Nem csak fertőzés okozhat szemviszketést: így lehet felismerni az allergia tüneteit

Allergia is okozhat bosszantó szemtüneteket, amikről fül-orr-gégész, allergológus szakorvos beszélt.

szemviszketés

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hetek óta viszket, ég, könnyezik a szemed? A kellemetlen tüneteket nemcsak szemészeti betegségek, fertőzések okozhatják, hanem allergia is állhat a háttérben. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy mit tegyünk ilyen esetben.

Az allergia ismertebb tünetei a tüsszögés, orrfolyás és orrviszketés. Kevésbé ismert, hogy bőrtünetek is jelentkezhetnek, például poratka- vagy pollenallergiás betegeknél, ha az allergén a bőrrel érintkezik, a bőrön hosszabb ideig megtapad. Sokakat érint a bosszantó torokviszketés is pollenszezonban. Az allergiásokat azonban a szemtünetek sem kímélik. Sokan szenvednek a kezelés nélkül akár heteken vagy hónapokon át is tartó szemviszketéstől vagy könnyezéstől is.

A légúti allergia szemirritációt okozhat

  • Szemviszketés esetén fertőzés jele lehet, ha - legalábbis kezdetben - csak az egyik szem érintett. Ha a panaszt légúti allergia okozza, akkor mindkét szem viszket, és ez az állapot huzamosabb időn át fennáll.
  • Szemkönnyezés és szemvörösség kapcsán is felmerül a légúti allergia gyanúja. A tüneteket ilyen esetben az okozza, hogy az allergén érintkezésbe kerül a szemben a hízósejtekhez kapcsolódó antitestekkel. Erre a sejtek hisztamin és más anyagok felszabadításával reagálnak, ami miatt a szemek viszketővé, vörösessé és könnyessé válnak.
GettyImages-165755067
Fotó: dtimiraos / Getty Images Hungary

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy légúti allergia miatt jelentkező szempanaszok esetén rendszerint egyéb tünetekről is beszámolnak a páciensek. A szemtüneteket ilyen esetben tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás és orrviszketés is kíséri. A panaszok jelentkezhetnek időszakosan, az évnek adott hónapjaiban - ilyenkor pollenallergiához köthető -, de akár egész évben is, ami például háziporatka- vagy egyéb lakáson belüli allergiára utalhat.

Egyéb allergia miatt is jelentkezhetnek szemtünetek

Ekcéma, asztma esetén bizonyos szembetegségek gyakrabban fordulnak elő, így amennyiben valakinél ez fennáll, fokozottan kell figyelni a szemtünetekre is. Szemviszketés, vörösség, fényérzékenység és idegentestérzés esetén szemészeti vizsgálat indokolt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A szemészeti vizsgálat során a szakember feltérképezi, hogy van-e egyéb elváltozás vagy kórok a tünetek hátterében. Amennyiben nincs, fontos az allergia lehetőségét allergológusnak kivizsgálni. Ilyen lehetőség például a kontaktallergia is, amit akár a szemhéjfesték vagy spirál is okozhat, de a kontaktlencse anyaga vagy a lencse felületéhez kötődő fehérjék is okozhatnak irritációt a szemben. 

Allergiavizsgálat

Dr. Moric Krisztinától megtudtuk, hogy ilyen esetben allergiavizsgálattal lehet beazonosítani, hogy mi az, ami a tüneteket okozza. A továbbiakban a problémás összetevőt tartalmazó készítmények használatát kerülni kell.

Akut panaszok kezelésére a kivizsgálást követően az allergológus különböző hatóanyagú - antihisztamin, nem szteroid gyulladáscsökkentő, kortikoszteroid - szemcseppeket fog felírni. Az allergén immunterápiás kezelést is érdemes megfontolni, segítségével a szemtünetek is hatékonyan megszüntethetők, csökkenthetők.

Orrfolyást, tüsszögést okoz ez a 8 szobanövény: sokan nem tudják, hogy allergizálnak

Bár a szobanövények a lakás díszei, sajnos meg is keseríthetik az ember életét, akár észrevétlenül is. Egyes fajták ugyanis kellemetlen allergiát okozhatnak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük