A 3 legfontosabb kérdés az allergiáról, és a válaszok: miért nem hat az antihisztamin?
Fontos kérdések merülhetnek fel az allergiás betegekben, amikre most allergológus szakorvos válaszol.

allergia gyógyszer 2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sok kérdés felmerül az allergiás betegekben pollenszezon alatt, és nem mindig a legjobb, hogyha az interneten különböző, nem megbízható forrásokból tájékozódnak.

Azért, hogy minél több érintetthez eljussanak a fontos információk, dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa a betegek által legtöbbször feltett kérdéseket válaszolta meg.

Mi a helyzet, ha valaki nem érzi hatásosnak a kezelést: nem jól választott antihisztamint?

A betegek nagyon sok információhoz jutnak az internet segítségével, ennek érezhető az előnye és a hátránya is. Előny, hogy felismeri a betegségét. Tudja, hogy nem természetes jelenség, ha évről évre azonos időszakokban náthához hasonló tünetei vannak. Az viszont hátrány, ha anélkül, hogy tudná, hogy pontosan mire allergiás, a patikában kapható készítményekből választ egyet. Elkezdi szedni, ám az mégsem hat.

- Ha az antihisztamin szedése mellett is allergiás tünetei vannak az illetőnek, annak a leggyakoribb oka, hogy nem a számára megfelelő hatóanyagot választotta. A legjobb hatás eléréséhez több, részben receptköteles gyógyszer - az antihisztamin mellett szteroid orrspray is - kombinációjára lenne szükség, vagy nem az optimális adagolást követi. Az is előfordulhat, hogy allergológus által felírt készítményeket szedi, ám ami tavaly bevált, nem biztos, hogy idén is hatni fog azonos dózisban és hatóanyagokkal. Kontroll céljából évente javasolt felkeresni a kezelőorvost, hogy ha szükséges, módosítani tudja a kezelést. Különösen akkor, ha a tünetek megváltoztak, vagy a korábban hatékony gyógyszerek nem szüntetik meg a panaszokat.

Bármikor elvégeztethető az allergiavizsgálat?

Sokan már csak akkor fordulnak allergológushoz, ha úgy érzik, egyedül már nem boldogulnak a tüneteikkel. Lehet, hogy korábban készíttettek már allergiavizsgálatot, vagy antihisztamint is szednek, de a tüneteik nem javulnak, vagy éppen rosszabbodnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

- Komoly kockázatot jelent, ha évek óta allergiás tünetei vannak, és elvégeztette ugyan az allergiavizsgálatot, de igazán nem foglalkozott a betegségével. Kezeletlen allergiás betegnél gyakori az újabb allergiák megjelenése, az elhanyagolt betegség szövődményeként pedig akár asztma is kialakulhat!

Ha valaki allergia elleni gyógyszer szedése mellett vizsgáltatná ki magát, fontos tudnia, hogy az alkaros bőrpróba, vagy más néven Prick-teszt nem végezhető el, ha a beteg antihisztamint szed. Ilyenkor legalább öt nap szünetet kell tartani, hogy a hatóanyagok kiürüljenek a szervezetből, és ne szülessen álnegatív eredmény a tesztnél. Gyógyszerszedés mellett vérvizsgálatot lehet végezni. 

Mi a teendő akkor, ha valakinek elege van az évről évre visszatérő tünetekből és állandó gyógyszerszedésből?

Sokan idegenkednek a több héten vagy akár hónapokon át tartó gyógyszerszedéstől, ezért tartós megoldást keresnek az allergiás tünetek ellen.

allergia gyógyszer 3
Fotó: D-Keine / Getty Images Hungary

Dr. Balogh Katalin számukra az allergén immunterápiát javasolja. Itt is szedni kell ugyan egy készítményt - az allergén tisztított kivonatát tabletta, spray vagy cseppek formájában kell a nyelv alá helyezni -, ám mindössze naponta egyszer és három éven át. A javulás már a kezelés első évében jelentős, sikeres terápia esetén pedig akár 10-12 év tünetmentességet is lehet elérni, vagyis ez idő alatt nem jelentkeznek az allergiás tünetek. Ezt a kezelést azonban az allergén növény virágzása előtt minimum két hónappal meg kell kezdeni.

Orrfolyást, tüsszögést okoz ez a 8 szobanövény: sokan nem tudják, hogy allergizálnak

A következő listával igyekszünk segíteni az áttekintést: népszerű, gyakran nevelgetett szobanövényeket sorolunk, melyek jelenléte allergiát okozhat a levegőbe kerülő spóráik, nedveik, illóolajaik által.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük