Horkolsz, vagy légzéskimaradásod van éjszaka? Az otthoni alvásvizsgálat sokat segíthet
Sokan nem akarják alávetni magukat az alvásvizsgálatnak.

horkol
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan szenvednek a horkolás és az alvás alatti légzéskimaradás tüneteitől, a háttérben álló okok felderítésére azonban kevesebben szánják rá magukat.

Egyeseket a hosszú várólista, másokat az idegen környezetben eltöltött éjszaka tart vissza attól, hogy alvásvizsgálatra vállalkozzanak. Dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, szomnológus szerint számukra jelenthet megoldást az otthoni alvásdiagnosztika.

Mikor szükséges az alvásvizsgálat?

Az alvásbetegségek jeleit a páciensek a legtöbb esetben napközben észlelik magukon. Szokatlan fáradtságérzet, álmosság jelentkezik annak ellenére, hogy az éjszakai alvás mennyisége elérte a felnőttek esetében szükséges napi hét-nyolc órát. Az alvászavarral küzdők rendszerint nehezebben koncentrálnak, csökken a teljesítőképességük, ingerlékenyebbek lesznek. Az alvásproblémák éjszaka jelentkező tüneteire rendszerint a hálótársak figyelnek fel.

horkol

A horkolás mellett a légzéskimaradás - vagyis, amikor hosszabb légzésszünet után a páciens hirtelen levegő után kapkod - is gyakori panasz. A tünetek nem pusztán zavaróak, de hosszútávon magas vérnyomást, szív- és agyi érbetegséget, cukorbetegséget is előidézhetnek. 

Mit figyelnek az alvásvizsgálaton?

Az alvásvizsgálat során a szervezet alvás alatti működését, illetve ennek kóros eltéréseit nézik meg, így a vizsgálatra is alvás alatt, klasszikusan éjszaka kerül sor. Az alvásfüggő légzészavar, melynek leggyakoribb tünete a horkolás, két módon vizsgálható. Lefekvés előtt a betegre felhelyezik azokat a szenzorokat, érzékelőket, melyek az alvás alatti életfunkciókat rögzítik. 

Alvászavar gyanúja esetén részletes elemzést végeznek az úgynevezett poligráfiás vizsgálattal. A kéz egyik ujjára felhelyeznek egy érzékelőt, mely a szervezet oxigén-ellátottságát és a szívfrekvenciát méri. Az adatokat a csuklóra rögzített, karórához hasonló szerkezet tárolja, ezek letöltése és kiértékelése az alvásambulancián történik. Ezen túl további érzékelőket is felhelyeznek a páciensre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az orr elé illesztett szenzorral regisztrálják a ki- és belélegzett levegő áramlását, ilyen módon felismerik azokat a finomabb eltéréséket az éjszakai légvételek során, melyek még nem okoznak jól regisztrálható oxigénszint-csökkenést, de az alvás minőségét akár súlyos mértékben rontják. Ennek következménye a napközbeni álmosság, a felületes alvás, a vérnyomás- és szívfrekvencia-ingadozás és akár az éjszakai szívritmuszavar is lehet. A mért adatokat a mellkasi pánton elhelyezett mobiltelefonhoz hasonló műszer regisztrálja.

Alvásvizsgálat otthon

Az alváslaboratóriumi körülményekre néhány páciens rosszul reagál: nem a szokott módon, a szokott ideig, a szokott minőségben alszik, vagy esetleg nem is alszik. Az így kapott eredmény pedig félrevezető, akár értékelhetetlen lesz. Azonban az említett vizsgálati módszerek otthon, a megszokott alvási körülmények között is hatékonyak lehetnek.

- Mindazoknak, akik váltott műszakban, folyamatos munkarendben vagy állandó éjszakai műszakban dolgoznak, különösen nagy előny, hogy a hazavitt műszerrel az általuk megszokott időben tudnak aludni. Az otthon elvégezhető vizsgálatok felügyeletet nem igényelnek, de, ha megoldható, sokat segíthet egy hálótárs, aki figyeli, véletlenül nem csúszott-e el egy érzékelő, ezzel növelve az alvó személy biztonságérzetét. Így a mindennapihoz hasonló alvás jöhet létre - ismerteti a szomnológus.

- Az alvás közben, otthon mért adatokat másnap, az alvásambulancián letöltjük a műszerekről. Az eredmények birtokában pedig már felállíthatjuk a diagnózist, és terápiát javasolhatunk, vagyis elindulhat a páciens egy egészségesebb, jobb minőségű élet felé - teszi hozzá dr. Vida Zsuzsanna.

Ezt is szeretjük