Szívvédő nyár végi gyümölcs, ami tele van vitaminokkal: ekkor a legjobb az őszibarack
Nyár végén terem az őszibarack, a lédús finomság tele van vitaminokkal, így érdemes gyakran fogyasztani.
A roppanós héjú, lédús belsejű őszibarack, Prunus persica, mely Kínából eredeztethető, ahol már több mint nyolcezer éve termesztik, világszerte elterjedt, és sokak nagy kedvence.
Nem csoda, hiszen zamatos íze mellett tele van tápanyagokkal, melyek rendbe teszik az egészséget, és védik a szervezetet.
Az őszibarack jótékony hatásai
Egy közepes méretű őszibarackban mindössze 58 kalória lapul, cserébe tele van vitaminokkal, mint a C- és A-vitamin, ásványi anyagokkal és rostokkal is. Minél frissebb és érettebb a gyümölcs, annál több antioxidánst tartalmaz, de a konzervváltozata is bővelkedik bennük, ha hámozatlanul tartósítják.
Védi a szívet
A gyümölcsfogyasztás támogatja a szív egészségét, de az őszibarackokkal kapcsolatban felfedezték, hogy csökkentheti a szívbetegségek kockázatát vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentő hatása miatt. Több kutatásban bizonyították, hogy a "rossz" LDL-koleszterin-szintet és a trigliceridek szintjét is stabilizálja, máskülönben ezek mindegyike plakkosodást okozhat a vérerekben, ami infarktushoz vezetne.
Támogatja az emésztést
Egy közepes méretű barack 2 gramm rostot tartalmaz, fele-fele arányban oldható és oldhatatlan fajtákat. Utóbbiak elősegítik a bélmozgást és az elfogyasztott élelmiszerek haladását az emésztőrendszerben, gátolva ezzel a székrekedést. Az oldható rostok pedig a bélflóra jótékony baktériumait táplálják, ami elengedhetetlen az egészségmegőrzéshez. Nem véletlen, hogy a hagyományos kínai gyógyászatban még a barack virágját is felhasználják emésztési problémák kezelésére.
Csökkenti a rák kockázatát
A barack héja és húsa egyaránt bővelkedik karotinoidokban és kávésavban is, mely antioxidánsoknak bizonyították rákellenes hatásukat. Emellett dúskálnak polifenolokban is, melyek lassíthatják a rákos sejtek növekedését és terjedését a szervezetben. Sőt, felfedezték hogy a barackban található polifenolok még akár el is pusztíthatják a rákos sejteket anélkül, hogy az egészségesekben kárt tennének. Naponta két-három barackot kellene megenni a szakértők szerint, hogy kifejthesse ezen hatását. Egy másik, posztmenopuzális időszakban lévő nők körében végzett kutatás szerint napi két őszibarack vagy nektarin 41%-kal csökkentette a mellrák kialakulását.
Mindezek mellett nagyon könnyű beilleszteni a mindennapok étrendjébe, akár nyersen, sülve, főve, párolva is fogyasztható, hidegen és melegen is nagyon finom és tápláló. Jó ötlet a reggeli zabpehelyre egy barackot szelni, de akár salátákba is lehet tenni, és meglepően finom lesz tőle a salsa szósz is.
Olvass tovább: 8 szuperegészséges zöldség és gyümölcs, ami növeli a folyadékbevitelt
A szükséges folyadékmennyiség fedezésében a zöldségek és a gyümölcsök is segíthetnek.
8 szuperegészséges zöldség és gyümölcs, ami növeli a folyadékbevitelt: nyáron érdemes minél többet enni belőlük
Nézegess képeket!
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!
- gyümölcs
- antioxidáns