11 kedvelt gyümölcs, ami komoly keresztallergiát okozhat: tilos a dinnye a parlagfűre érzékenyeknek

A pollenallergiások néhány közkedvelt gyümölcsre és zöldségre is rosszul reagálhatnak.

GettyImages-159615067

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A pollenallergiával élők nehéz napokat élnek át, amikor beköszönt a jó idő. Míg a legtöbben a szabadba vágynak, ők legszívesebben bezárkóznának a négy fal közé, hogy elkerüljék a kellemetlen tüneteket.

Az orrdugulással, viszkető szemekkel, rengeteg tüsszögéssel járó érzékenység elviselhetetlen méreteket ölthet. A betegek közül sokan tapasztalják azt is, hogy bizonyos ételeket fogyasztva viszketni kezd a torkuk, a szájpadlásuk. Nyáron az egyik legkedveltebb gyümölcs, a görögdinnye válthat ki ilyen reakciót.

Mi az a keresztallergia?

Orális allergia szindrómának hívják a jelenséget, amikor egy pollenre érzékeny személy allergiás tüneteket produkál egy adott ételre is. A dolog hátterében az áll, hogy a két anyag kémiai szerkezete annyira hasonló, hogy a fokozottan szenzitív szervezet nem tud különbséget tenni közöttük. Míg a légúti allergia helyi gyulladásos panaszokkal, könnyezéssel, orrfolyással, tüsszögéssel, illetve torok- és szemviszketéssel jár, a keresztallergia okozta orális allergia szindróma a szájüregben kezdődik, megduzzadhat a nyelv és a száj, kellemetlen viszketés alakulhat ki.

GettyImages-102711833

Előfordulhatnak továbbá hasi panaszok is. A legsúlyosabb reakció, az anafilaxia szerencsére nagyon ritka, de így is kifejezetten kellemetlenek tudnak lenni a tünetek. 

Gyakori keresztallergiák

  • Nyáron a parlagfű keseríti meg a legtöbb ember mindennapjait, ez az allergia sajnos az őszbe is átnyúlik. Akik érzékenyek a pollenre, a fenti kellemetlenségeket tapasztalhatják akkor, ha görög- és sárgadinnyét, banánt, uborkát vagy akár cukkinit esznek. 
  • A második leggyakoribb allergén a fekete üröm. Sajnos itt elég hosszú a lista, hogy mit ajánlott kerülni az étkezés során: a burgonya, a paradicsom, a dinnye, a kivi, de még a borsmenta is keresztreakciót válthat ki.
  • A fűféléktől szenvedők a gabonafélékkel kell, hogy vigyázzanak, a búzára és a rozsra is érzékenyek lehetnek, de a paradicsom, a borsó és a dinnye is kiválthat náluk allergiás reakciót. 
  • A nyírfától tüsszögők sokféle gyümölcsre reagálhatnak rosszul, az alma, a cseresznye, a sárga- és az őszibarack, a körte, a szilva és a meggy is könnyen torokviszketéshez vezethet náluk. Esetükben a leggyakoribb egyébként a keresztallergia.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az érintetteknek általában azt szokták ajánlani, hogy kerüljék azokat az ételeket, amik kellemetlenséget okoznak nekik. Nem minden allergiás tapasztal keresztreakciókat, és az is előfordul, hogy sütés vagy főzés hatására kevésbé allergizálnak az említett ételek. Megoldást nyújthat még az immunterápia is, amely során az allergiát okozó anyag tisztított, egyre növekvő dózisait kapják az érintettek egy meghatározott ideig. Ez a légúti panaszokat is képes csökkenteni.

Orrfolyást, tüsszögést okoz ez a 8 szobanövény: sokan nem tudják, hogy allergizálnak

Bár a szobanövények a lakás díszei, sajnos meg is keseríthetik az ember életét, akár észrevétlenül is. Egyes fajták ugyanis kellemetlen allergiát okozhatnak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük