Kihullik a szemöldök és a haj: a pajzsmirigyzavar furcsa tünetei
A pajzsmirigy működési zavaráról testszerte érkeznek jelzések - A vérkeringéstől kezdve az idegrendszeren át szinte mindenre hatással van.

pajzsmirigyzavar
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szapora szívdobogásérzés, testsúlyváltozás, rekedtség, alvászavar. Tünetek, amelyek előfordulásakor - főként, ha halmozottan jelentkeznek - érdemes pajzsmirigybetegségre gyanakodni és felkeresni egy szakorvost.

Lehetséges, hogy valójában csak kimerültségről van szó, amelyet pihenéssel lehet orvosolni, de ha a pajzsmirigy rendellenes működése okozza a panaszokat, akkor szakorvosi kezelésre is szükség lehet.

Mit kell tudni a pajzsmirigyről és a működési zavarairól?

- A pajzsmirigy a pajzsporc előtt, annak két oldalán, a nyakon található. Működését az agy irányítása alatt álló agyalapi mirigy szabályozza, hatással van többek között a központi idegrendszerre, a keringésre, anyagcserére és a növekedésre is - mondta dr. Pusztai Péter, a Budai Egészségközpont endokrinológus szakorvosa.

pajzsmirigyzavar túlműködés, pajzsmirigy cover
Fotó: Shidlovski / Getty Images Hungary

- A működésében zavart okozhat például egy fertőzés, gyógyszeres kezelés vagy egyéb, autoimmun betegségek, amelyek miatt alul- vagy túlműködés léphet fel. A szakorvos képalkotó diagnosztikával - vagy szükség esetén biopsziával - állapítja meg a betegség típusát, a kiváltó okoktól függően pedig gyógyszeres kezelést, műtéti beavatkozást vagy radiojód-kezelést rendelhet el - tette hozzá.

Hogyan hatnak a pajzsmirigyhormonok a szervekre és a szövetekre?

Energiaforgalom - az alap-energiaforgalom az oxigénfogyasztással jellemezhető. A pajzsmirigyhormonok hatására a szervezet oxigénfogyasztása nő - az alap-energiaforgalom magasabb lesz - nő a hőtermelés.

Keringés - közvetlenül a szívizomsejtekre hatnak, emiatt nő a perctérfogat, nő a pulzustérfogat, és nő a szívfrekvencia.

Központi idegrendszer - az idegsejtek és azok kapcsolatainak kialakulásáért felelősek, hiányuk mentális és idegrendszeri visszamaradottságot okozhat. A már kifejlett idegrendszerben az idegi reflextevékenységet, a reakcióidőt, a mozgás koordinációját és a szellemi funkciókat szabályozzák.

Növekedés - befolyással vannak a növekedésihormon-termelődésre és annak hatékonyságára.

Az idegrendszert is befolyásolja a pajzsmirigy működése.
Az idegrendszert is befolyásolja a pajzsmirigy működése.
Fotó: Firstsignal / Getty Images Hungary

Bőr- és kötőszövet - hiányukban a sejtközötti teret kitöltő anyagban lévő fehérjék mennyisége növekszik, szövetköztifolyadék-felszaporodás - ödémához hasonló eltérés - jelenik meg.

A pajzsmirigyzavarok tünetei

  • A pajzsmirigy-túlműködés jellegzetes tünetei a kidülledt szem, szapora szívdobogásérzés, duzzadt nyak, fogyás, idegesség, izzadékonyság, alvászavar, hajhullás. Gyógyszeres vagy izotópos kezeléssel, szükség esetén műtéttel kezelhető.
  • Pajzsmirigy-alulműködés esetén leggyakoribb panasz a gombócérzés, nyaki fájdalom, rekedtség, testsúlynövekedés, széklethabitus-változás, többek között székrekedés, a testszőrzet vesztése - először a szemöldök külső harmada, majd hajhullás - és bőrszárazság. Az alulműködés megfelelő kezeléssel és ellenőrzéssel teljesen tünetmentessé tehető.

A cikk az ajánló után folytatódik

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

- A pajzsmirigy gyulladásos betegsége lehet akut, ebben az esetben fertőzés, sugárterápia vagy gyógyszer okozza a panaszokat. Szubakut pajzsmirigygyulladás hátterében többnyire valamilyen vírusos fertőzés vagy autoimmun betegség áll. Ez lehet csendes lefolyású, amely általában nem okoz erőteljes tüneteket, de bizonyos típusa hirtelen fellépő, erős panaszokat okozhat. Krónikus pajzsmirigygyulladás hátterében az általában pajzsmirigy-megnagyobbodással járó Hashimoto-betegség - amely egyben egy autoimmun betegség is -, illetve a pajzsmirigy csökkent működésével járó Riedel-strúma, azaz vaskemény strúma állhat. A szakorvos a pajzsmirigybetegségeket ultrahanggal, CT-, SPECT-CT- és MR-vizsgálatokkal, biopsziával, laborvizsgálattal, valamint a tisztázatlan okú pajzsmirigy-túlműködés esetén izotópdiagnosztikával állapítja meg, és a diagnózis után megkezdődhet a betegség gyógyszeres, hormonterápiás vagy egyéb kezelése - tette hozzá a doktor úr.

Pajzsmirigyeseknek nem ajánlottak: 10 étel, ami a gátolja a jód felszívódását

Teljesen kizárni őket nem szabad az étrendből, de betegség esetén körültekintően kell bánni velük.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük