Pajzsmirigy-alulműködésről árulkodnak a lemezes körmök: a betegség 4 látványos tünete
A pajzsmirigy-alulműködés változatos tünetei a kézen és a körmökön is megjelennek.

doctor hand
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pajzsmirigy megbetegedései világszerte rengeteg embert érintenek. Pajzsmirigy-alulműködés esetén a szerv nem termel elég hormont, ez pedig testszerte a legkülönfélébb tünetekben mutatkozik meg. 

A pajzsmirigy-alulműködés bárkinél előfordulhat, de nőknél sokkal gyakoribb a megbetegedés. Az optimális működéshez elengedhetetlen a megfelelő jódellátás, amelyet táplálkozás útján lehet bejuttatni a szervezetbe, ugyanakkor Magyarország jódhiányos területnek számít. A jódhiányon túl krónikus gyulladás, a pajzsmirigyet érintő műtét és az agy hormontermelést szabályozó funkcióinak működészavarai is pajzsmirigy-alulműködéshez vezethetnek.

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei

A hipotireózis (pajzsmirigy-alulműködés) rendkívül változatos tünetekben jelentkezhet, amelyek a hormonhiány mértékétől függnek. A beteg gyakran először fáradtságot és súlygyarapodást figyel meg magán, a többi eltérés sokszor hosszú évek során alakul ki.

Jellemző még a száraz bőr, a puffadt arc és az elvékonyodó, hulló haj. A betegségben szenvedő a menstruációs ciklus felborulását, székrekedést, a koncentráció nehezítettségét, hangulatingadozásokat és izom-, illetve ízületi fájdalmakat is tapasztalhat. Az orvosok gyakran már a rendelőbe belépő páciens külsejének árulkodó jegyei alapján gyanítják a kórképet. A kezek állapota kevesebb figyelmet kap az öndiagnosztika során, de a szakemberek számára kifejezetten informatívak a kéz és a körmök elváltozásai. Különösen igaz ez a pajzsmirigy-alulműködés során. 

Barázdák a körmön

A körmökön megjelenő, vízszintes és függőleges irányú, fehér barázdák felhívhatják a figyelmet a pajzsmirigy-alulműködésre. A köröm teljes szélességén végigfutó, mély barázda az úgynevezett Beau-vonal, amely a pajzsmirigy-alulműködésen túl kezeletlen cukorbetegség, tüdőgyulladás és cinkhiány jele is lehet. A cink a pajzsmirigy optimális működéséhez nélkülözhetetlen nyomelem. 

Töredezett körmök

A töredezett, berepedt körmök nemcsak esztétikai problémát jelentenek, hátterükben gyakran vitaminok és ásványi anyagok hiánya áll. Ugyanakkor a pajzsmirigy kóros működése is okozhatja rugalmasságuk csökkenését és a törékenységük fokozódását.

Leváló körömlemez

Onikolízis a neve annak a jelenségnek, amikor a köröm elválik az alatta lévő körömágytól. Ez a tünet előfordulhat akkor is, ha baleset következtében megsérül a köröm. Azonban kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a leváló körömlemez a pajzsmirigy-megbetegedések egyik korai tünete is lehet, amely a túlműködésre és az alulműködésre is figyelmeztethet.

A cikk az ajánló után folytatódik

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Sárga tenyér

A tenyér bőrének sárgasága, szárazsága bőrkeményedéssel kísérve gyakran fizikai munka következtében alakul ki. Amennyiben a sárgaságot nem kíséri bőrkeményedés, előfordulhat, hogy a pajzsmirigy működésében keresendő az ok. Alulműködés és Hashimoto-betegség is vezethet ilyen tünetekhez. A tenyér bőre a sárgaságon és szárazságon túl olykor pikkelyesen hámló. 

A fenti tünetek megjelenésekor, valamint krónikus fáradtság, látszólag ok nélküli súlygyarapodás esetén ajánlott orvoshoz fordulni, hiszen a pajzsmirigy-alulműködés diagnosztizálásához laborvizsgálatok szükségesek. A betegség gyógyszerekkel jól kezelhető.

Pajzsmirigybetegséget állapítottak meg a gyönyörű énekesnőnél

A betegség nem válogat, a pajzsmirigyproblémák a hírességeket sem kímélik, ezt pedig több sztár is nyílt titokként kezeli, erőt adva másoknak is a betegségben.

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük