A 7 legjobb eszköz otthoni edzéshez: feszes feneket és erős hasizmot formálhatsz velük

A jól megválasztott eszközökkel sokkal hatékonyabbá teheted az otthoni testmozgást. Személyi edzőnk segít ebben.

cover-ok

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az, hogy a mozgás sok mindenre orvosság, ma már egyre köztudottabb, hiszen jót tesz a testnek és léleknek egyaránt, ráadásul sosem késő elkezdeni. Sokan nem szeretnek edzőterembe járni, de ma már ez nem lehet akadály.

A mozgásszegény életvitel következménye, hogy sokkal kimerültebb, fáradékonyabb, ingerlékenyebb és türelmetlenebb leszel, valamint sok olyan szervi, anatómiai elváltozással járó betegségnek is kiteheted magad, amelyek összefüggésbe hozhatók a vészesen mozgásszegény életmóddal.

Mire kell figyelni az otthoni edzésnél?

Sokan még ma sincsenek tisztában azzal, hogy a rendszeres mozgással jobb lesz a közérzetük, több lesz az energiájuk, jobb lesz a testtartásuk, ellenállóbbak lesznek a betegségekkel szemben, nem utolsósorban pedig a kitartó edzéssel feszes feneket, lapos hasat, valamint tökéletes izomzatot alakíthatnak ki.

ajanlo-ok

A jól megválasztott eszközökkel sokkal hatékonyabbá teheted az otthoni testmozgást. Vágó Evelin személyi edző elmondja, milyen tökéletes izomzatot formáló eszközöket érdemes otthonra beszerezni, ezekhez pedig egy-egy gyakorlatsort is mutat, hogy minél könnyebben és pontosabban tudd kivitelezni az otthoni edzésprogramot. 

Vágó Evelin egyéni edző szerint fontos, hogy mielőtt belevágsz a mozgásba, kérd ki háziorvosod véleményét arról, hogy van-e valamilyen ellenjavallat az otthoni sportolással szemben. Ahogy minden edzésformánál, az otthoni mozgásnál is fontos, hogy mindig legyen bemelegítés.

- A bemelegítés előkészíti a tested a terhelésre, növeli az ízületi folyadéktermelést, ezáltal csökkenti a sérülések kockázatát, nő a mozgástartomány, valamint a keringési rendszer is felkészül, azaz a test teljes egészében rákészül a sportra. Ugyanígy sportolás végén legyen levezetés, ami segít a testednek a regenerációs folyamatok beindításában - javasolja.

Otthoni edzés: mennyit?

A sportedző szerint az izomzat és állóképesség kellő fejlődéséhez ajánlott legalább hetente 3 alkalommal minimum 30 percet mozogni. Az izomzat fejlesztésére olyan ellenállással kell dolgozni, amely 8-12 ismétlésszámot enged. Egyes gyakorlatokat közepes intenzitással végezve kimerülésig kell végrehajtani, a gyakorlatokat pedig számos sporteszközzel lehet variálni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A leghatékonyabb eszközök otthoni edzéshez

Otthon is remek konditermet vagy sarkot alakíthatsz ki magadnak, mindössze annyi a dolgod, hogy beszerezz néhány praktikus sportszert.

Fitneszlabda vagy gimnasztikai labda

Sokrétű és változatos gyakorlatokat tudsz rajta végezni, legyen az egy hasizom- vagy egy combformáló gyakorlat. Mivel többfajta színben és méretben kapható (45-85 cm), ezért figyelj arra, hogy a magasságodhoz megfelelő méretűt válassz, mert ha túl nagy vagy túl kicsi a labda, nem tudod majd helyesen használni. 156 cm - 165-ig az 55 cm-es labdát, míg 165 - 175 cm-ig a 65 cm-es labdát ajánlott kipróbálni. Figyelj rá, hogy jól fel legyen fújva, ne legyen túltelítve levegővel, de kevés se legyen benne. Akkor van jól felfújva, ha ráülsz, és a térded 120 és 90 fokos hajlásszögben helyezkedik el. Nagy előnye, hogy nyújtásnál is hasznos eszközként szolgál. Hátránya viszont, hogy nagy helyet foglal el a lakásban.

Tuti gyakorlat a hátsó combokra

Feküdj hanyatt, majd helyezd a lábaidat a labdára 90 fokos hajlásszögben. Emeld ki a csípőd, amilyen magasra csak tudod, és ereszd vissza szép lassan a talajra. Figyelj arra, hogy a mozdulat lassú legyen, és ne mozduljanak be a térdeid.

1-gyakorlat-vilagos

Bokasúlyok

Ez az az eszköz, ami egyik háztartásból sem hiányozhat, ha otthoni sportolásról beszélünk. Napjainkban már egyre többféle változatban kapható, rögzítés szempontjából pedig variálható. Hasznos ellenállást biztosít minden gyakorlatnál. Kezdőként választhatod a 0,5, 0,75 kg-os súlyt, haladóként pedig az 1 kg-tól a 3 kg-ig válogathatsz belőlük a boltok polcain.
Hasizomgyakorlatoknál kifejezetten hasznos nehézségi elem.

Tuti gyakorlat a szép, erős hasizmokért

Lebegőülésben tartsd meg magad, a hátad egyenes legyen, a mellkasod pedig előretolt állapotban. Óvatosan engedd ki az egyik lábad, majd húzd vissza, majd jöhet a másik láb.

2-gyakorlat-vilagos

Gumiszalag változatai

Tipikusan azok a gyakorlatok tartoznak ide, amik kívülről könnyűnek tűnnek, mégis kimondottan nehezek, és nagy összpontosítást igényelnek. A rugós ellenállású gyakorlatoknál az erőkifejtés kezdetben csekély, majd a nyúláshatár környékén egyre nagyobb és nehezebb lesz, így fokozatosan egyre nehezebb a gyakorlat elvégzése. Ha kezdő vagy, érdemes beruháznod egy ilyenre, hogy a mozgáskoordinációd is fejleszteni tudd vele, valamint nagyon hasznos akár nyújtáshoz is.
Használatuk egyszerű. Ha van fogantyús része, érdemes ott fogni, ha nincs, akkor igazából bárhol meg lehet markolni. Félbe is hajthatod, de csavarhatod rövidebbre is, ezáltal nehezítheted a gyakorlatokat, vagy össze is csomózhatod, és úgy felhúzhatod a lábadra, karokra is. Figyelj arra, hogy ne kerüljön éles tárgy közelébe, mert ha csak egy kicsi kis sérülés kerül rá, nagyon könnyen elszakad. Érdemes rendszeresen hintőporral beszórni, nem tapad össze, és tartósabb ideig bírja majd a használatbavételt.

Sportos vállak, formás fenék

A gumiszalagon állj vállszélességű terpeszben, majd a kezeddel fogd meg a szalag mindkét kéztartóját. Egyenes háttal végezz guggoló mozdulatokat. Ha a cél a fenék formálása, k ösd meg az erősítő gumiszalagot térdmagasságban a lábaid körül. Feküdj a hátadra, lábaid térdben, 90 fokosan hajlítsd be. Emeld fel a csípőd a talajról, miközben a kezeid tartsd a tested mellett.

3-gyakorlat-vilagos

Slide csúszka

Izgalmas és változatos gyakorlatokat hajthatsz vele véghez, kíméli az ízületeidet, mivel végig érintkezel a talajjal, és nincs ütközés, mégis hatékony, mert a saját tested súlyát kell megmozdítanod, de a legszembetűnőbb változást a fenék, a has és a comb izomzatán eredményezi.

Használd szőnyegen vagy esetleg parkettán, ott, ahol akadálymentesen csúszik, és nem karcolódik meg. Általában van egy érdesebb, tapadósabb oldala, oda kell rakni a lábadat vagy akár a kezedet, míg a másik oldala egy sima felületű műanyag vagy anyagborítású rész.

Formás alakot varázsol

A slide azoknak is kitűnő választás lehet, akik az izmaikat szeretnék erősíteni, de azok is letehetik a voksukat mellette, akik formás alakra kívánnak szert tenni. Helyezd el a két lábfejed a csúszka tapadósabb oldalára, majd végezz fekvőtámaszokat, de kedvedre csúszkálhatsz is egy jó kis pörgős zenére.

16-ok

Funkcionális heveder

Teljes testet átmozgató mozgásforma, nemhiába lett olyan népszerű és közkedvelt, hiszen viszonylag gyorsan érhetsz el vele látható eredményt. Kezdőknek és haladóknak egyaránt tökéletes választás, hiszen a legtöbb gyakorlatnál te befolyásolod az ellenállás mértékét. Cross traininghez, függeszkedéshez, TRX-edzéshez kiváló választás. Használatakor figyelj arra, hogy a tested egy vonalban legyen, és az egész testedet feszítsd meg.

Az egész testedet átmozgatja

Az eszközt több pozícióban is használhatod, belerakhatod a lábad, de megfoghatod a karoddal is. Támaszd ki magad a kezeddel, helyezd be a két lábadat, feszítsd meg a tested, majd próbáld mindkét lábad egyidejűleg magad alá tolni.

6-gyakorlat

Súlyzók vagy kettlebell

A súlyzózás a legklasszikusabb és legnépszerűbb erőfejlesztő segédeszköz. Női kezdő súlyként válaszd az 1 kg-os, vékonyabb fogású súlyokat, mert azokkal könnyebb dolgozni. Az ezzel végzett gyakorlatok javítják a vérkeringést és az erőszintedet is, valamint a tested minden pontját megmozgatják: combedzésre, mellizomra, hát erősítésére, vádli és bicepsz erősítésére is használhatók. Súlyzók helyett kettlebellt is használhatsz, kis térfogatú, mégis nagy súlyú, így könnyen elfér a lakásban. Használat előtt alaposan moss kezet, ugyanis könnyen kieshet a kezedből. Határozottan, erősen kell szorítani, mert ha nem megfelelően tartod a kezedben, nagy lehet a sérülés kockázata. 

Tónusos test

A testet tónusossá, formássá teszi anélkül, hogy hatalmas bicepszeid lennének. Fej körüli körzéseket végezhetsz vele, ami a vállövet és a törzs stabilizáló izmait mozgatja át. A kezedben fogva guggoló gyakorlatokat végezhetsz vele, de felváltva emelgetheted előbb az egyik, majd a másik kezeddel.

sulyzo-vilagos

Természetesen az otthoni sportolásnak megvannak a maga előnyei, viszont hatékonyságát illetően összeegyeztethetetlen egy szakember által vezetett, egyénre szabott edzéssel. Ha teljesen kezdő vagy, mindenképpen kérd ki szakember segítségét, bátran fordulj egy személyi edzőhöz abban, hogy hogyan hajts végre úgy egy gyakorlatot, hogy azzal ne árts magadnak.

Keringésjavító otthoni edzés

Indítsd a napod a következő mozdulatsorral, ha szeretnéd kihozni magadból a maximumot! Ha pedig napközben lecsökkenne az energiaszinted, válassz egy számodra szimpatikus mozdulatot, végezd egy percig, ezáltal javíthatod a keringésed.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary,
A cikkben szereplő képeket Vágó Evelin személyi edző engedélyével használtuk fel.

Ezt is szeretjük