Nem csak fertőzés okozhat szemviszketést: így lehet felismerni az allergia tüneteit
Allergia is okozhat bosszantó szemtüneteket, amikről fül-orr-gégész, allergológus szakorvos beszélt.

szemviszketés
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hetek óta viszket, ég, könnyezik a szemed? A kellemetlen tüneteket nemcsak szemészeti betegségek, fertőzések okozhatják, hanem allergia is állhat a háttérben. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy mit tegyünk ilyen esetben.

Az allergia ismertebb tünetei a tüsszögés, orrfolyás és orrviszketés. Kevésbé ismert, hogy bőrtünetek is jelentkezhetnek, például poratka- vagy pollenallergiás betegeknél, ha az allergén a bőrrel érintkezik, a bőrön hosszabb ideig megtapad. Sokakat érint a bosszantó torokviszketés is pollenszezonban. Az allergiásokat azonban a szemtünetek sem kímélik. Sokan szenvednek a kezelés nélkül akár heteken vagy hónapokon át is tartó szemviszketéstől vagy könnyezéstől is.

A légúti allergia szemirritációt okozhat

  • Szemviszketés esetén fertőzés jele lehet, ha - legalábbis kezdetben - csak az egyik szem érintett. Ha a panaszt légúti allergia okozza, akkor mindkét szem viszket, és ez az állapot huzamosabb időn át fennáll.
  • Szemkönnyezés és szemvörösség kapcsán is felmerül a légúti allergia gyanúja. A tüneteket ilyen esetben az okozza, hogy az allergén érintkezésbe kerül a szemben a hízósejtekhez kapcsolódó antitestekkel. Erre a sejtek hisztamin és más anyagok felszabadításával reagálnak, ami miatt a szemek viszketővé, vörösessé és könnyessé válnak.
GettyImages-165755067
Fotó: dtimiraos / Getty Images Hungary

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy légúti allergia miatt jelentkező szempanaszok esetén rendszerint egyéb tünetekről is beszámolnak a páciensek. A szemtüneteket ilyen esetben tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás és orrviszketés is kíséri. A panaszok jelentkezhetnek időszakosan, az évnek adott hónapjaiban - ilyenkor pollenallergiához köthető -, de akár egész évben is, ami például háziporatka- vagy egyéb lakáson belüli allergiára utalhat.

Egyéb allergia miatt is jelentkezhetnek szemtünetek

Ekcéma, asztma esetén bizonyos szembetegségek gyakrabban fordulnak elő, így amennyiben valakinél ez fennáll, fokozottan kell figyelni a szemtünetekre is. Szemviszketés, vörösség, fényérzékenység és idegentestérzés esetén szemészeti vizsgálat indokolt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A szemészeti vizsgálat során a szakember feltérképezi, hogy van-e egyéb elváltozás vagy kórok a tünetek hátterében. Amennyiben nincs, fontos az allergia lehetőségét allergológusnak kivizsgálni. Ilyen lehetőség például a kontaktallergia is, amit akár a szemhéjfesték vagy spirál is okozhat, de a kontaktlencse anyaga vagy a lencse felületéhez kötődő fehérjék is okozhatnak irritációt a szemben. 

Allergiavizsgálat

Dr. Moric Krisztinától megtudtuk, hogy ilyen esetben allergiavizsgálattal lehet beazonosítani, hogy mi az, ami a tüneteket okozza. A továbbiakban a problémás összetevőt tartalmazó készítmények használatát kerülni kell.

Akut panaszok kezelésére a kivizsgálást követően az allergológus különböző hatóanyagú - antihisztamin, nem szteroid gyulladáscsökkentő, kortikoszteroid - szemcseppeket fog felírni. Az allergén immunterápiás kezelést is érdemes megfontolni, segítségével a szemtünetek is hatékonyan megszüntethetők, csökkenthetők.

Orrfolyást, tüsszögést okoz ez a 8 szobanövény: sokan nem tudják, hogy allergizálnak

Bár a szobanövények a lakás díszei, sajnos meg is keseríthetik az ember életét, akár észrevétlenül is. Egyes fajták ugyanis kellemetlen allergiát okozhatnak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük