5 dolog a pajzsmirigyzavarról, amit sokan rosszul tudnak: nem mindig jelentkezik látványos tünetekkel

A pajzsmirigyről és a vele kapcsolatos zavarokról sok tévhit kering, ezeket oszlatta el a pajzsmirigy-specialista.

GettyImages-1132286410 (1)
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A pajzsmirigyzavarok népbetegségnek számítanak hazánkban. Mivel igen sok embert érint, érdemes olyan tévhitekre felhívni az emberek figyelmét, melyek a leginkább a köztudatban keringenek, valamint az olyanokra, melyek árthatnak a betegség terápiájának.

Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája a leggyakoribbakat osztotta meg.

Leggyakoribb tévhitek

A pajzsmirigyproblémák igen gyakorinak számítanak, főleg hazánkban. Oka több minden lehet: a genetikától kezdve, az autoimmun zavarokon, a terhességen, a stresszen, toxikus hatásokon át a nem megfelelő, akár jódszegény táplálkozásig sok minden kiválthatja.

GettyImages-1303668351

Hogy pontosan hány embert is érint, igen nehéz megmondani, ugyanis gyakran alig okoz tüneteket, vagy azok nagyon általánosak, így nem gondolnak a betegségre. 

A pajzsmirigyzavar tüneteit könnyű észrevenni

Mint már említettük, az pajzsmirigyzavarok nem feltétlen járnak figyelemfelhívó tünetekkel, ha az illető mégis tapasztal, úgy könnyen lehet, azokat másnak tulajdonítja. Ugyanis a túlsúlyt, a stresszt, hangulatingadozásokat, meddőséget, vérzészavarokat, hajhullást sok minden másra is rá lehet húzni: klimaxra, nőgyógyászati gondokra, nem megfelelő életmódra stb.  

Csak a fogamzókorúaknál és az annál idősebbeknél léphet fel

Bár legtöbbször a fogamzókorúak kapcsán jön szóba, főleg családalapítás, meddőség, vetélés miatt. Ám tévedés azt hinni, hogy gyermekeknél nem fordulhat elő! Ugyanúgy náluk is jelentkezhet a zavar, így ha olyan tüneteket tapasztalunk náluk, mint a testsúlyváltozások, depresszió, ingerlékenység, aluszékonyság, hajhullás, érdemes TSH-, T4-, T3-szintet nézetni nekik is!

A cikk az ajánló után folytatódik

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Extra adag jóddal kezelhető

A jód nélkülözhetetlen a megfelelő pajzsmirigyhormon-képzéshez. Sokan még mindig úgy gondolják, hogy felesleges gyógyszert szedni, hiszen jóddal is kezelhető a zavar. Ez nagy tévedés, sőt lehet, hogy még nagyobb kárt csinál, hiszen vannak olyan pajzsmirigyzavarok, amikor a plusz jód csak ront az állapoton. Éppen ezért, még mielőtt extra jódhoz nyúl, kérdezze meg róla kezelőorvosát!

A gluténmentes diéta mindent megold

- Az autoimmun betegségek gyakran járnak együtt, így nem ritka, amikor az autoimmun pajzsmirigyzavar mellett gluténérzékenység is fennáll. Ezért sokan azt hiszik, hogy a gluténmentes diéta megoldást nyújthat a pajzsmirigyproblémákra, pedig azzal “csak” a cöliákiát kezelik. A pajzsmirigybetegségek tehát gluténmentes diétával nem orvosolhatók - figyelmeztet dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája.

GettyImages-1288887452 (1)

Ha csomót észlel a nyakán, akkor pajzsmirigybetegsége van

Amennyiben a nyak elülső részén csomót, dudort tapasztal, az gyakran utal golyvára, azaz pajzsmirigy-megnagyobbodásra, esetleg pajzsmirigyrákra. Viszont nemcsak a pajzsmirigy okozhat ilyen elváltozást, hanem ciszta, illetve megnagyobbodott nyirokcsomó is. Éppen ezért, ha ilyesmit tapasztal, a legjobb, ha szakemberhez fordul, aki különböző vizsgálatokkal megnézi, vajon mi is okozza a duzzanatot.

A pajzsmirigybetegségek 8 figyelmeztető jele a testen

A pajzsmirigy működési zavarai változatos módokon nyilvánulnak meg, az érintettek nem mindig ismerik fel a jeleket.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük