Kezdetben náthának tűnik, de nehézlégzést, tüdőgyulladást okozhat: mit kell tudni az RSV-vírusról?
RSV: a vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerni.

vizsgalat
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az RSV - respiratory syncytal virus - egy náthás tüneteket és kínzó, száraz köhögést is okozó vírus, mely az egyik leggyakoribb légúti kórokozó az őszi-téli időszakban.

Két-három éves koráig a gyermekek nagy része átesik a fertőzésen. Tüneteiről és kezeléséről dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát kérdeztük. 

Kik a veszélyeztetettek?

Felnőttek is elkaphatják a fertőzést, ám ők és a nagyobb gyerekek rendszerint náthás tünetekkel átvészelik a betegséget. A kisgyerekeknél és az egyéves kor alatti csecsemőknél ezzel szemben akár kórházi kezelést is igénylő nehézlégzést, tüdőgyulladást is okozhat. A legveszélyeztetettebbek a koraszülöttek és az 1-3 hónapos újszülöttek, akik RSV-fertőzés során akár gépi lélegeztetésre is szorulhatnak. 

- Az RSV kezdetben a legkisebbeknél is megfázásos tüneteket okoz. A komolyabb tünetek abból adódóan jelentkeznek, hogy a vírus a kislégutak nyálkahártyájának gyulladását okozza. A gyulladt, ödémás nyálkahártya és a gyulladás következtében jelentkező fokozott váladéktermelés beszűkíti, súlyos esetben elzárja a kislégutakat. Minél kisebb a gyermek, ezek a légutak annál kisebbek, így a szövődmények is súlyosabbak lehetnek - mondja az orvos.

Az RSV tünetei

  • Náthás tünetek: orrfolyás, esetleg láz
  • Száraz, kínzó köhögés
  • Légzési nehézség
  • Zihálás
  • Sípoló légzés, szörtyögés, pattogásszerű légzési hang hallható a tüdők felett mind ki-, mind belégzésben
  • Nyögő légzés

A cikk az ajánló után folytatódik

A betegség lefolyása attól is függ, hogy a gyermek esetében a vírus melyik típusa okozza a fertőzést.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A náthás tüneteket otthoni praktikákkal tudjuk enyhíteni: fontos a rendszeres orrtisztítás, orrszívás, valamint orrspray használata, a bőséges folyadékfogyasztás, szükség esetén pedig lázcsillapító adása javasolt.

- Ha a gyermeknél magas láz jelentkezik, köhög, esetleg köhögőrohamai vannak, sűrű, tapadós orrváladék jelenik meg, nehézlégzése jelentkezik, akkor mindenképp orvoshoz kell vinni - tanácsolja az orvos.

Hogyan kezelhető?

Az RSV diagnózisához vérvizsgálatot végezhetnek, vagy orrváladékból történhet RSV-gyorsteszt meghatározás, hogy a kórokozót beazonosítsák.

A vérkép és a gyulladásos paraméterek vizsgálata segít a bakteriális fertőzések kizárásában.  A betegség során mellkasröntgen elvégzésére is sor kerülhet.

Ha a gyermek állapota alapján indokolt, a kezelőorvos kórházba utalhatja a kis beteget, ahol tüneti - bizonyos súlyos, speciális esetekben - antivirális szereket és a kiszáradás megelőzésére infúziót is kaphat.

Amit a megelőzés érdekében tehetünk

Az RSV-kórokozó közösségekben gyorsan terjed, a fertőzések többsége az októbertől áprilisig tartó időszakra esik. Sajnos egy szezonban akár többször is el lehet kapni, így indokolt esetben a kezelőorvos javasolhatja a védőoltást a gyermek részére.

- RSV ellen létezik védőoltás, ez elsősorban koraszülöttek számára, veleszületett szívbetegség vagy krónikus tüdőbetegség esetén javasolt. Az oltás során a gyermek nem a legyengített kórokozót, hanem az ellenanyagot kapja meg, éppen ezért az oltást rendszeresen ismételni kell: a téli időszakban havonta - magyarázza az orvos.

A megelőzés egyéb lépései nem különböznek az egyéb téli betegségek elleni védekezéstől: 

  • Gyakori kézmosás javasolt.
  • Ha valaki beteg, amennyire lehet, kerülje a szoros kontaktust a gyermekkel.
  • Mivel a vírus órákig életképes maradhat különböző felületeken, érdemes a téli időszakban időként fertőtleníteni a kisdedek által használt játékokat, használati tárgyakat, illetve például a kilincseket.

Immunerősítő teák

A hideg idő eljöttével, illetve a közösségbe járás miatt is fontos, hogy a gyerekek immunrendszerét erősítsük: erre jó megoldást nyújtanak a különböző teák.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük