Fokozott fázékonyság, hízás és száraz bőr is jelezheti: a jódhiány legjellemzőbb tünetei

A jód a pajzsmirigy egészséges működéséhez elengedhetetlen ásványi anyag.

jódhiány hízás
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Magyarország közepesen jódhiányos területnek számít, ami annyit tesz, hogy az ivóvíz és megtermelt élelmiszerek nem tartalmaznak elég jódot. Ugyanakkor a jódozott konyhasó használatával szerencsére már itthon is egyre kevesebb a hiánybetegséggel küzdők száma.

A jód ásványi anyag, a pajzsmirigyhormonok képzéséhez elengedhetetlen, hiányában változatos panaszok jelentkezhetnek. A várandósság alatt különösen oda kell figyelni a bevitelére, és gyermekek esetében is kiemelten fontos a bejuttatott mennyiség.

A jódhiány lehetséges tünetei

Jódra a szervezetnek a pajzsmirigyhormonok előállításához van szüksége, az ásványi anyag részt vesz az anyagcsere megfelelő működésében, magzati, csecsemő- és gyermekkorban a fizikai és szellemi fejlődésben. Jódhiányra a pajzsmirigy hormonjainak szintjéből, a szerv ultrahangvizsgálatából, valamint a lakóhelyből lehet következtetni, de ma már lehetőség van a jód szintjének 24 órás gyűjtött vizeletből történő meghatározásra is. A nagyfokú jódhiány pajzsmirigy-alulműködéshez vezethet, ami eleinte nem jár látványos eltérésekkel, később viszont már zavaró tüneteket okozhat.

Az egyik leglátványosabb tünet a megmagyarázhatatlannak tűnő testsúlygyarapodás, ami a pajzsmirigy alulműködése miatt lelassuló anyagcsere következménye. Ennek a számlájára írható továbbá a fáradtság, a gyengeség, valamint a hidegtűrő képesség csökkenése, vagyis a fokozott fázékonyság is, amit a súlyos jódhiánnyal küzdők megtapasztalhatnak. A látható elváltozások közé tartozhat a bőr szárazzá, hűvössé válása, illetve a hajhullás. Koncentrációzavar, feledékenység, memóriaproblémák is előfordulhatnak. A menstruáció rendszertelen, a szokottnál erősebb lehet, és gyakori a székrekedés is.

A jelentős jódhiány jellegzetes tünete a strúma, azaz a pajzsmirigy megnagyobbodása, ami eleinte csak az ultrahangon látszik, később már szabad szemmel is észrevehető a nyakon. A jódhiány gyermekkorban hátráltatja a kognitív képességek és a motoros funkciók fejlődését, a WHO szerint ez az agykárosodás legfőbb oka a gyerekeknél. A várandós nők esetében, amennyiben szükséges, nagyon fontos a jódpótlás a magzat egészséges fejlődése miatt. A terhesség alatti jódhiány alacsony születési súlyhoz, koraszüléshez, a perinatális és a csecsemőkori halálozás kockázatának növekedéséhez vezethet.

A megelőzés legegyszerűbb módja

A napi jódszükséglet az életkor és az élethelyzet függvényében változik. Felnőtteknél napi 150 mikrogramm, terhesség és szoptatás idején akár 200 mikrogrammra nőhet. Az első életévben körülbelül 50, óvodás korban 70-90 mikrogramm között mozog. A szükséges mennyiséget szakemberrel ajánlott egyeztetni, főleg a várandósság során.

A cikk az ajánló után folytatódik

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A jód természetes forrásai közé tartoznak a tengeri halak, a kagyló és a homár, de a pótlás, illetve a hiánybetegség kivédése a legegyszerűbben jódozott konyhai só használatával kivitelezhető. Az Egészségügyi Világszervezet szerint is ez a legolcsóbb és legkézenfekvőbb módja a megelőzésnek. Természetesen a jódozott sóból sem ajánlott túl sokat fogyasztani, pajzsmirigyproblémák esetében pedig endokrinológussal kell megbeszélni a pontos terápiát.

A jód felszívódását gátló ételek

A jód felszívódását az A-vitamin- és szeléntartalmú ételek segítik, akad viszont néhány olyan alapanyag, ami gátolja a hasznosulást. Teljesen kizárni őket nem szabad az étrendből, de betegség esetén körültekintően kell bánni velük.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük