Gyakran köhög a gyerek, pedig nincs megfázva? 3 ok, ami meghúzódhat a háttérben
Elhúzódó köhögés, mellkasi feszülés? Nem biztos, hogy megfázásról van szó.

GettyImages-871273862
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A bölcsődébe, óvodába járó gyerekeknél - főként a hideg idő beköszöntével - nem ritka az állandó orrfolyás és a heteken át történő köhögés sem. A fűtött gyerekközösségekben a kórokozók gyorsan terjednek, a kicsik könnyen átadják egymásnak a betegségeket, amelyek sokszor megnehezítik mind a kicsik, mind a szüleik nyugodt éjszakai pihenését is.

Az elhúzódó köhögés ugyanakkor számos betegség tünete lehet, a megfázásos megbetegedéseken kívül allergia, reflux vagy asztma is okozhatja.

A köhögés okai

Ha a köhögéshez olyan tünetek párosulnak, mint a könnyező szem, az orrdugulás, a gyakori tüsszögés, a bőrön megjelenő ekcéma, allergiáról lehet szó.

GettyImages-138710480

Porallergia

A csapadékosabb, szelesebb idő beköszöntével sokan tartózkodnak a meleg lakásban, a fűtési szezon kezdetén a magasabb páratartalom pedig hozzájárul a poratkák elszaporodásához. A gyerekek - és persze a felnőttek - nem magára a porra, hanem a poratka megszáradt, levegőben szálló székletére lehetnek allergiásak, ami az arra érzékenyeknél légúti panaszokat okozhat.

Tünetei:

 • orr nyálkahártyájának és a szem kötőhártyájának gyulladása: orrfolyás, orrviszketés, könnyezés,
 • erőltetett köhögés,
 • csalánkiütéses, ekcémás bőrelváltozások: vörös, száraz foltok a bőrfelszínen.

A tünetek főként hajnalban, ágyban fekve jelentkezhetnek, hiszen az atkák ott fordulnak elő a legnagyobb számban, ahol az emberi hámsejtekkel találkozhatnak, például ágyneműn, párnán. Gyerekeknél az alvós plüssök is potenciális veszélyforrások.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Mivel a poratkákat szinte lehetetlen kiiktatni, az élettér, a szőnyegek, kárpitok, függönyök fokozatos pormentesítése és mélytisztítása, az ágyneműhuzat és a plüssök kéthetente 60 fokon történő mosása javasolt. Az orvos vérvételt, úgynevezett alkaros bőrteszt elvégzését és antihisztamin-tartalmú gyógyszerek szedését javasolhatja, ezek a készítmények mérséklik az orrviszketés, orrfolyás tüneteit, és csökkentik a tüsszögést.

Szőrallergia

A kutya- vagy macskaallergia is hasonló tünetekkel jár, mint más allergiák. Szőrallergia esetén nemcsak a házi kedvenc szőre, de a faggyú- és nyálmirigyekben, valamint a vizeletben egyaránt megtalálható Fel d1 nevű fehérje is allergiát válthat ki az arra érzékenyeknél.

Tünetei:

 • orrdugulás, orrviszketés, orrfolyás,
 • tüsszögés,
 • száraz köhögés,
 • bőrkiütés, bőrviszketés,
 • nehézlégzés.

Ha kiderül a gyermekről, hogy szőrallergiás, nem kell azonnal száműzni a házi kedvencet otthonról. Allergén immunterápia segítségével a szervezetet hároméves kezelés alatt hozzá lehet szoktatni az allergénekhez, a tüneteket 10-12 évre is meg lehet szüntetni. Ezt a terápiát gyerekeknél ötéves kor felett ajánlják a szakemberek.

GettyImages-1031705576

Asztma

Az asztma a légutak krónikus gyulladásával járó betegség, amelyet az allergia is kiválthat. Tünetei a gyermekeknél lehetnek egészen enyhék is, sok esetben nehéz elkülöníteni bizonyos légúti fertőzés tüneteitől.

Tünetei:

 • elhúzódó köhögés éjszaka, alvás közben vagy hideg levegő hatására,
 • futásnál, ugrálásnál, testnevelési gyakorlatoknál gyakran előjövő száraz köhögés,
 • mellkasi szorító érzés.

Az asztma megállapítására gyermektüdőgyógyászhoz forduljon a szülő. Az asztmát jelenleg az orvostudomány nem tudja gyógyítani, de készítményekkel, gyógyszerekkel tünetmentessé lehet tenni.

A hat legerősebb hurutoldó gyógytea köhögés ellen

A megfázással csúnya, hurutos lerakódás, akár napokig tartó erős köhögés járhat. Jó, ha az orvos tanácsainak követése mellett otthon is igyekszik a szülő segíteni a gyerek gyógyulását.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük