A pajzsmirigyzavar látványos tünetei: a hízás, hajhullás, ödéma mellett másként is jelez a szervezet

Endokrinológus szakorvos beszél a pajzsmirigy működési zavarairól, tüneteiről és lehetséges kezelési módszereiről.

pajzsmirigyzavar tünetei nyitó

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szapora szívdobogásérzés, testsúlyváltozás, rekedtség, alvászavar. Tünetek, amelyek előfordulásakor - főként, ha halmozottan jelentkeznek - érdemes pajzsmirigybetegségre gyanakodni, és felkeresni egy szakorvost.

Lehetséges, hogy valójában csak kimerültségről van szó, amelyet orvosolni lehet pihenéssel, de ha a pajzsmirigy rendellenes működése okozza a panaszokat, akkor szakorvosi kezelésre is szükség lehet. Mit kell tudni a pajzsmirigyről és a működési zavarairól?

A pajzsmirigy feladata

- A pajzsmirigy a pajzsporc előtt, annak két oldalán, a nyakon található. Működését az agy irányítása alatt álló agyalapi mirigy szabályozza, hatással van többek között a központi idegrendszerre, a keringésre, anyagcserére és a növekedésre is. A működésében zavart okozhat például egy fertőzés, gyógyszeres kezelés vagy egyéb autoimmun betegségek, amelyek miatt alul- vagy túlműködés léphet fel. A szakorvos képalkotó diagnosztikával vagy szükség esetén biopsziával állapítja meg a betegség típusát, a kiváltó okoktól függően pedig gyógyszeres kezelést, műtéti beavatkozást vagy radiojód-kezelést rendelhet el - mondta dr. Pusztai Péter, a Budai Egészségközpont endokrinológus szakorvosa.

pajzsmirigyzavar nyitó
Fotó: Marizza / Getty Images Hungary

Hogyan hatnak a pajzsmirigyhormonok a szervekre és a szövetekre?

  • Energiaforgalom: az alap-energiaforgalom az oxigénfogyasztással jellemezhető. A pajzsmirigyhormonok hatására a szervezet oxigénfogyasztása nő - az alap-energiaforgalom magasabb lesz - nő a hőtermelés.
  • Keringés: közvetlenül a szívizomsejtekre hatnak, emiatt nő a perctérfogat, nő a pulzustérfogat, és nő a szívfrekvencia.
  • Központi idegrendszer: az idegsejtek és azok kapcsolatainak kialakulásáért felelősek, hiányuk mentális és idegrendszeri visszamaradottságot okozhat. A már kifejlett idegrendszerben az idegi reflextevékenységet, a reakcióidőt, a mozgás koordinációját és a szellemi funkciókat szabályozzák.
  • Növekedés: befolyással vannak a növekedési hormon termelődésére és annak hatékonyságára.
  • Bőr- és kötőszövet: hiányukban a sejtközötti teret kitöltő anyagban lévő fehérjék mennyisége növekszik, szövetköztifolyadék-felszaporodás - ödémához hasonló eltérés - jelenik meg.

Milyen tünetei vannak az egyes működési zavaroknak? 

  • A pajzsmirigy-túlműködés jellegzetes tünetei a kidülledt szem, szapora szívdobogásérzés, duzzadt nyak, fogyás, idegesség, izzadékonyság, alvászavar, hajhullás. Gyógyszeres vagy izotópos kezeléssel, szükség esetén műtéttel kezelhető.
  • Pajzsmirigy-alulműködés esetén leggyakoribb panasz a gombócérzés, nyaki fájdalom, rekedtség, testsúlynövekedés, széklethabitus-változás (székrekedés), a testszőrzet vesztése - először a szemöldök külső harmada, majd hajhullás - és bőrszárazság. Az alulműködés megfelelő kezeléssel és ellenőrzéssel teljesen tünetmentessé tehető.
pajzsmirigyzavar tünetei vizsgálata
Fotó: Bsip/uig / Getty Images Hungary

- A pajzsmirigy gyulladásos betegsége lehet akut, ebben az esetben fertőzés, sugárterápia vagy gyógyszer okozza a panaszokat. Szubakut pajzsmirigygyulladás hátterében többnyire valamilyen vírusos fertőzés vagy autoimmun betegség áll. Ez lehet csendes lefolyású, amely általában nem okoz erőteljes tüneteket, de bizonyos típusa hirtelen fellépő, erős panaszokat okozhat. Krónikus pajzsmirigygyulladás hátterében az általában pajzsmirigy-megnagyobbodással járó Hashimoto-betegség - amely egyben egy autoimmun betegség is -, illetve a pajzsmirigy csökkent működésével járó Riedel-strúma, azaz vaskemény strúma állhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- A szakorvos a pajzsmirigybetegségeket ultrahanggal, CT-, SPECT-CT- és MR-vizsgálatokkal, biopsziával, laborvizsgálattal, valamint a tisztázatlan okú pajzsmirigy-túlműködés esetén izotópdiagnosztikával állapítja meg, és a diagnózis után megkezdődhet a betegség gyógyszeres, hormonterápiás vagy egyéb kezelése - tette hozzá a doktor úr.

Pajzsmirigybeteg sztárok

Sok esetben jól kezelhető pajzsmirigy-alul- vagy -túlműködést diagnosztizáltak, másoknál Hashimoto-betegséget, Graves-szindrómát vagy pajzsmirigyrákot állapítottak meg.

Pajzsmirigybetegséget állapítottak meg a gyönyörű énekesnőnél: 10 híresség, aki küzd a betegséggel

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük