Pajzsmirigy-alulműködésről árulkodnak a lemezes körmök: a betegség 4 látványos tünete

A pajzsmirigy-alulműködés változatos tünetei a kézen és a körmökön is megjelennek.

doctor hand

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A pajzsmirigy megbetegedései világszerte rengeteg embert érintenek. Pajzsmirigy-alulműködés esetén a szerv nem termel elég hormont, ez pedig testszerte a legkülönfélébb tünetekben mutatkozik meg. 

A pajzsmirigy-alulműködés bárkinél előfordulhat, de nőknél sokkal gyakoribb a megbetegedés. Az optimális működéshez elengedhetetlen a megfelelő jódellátás, amelyet táplálkozás útján lehet bejuttatni a szervezetbe, ugyanakkor Magyarország jódhiányos területnek számít. A jódhiányon túl krónikus gyulladás, a pajzsmirigyet érintő műtét és az agy hormontermelést szabályozó funkcióinak működészavarai is pajzsmirigy-alulműködéshez vezethetnek.

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei

A hipotireózis (pajzsmirigy-alulműködés) rendkívül változatos tünetekben jelentkezhet, amelyek a hormonhiány mértékétől függnek. A beteg gyakran először fáradtságot és súlygyarapodást figyel meg magán, a többi eltérés sokszor hosszú évek során alakul ki.

Jellemző még a száraz bőr, a puffadt arc és az elvékonyodó, hulló haj. A betegségben szenvedő a menstruációs ciklus felborulását, székrekedést, a koncentráció nehezítettségét, hangulatingadozásokat és izom-, illetve ízületi fájdalmakat is tapasztalhat. Az orvosok gyakran már a rendelőbe belépő páciens külsejének árulkodó jegyei alapján gyanítják a kórképet. A kezek állapota kevesebb figyelmet kap az öndiagnosztika során, de a szakemberek számára kifejezetten informatívak a kéz és a körmök elváltozásai. Különösen igaz ez a pajzsmirigy-alulműködés során. 

Barázdák a körmön

A körmökön megjelenő, vízszintes és függőleges irányú, fehér barázdák felhívhatják a figyelmet a pajzsmirigy-alulműködésre. A köröm teljes szélességén végigfutó, mély barázda az úgynevezett Beau-vonal, amely a pajzsmirigy-alulműködésen túl kezeletlen cukorbetegség, tüdőgyulladás és cinkhiány jele is lehet. A cink a pajzsmirigy optimális működéséhez nélkülözhetetlen nyomelem. 

Töredezett körmök

A töredezett, berepedt körmök nemcsak esztétikai problémát jelentenek, hátterükben gyakran vitaminok és ásványi anyagok hiánya áll. Ugyanakkor a pajzsmirigy kóros működése is okozhatja rugalmasságuk csökkenését és a törékenységük fokozódását.

Leváló körömlemez

Onikolízis a neve annak a jelenségnek, amikor a köröm elválik az alatta lévő körömágytól. Ez a tünet előfordulhat akkor is, ha baleset következtében megsérül a köröm. Azonban kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a leváló körömlemez a pajzsmirigy-megbetegedések egyik korai tünete is lehet, amely a túlműködésre és az alulműködésre is figyelmeztethet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Sárga tenyér

A tenyér bőrének sárgasága, szárazsága bőrkeményedéssel kísérve gyakran fizikai munka következtében alakul ki. Amennyiben a sárgaságot nem kíséri bőrkeményedés, előfordulhat, hogy a pajzsmirigy működésében keresendő az ok. Alulműködés és Hashimoto-betegség is vezethet ilyen tünetekhez. A tenyér bőre a sárgaságon és szárazságon túl olykor pikkelyesen hámló. 

A fenti tünetek megjelenésekor, valamint krónikus fáradtság, látszólag ok nélküli súlygyarapodás esetén ajánlott orvoshoz fordulni, hiszen a pajzsmirigy-alulműködés diagnosztizálásához laborvizsgálatok szükségesek. A betegség gyógyszerekkel jól kezelhető.

Pajzsmirigybetegséget állapítottak meg a gyönyörű énekesnőnél

A betegség nem válogat, a pajzsmirigyproblémák a hírességeket sem kímélik, ezt pedig több sztár is nyílt titokként kezeli, erőt adva másoknak is a betegségben.

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük