Mire figyeljenek a koronavírus-járvány alatt az allergiások? Szakorvos beszélt a teendőkről
A koronavírus bizonyos esetekben súlyosabb lefolyású lehet. Allergológus osztotta meg tanácsait a teendőkről fertőzés esetén.

GettyImages-1215677356
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A koronavírus súlyosabb lefolyású lehet az idősek, az elhízottak, a dohányosok és a krónikus betegségben szenvedők körében, így a járványhelyzet alatt bizonyos életmódbeli változtatásokat nem árt eszközölni.

Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosa azokról a teendőkről beszélt, amiket allergiásként javasolt véghez vinni COVID-fertőzés után.

COVID és krónikus betegségek

A koronavírus szempontjából az életkor, a dohányzás és a túlsúly mellett bizonyos krónikus betegségek megléte is fokozott rizikót jelent.

GettyImages-1221887117 (1)
Fotó: damircudic / Getty Images Hungary

A fertőzés súlyosabb lefolyású lehet, ha például a beteg szív- és érrendszeri, magasvérnyomás- vagy cukorbetegségben szenved. Bizonyos légúti betegségek megléte is növelheti a rizikót, ide tartozik például az asztma vagy a COPD. 

Koronavírus és allergia

Az allergia megléte önmagában nem fokozza a rizikóját annak, hogy COVID-fertőzés esetén a betegség súlyosabb lefolyású lehet. Allergia esetében gondot az jelenthet, ha a betegségünk nem megfelelően kezelt - figyelmeztet dr. Moric Krisztina. 

A légúti allergia szénanáthás tüneteket okoz, ami szem- és orrviszketéssel, tüsszögéssel, orrfolyással jár, az arc gyakori megérintését pedig most, a koronavírus-járvány idején különösen el kell kerülnünk. Ez nemcsak a megfertőződés szempontjából jelent rizikót, de a fertőzést is könnyebben továbbadhatjuk így.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Az otthon lábadozó beteg minden tüsszögéssel és a tárgyak megérintésével átadhatja a fertőzést a többi családtagnak. Ezért ebben az időszakban még fontosabb, hogy az allergia megfelelően legyen kezelve. 

A fertőzés kockázatát is növeli

Ősztől tavaszig a lakáson belüli allergének okoznak tüneteket. Penészgomba, poratka és a háziállatok által okozott allergia miatt jelentkezhetnek a tünetek. A nem megfelelően kezelt légúti allergia tartós gyulladást okoz az orrnyálkahártyán, ez pedig a légúti betegségekre is fogékonyabbá teheti a beteget. Ezáltal ugyanis csökken a nyálkahártya védekezőképessége, a kórokozók könnyebben a szervezetbe jutnak. 

Ezen a télen még inkább vigyázni kell az egészségünkre, törekedni nemcsak a koronavírus, hanem az influenza és az ilyenkor szokásos, egyéb légúti fertőzések elkerülésére is. Ezért is fontos az allergia megfelelő kezelése.

A 3 legfontosabb kérdés az allergiáról, és a válaszok: miért nem hat az antihisztamin?

Sok kérdés felmerül az allergiás betegekben pollenszezon alatt, és nem mindig a legjobb, hogyha az interneten különböző, nem megbízható forrásokból tájékozódnak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük