Az orvosnál mindig magasabb a vérnyomásod? Így küzdhető le a fehér köpeny szindróma

A fehérköpeny-szindróma esetén az orvosi vérnyomásmérésnél magasabb értékek mutatkoznak, mint az otthoni mérések alkalmával.

GettyImages-538598812
beauty and style
Top olvasott cikkek

Rendszeresen előfordul, hogy az orvosi rendelőben magasabb vérnyomást mér az orvos, mint amennyit otthon megszokott? Ennek a jelenségnek valószínűleg a fehérköpeny-szindróma az oka, vagyis az, hogy az orvosnál érzett stressz eleve felviszi a vérnyomást.

Mit lehet tenni, hogy pontos értékek szülessenek, mikor szükséges a hosszú távú vérnyomásmérés? Ezekre a kérdésekre válaszolt dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta. 

A fehérköpeny-szindróma ördögi köre

Többeknél előfordul, hogy az orvosi vérnyomásmérésnél sokkal magasabb értékek mutatkoznak, mint az otthoni mérések alkalmával. Ennek oka sokszor a fehérköpeny-szindróma, amely gyakorlatilag a stresszre utal, amit az orvosi vizsgálat vált ki. Ha ez többször előfordul, beindulhat egy ördögi kör: legközelebb már a gondolat is felviszi a vérnyomást, hogy orvos fogja ellenőrizni az értékeket. 

GettyImages-482145155

- A fehérköpeny-szindróma azonban azt feltételezi, hogy a páciens otthon rendszeresen normál értékeket mér - hangsúlyozza Sztancsik doktornő. - Tehát ha nem csak az orvosnál, de otthon is emelkedettebbek az értékek, akkor nem erről van szó, még akkor sem, ha a rendelőben az otthoninál magasabb vérnyomásértékeket látunk. 

Ugyanakkor nem megoldás, ha valaki a fehérköpeny-szindrómára hivatkozva feleslegesnek érzi a rendelői ellenőrzést, hiszen a vérnyomást számos tényező befolyásolja. Ha csak otthon mér valaki, esetleg mindig adott időben, adott körülmények közt, számos faktor kimarad a mérésből. Előfordulhat például, hogy a vérnyomás csak időszakosan emelkedik meg, tehát lehet, hogy éppen a mérés pillanatában normális, máskor viszont kiugrások tapasztalhatók. Ennek tipikus esete, ha terhelésre emelkedik a normálistól eltérően a vérnyomás. Az sem ritka, hogy éjszaka magasabbak a vérnyomásértékek, amiről természetesen a nappali mérés nem tájékoztat. Annak pedig, aki gyógyszert szed a magas vérnyomására, a hatást nem lehet kizárólag egyetlen, nyugalmi méréssel kontrollálni.

Erre jó a 24 órás vérnyomásmérés

- A minél pontosabb eredmények miatt az esetek többségében, akár fehérköpeny-szindróma okán is, fontos lehet a 24 órás vérnyomásmérés, az úgynevezett ABPM. Ezzel a vizsgálattal ugyanis választ kaphatunk az olyan kérdésekre, mint hogy milyen vérnyomásértékei vannak a páciensnek reggel, napközben és este, mi történik a munkával eltöltött idő alatt, hogyan reagál a vérnyomás a fizikai terhelésre, vannak-e eltérések éjszaka, alvás közben - ismerteti dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezek az eredmények a nyugalmi vérnyomásmérés eredményeivel együtt sokkal pontosabb diagnózist eredményezhetnek. A 24 órás vérnyomásmérés teljesen fájdalommentesen, hiszen csupán annyit jelent, hogy a páciens karján elhelyezett vérnyomásmérőt összekötjük egy kis övtáska méretű eszközzel, amit 24 órán keresztül viselnie kell. A műszer 15-30 percenként rögzíti a mért adatokat, amelyeket aztán számítógép segítségével elemezni lehet, és fény derülhet akár az álcázott hipertóniára is. 

Az egyéni célértékek elérésére kell törekedni

Ha valaki többször mér emelkedett vérnyomást, ha bármelyik vérnyomásértéke magas, akkor is fontos kivizsgáltatnia magát, ha csak egy kicsit jár a normálisnak tekintett értékek felett.

GettyImages-1193710698

- A kivizsgálás sosem csupán egy vérnyomásmérésről kell, hogy szóljon. A laborvizsgálatoknak, a 24 órás vérnyomásmérésnek, az EKG-nak és más kiegészítő vizsgálatoknak az a szerepe, hogy felmérjük a szervezet állapotát, és kiderítsük, honnan ered az eltérés, és okozott-e már valamilyen következményes problémát. Csak korrekt diagnózisra épülhet a kezelés, amelyben a célértékek meghatározását mindig az adott személy állapotához igazítjuk. Ezeket az értékeket, valamint az esetleg elrendelt gyógyszeres kezelést és az orvos által ajánlott életmódot rendszeresen felül kell vizsgálni és szükség esetén korrigálni, hogy megelőzhetők legyenek a súlyos következmények. 

8 vérnyomáscsökkentő gyógytea

A vérnyomás gyógyteákkal is eredményesen csökkenthető.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük