6 tényező, ami jelentősen befolyásolhatja a pajzsmirigykezelés hatékonyságát: az sem mindegy, mit eszel

A pajzsmirigy kezelését számos tényező befolyásolhatja, amiket pajzsmirigy-specialista sorolt fel.

Pajzsmirigy működésének befolyásolása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A pajzsmirigyzavarok diagnosztikájának első lépése a laborvizsgálat, melynek során megtudhatjuk, fennáll-e nálunk a szerv alul- vagy túlműködése. Ha kiderül a pajzsmirigyprobléma, az legtöbbször gyógyszeres terápiát igényel.

Azonban vannak olyan tényezők, melyekkel befolyásolhatják a kezelés eredményességét. Hogy melyek ezek, azokat dr. Békési Gábor, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája mondta el.

Más készítmény

Számos vállalat gyárt szintetikus pajzsmirigyhormont, és termékeik kissé különbözhetnek egymástól, bár ez leginkább a vivőanyagokat érinti. Ez azt is jelentheti, hogy a szervezet másképp reagálhat a különböző készítményekre.

GettyImages-56972052

Az ATA, American Thyroid Association, azt javasolja, hogy a TSH-szintek ingadozásának elkerülése érdekében ragaszkodjon az Ön által ismert és alkalmazott gyógyszerekhez, melyet az orvosa javasolt. Még akkor sem szabad váltani, ha egy családtagja vagy ismerőse más készítményt szed.

Elfelejtett tabletták

Ahhoz, hogy a legeredményesebb legyen a kezelés, fontos, hogy az érintett a pajzsmirigygyógyszereit az előírtak szerint szedje. Bár a pótlásra került hormon a vérben hosszú ideig megmarad, ám ha több nap egymás után kimarad, akár rendszeresen, akkor ez befolyásolhatja a vizsgálati eredményeket. Ugyanez igaz arra is, ha hetekig valamiért nem az előírt adagot veszi be, hanem többet vagy kevesebbet.

Más szokások

Szintén befolyásolhatja a pajzsmirigykezelés hatását az, ha valaki az egyik nap üres gyomorra szedi be a gyógyszert, ám a másikon étkezés közben. Figyeljen oda, hogy mindennap ugyanúgy vegye be a tablettát!

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A legjobb az lenne, ha ezt reggel ébredés után, üres gyomorral tenné, ugyanis az ételek, italok, főleg a kávé, befolyásolják a hormon felszívódását. Ha valamiért ez nem kivitelezhető, és mindig étkezés közben szedi a tablettát, akkor nagyobb adagra lehet szüksége, mintha mindig étkezés nélkül szedi.

Terhesség

- Ha terhes lesz valaki, akkor is szednie kell a pajzsmirigygyógyszereit. Sőt, lehet, hogy még többre lesz szüksége, mert mind a kismamának, mind a fejlődő babának szüksége van a megfelelő pajzsmirigyhormon-ellátottságra. Éppen ezért, amint megtudjuk, hogy egy nő terhes, laborvizsgálattal ellenőrizni kell a TSH-szintjét, és ha kell, növeljük a pajzsmirigygyógyszere adagját - mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája.

Más gyógyszerek

Egyes gyógyszerek zavarhatják a pajzsmirigygyógyszer felszívódását. Ilyenek például a fogamzásgátlók, antidepresszánsok, kortikoszteroidok, koleszterincsökkentők, vasat, kalciumot tartalmazó étrend-kiegészítők. Ha eddig nem szedett ilyeneket, egyeztessen orvosával!

GettyImages-1287489229

Más étrend

Bizonyos élelmiszerek, mint a dió, a szója és a magas rosttartalmú ételek megzavarhatják a gyógyszerek felszívódását, csakúgy mint a keresztesvirágú zöldségek, például a kelbimbó, a karfiol vagy a káposzta. Ezek mellett érdemes arra is figyelnie, hogy naponta közel azonos jódtartalmú ételeket fogyasszon!

10 étel, ami védi a pajzsmirigy működését

A pajzsmirigy betegsége ellen és a hormontermelés helyreállításáért életmódváltással is sokat lehet tenni.

10 étel, ami védi a pajzsmirigy működését: orvosi kezelés mellett is ajánlottak

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük