratóriumban elemzik. Ezzel a vizsgálati eljárással nemcsak az allergén egészét, hanem annak összetevőit, vagyis komponenseit is vizsgálni tudják. Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy minden allergén több összetevőből áll, és ezek eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek.

A cikk az ajánló után folytatódik

A komponensek mutathatják például az asztmára való hajlamot poratka-allergia esetén, de ételallergiában is segíthetnek a felesleges diétás korlátozásokat elkerülni. Az allergén immunterápia kapcsán fontos szerepük van abban, hogy megmutatják a kezelés várható kimenetelét.

Magas rizikójú komponens

A fekete üröm és a parlagfű virágzása egymást szorosan követi, jelentős időbeli átfedéssel. A betegeknél ezért nehézséget okozhat kizárólag a tüneteik alapján eldönteni, hogy pontosan melyik növény pollenjei okozzák a panaszokat. A molekuláris diagnosztika elvégzésével pontosan látjuk, hogy ha az Amb a1 parlagfűkomponens magas értéket mutat, akkor a parlagfűre allergiás. Ha az Art v1 feketeüröm-komponensre kapunk pozitív eredményt, akkor a tüneteit valójában nem a parlagfű, hanem a fekete üröm okozza. Ha pedig mindkettő magas, akkor valóban mindkét növény szerepet játszik a szénanáthás tüneteinek megjelenésében.

Parlagfű és fekete üröm.
Parlagfű és fekete üröm.

A vizsgálat eredménye alapján eldönthető, hogy parlagfű és fekete üröm kombinált kezelése szükséges-e a betegnek, vagy csak az egyik vagy másik növény okozza a panaszait. Fontos azt is megnézni, hogy a komponensek közül melyik mutat magas értéket. Parlagfű-allergia esetén az Amb a1 a magas rizikójú komponens. Ha a vizsgálattal erre, a parlagfű specifikus, fő komponensére kapunk magas ellenanyagszintet, akkor az immunterápiát mindenképp érdemes elkezdeni, mert várhatóan - 80% feletti valószínűséggel - hatásos lesz. Egyéb esetben, ha a betegnél a parlagfű valamelyik alacsony rizikójú komponense okozza az allergiás tüneteket, az allergén immunterápiát nem érdemes elkezdeni.

Aki ebben az évben szeretné elkezdeni a kezelést, a vizsgálatok miatt már most érdemes erre gondolnia. Az allergén immunterápiát ugyanis három - de legkésőbb két - hónappal az allergén növény pollenszórása előtt el kell kezdeni, parlagfű-allergia esetén tehát legkésőbb májusban.

A hisztaminintolerancia egyre gyakoribb: mit szabad enni ilyenkor, és mit nem?

A hisztamindiéta azoknak segít, akik egyes élelmiszerekre tüsszögéssel, viszketéssel, hasfájással vagy csalánkiütéssel reagálnak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük