Kezdetben náthának tűnik, de nehézlégzést, tüdőgyulladást okozhat: mit kell tudni az RSV-vírusról?

RSV: a vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerni.

vizsgalat

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az RSV - respiratory syncytal virus - egy náthás tüneteket és kínzó, száraz köhögést is okozó vírus, mely az egyik leggyakoribb légúti kórokozó az őszi-téli időszakban.

Két-három éves koráig a gyermekek nagy része átesik a fertőzésen. Tüneteiről és kezeléséről dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát kérdeztük. 

Kik a veszélyeztetettek?

Felnőttek is elkaphatják a fertőzést, ám ők és a nagyobb gyerekek rendszerint náthás tünetekkel átvészelik a betegséget. A kisgyerekeknél és az egyéves kor alatti csecsemőknél ezzel szemben akár kórházi kezelést is igénylő nehézlégzést, tüdőgyulladást is okozhat. A legveszélyeztetettebbek a koraszülöttek és az 1-3 hónapos újszülöttek, akik RSV-fertőzés során akár gépi lélegeztetésre is szorulhatnak. 

- Az RSV kezdetben a legkisebbeknél is megfázásos tüneteket okoz. A komolyabb tünetek abból adódóan jelentkeznek, hogy a vírus a kislégutak nyálkahártyájának gyulladását okozza. A gyulladt, ödémás nyálkahártya és a gyulladás következtében jelentkező fokozott váladéktermelés beszűkíti, súlyos esetben elzárja a kislégutakat. Minél kisebb a gyermek, ezek a légutak annál kisebbek, így a szövődmények is súlyosabbak lehetnek - mondja az orvos.

Az RSV tünetei

  • Náthás tünetek: orrfolyás, esetleg láz
  • Száraz, kínzó köhögés
  • Légzési nehézség
  • Zihálás
  • Sípoló légzés, szörtyögés, pattogásszerű légzési hang hallható a tüdők felett mind ki-, mind belégzésben
  • Nyögő légzés

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A betegség lefolyása attól is függ, hogy a gyermek esetében a vírus melyik típusa okozza a fertőzést.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A náthás tüneteket otthoni praktikákkal tudjuk enyhíteni: fontos a rendszeres orrtisztítás, orrszívás, valamint orrspray használata, a bőséges folyadékfogyasztás, szükség esetén pedig lázcsillapító adása javasolt.

- Ha a gyermeknél magas láz jelentkezik, köhög, esetleg köhögőrohamai vannak, sűrű, tapadós orrváladék jelenik meg, nehézlégzése jelentkezik, akkor mindenképp orvoshoz kell vinni - tanácsolja az orvos.

Hogyan kezelhető?

Az RSV diagnózisához vérvizsgálatot végezhetnek, vagy orrváladékból történhet RSV-gyorsteszt meghatározás, hogy a kórokozót beazonosítsák.

A vérkép és a gyulladásos paraméterek vizsgálata segít a bakteriális fertőzések kizárásában.  A betegség során mellkasröntgen elvégzésére is sor kerülhet.

Ha a gyermek állapota alapján indokolt, a kezelőorvos kórházba utalhatja a kis beteget, ahol tüneti - bizonyos súlyos, speciális esetekben - antivirális szereket és a kiszáradás megelőzésére infúziót is kaphat.

Amit a megelőzés érdekében tehetünk

Az RSV-kórokozó közösségekben gyorsan terjed, a fertőzések többsége az októbertől áprilisig tartó időszakra esik. Sajnos egy szezonban akár többször is el lehet kapni, így indokolt esetben a kezelőorvos javasolhatja a védőoltást a gyermek részére.

- RSV ellen létezik védőoltás, ez elsősorban koraszülöttek számára, veleszületett szívbetegség vagy krónikus tüdőbetegség esetén javasolt. Az oltás során a gyermek nem a legyengített kórokozót, hanem az ellenanyagot kapja meg, éppen ezért az oltást rendszeresen ismételni kell: a téli időszakban havonta - magyarázza az orvos.

A megelőzés egyéb lépései nem különböznek az egyéb téli betegségek elleni védekezéstől: 

  • Gyakori kézmosás javasolt.
  • Ha valaki beteg, amennyire lehet, kerülje a szoros kontaktust a gyermekkel.
  • Mivel a vírus órákig életképes maradhat különböző felületeken, érdemes a téli időszakban időként fertőtleníteni a kisdedek által használt játékokat, használati tárgyakat, illetve például a kilincseket.

Immunerősítő teák

A hideg idő eljöttével, illetve a közösségbe járás miatt is fontos, hogy a gyerekek immunrendszerét erősítsük: erre jó megoldást nyújtanak a különböző teák.

Immunerősítő teák: melyiket mikortól adhatod a gyereknek?

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük