Orrdugulás miatt nem tudsz aludni? - Ez a 3 ok állhat a hátterében

A nyári melegben különösen kellemetlen érzés, amikor orrdugulás miatt képtelen az ember elaludni.

GettyImages-1429927646

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Előfordulhat, hogy nappal is fellépnek a tünetek, de enyhébbek, ezért a nagy rohanásban észre sem veszed, vagy nem tulajdonítasz neki különösebb jelentőséget. Fekvő helyzetben azonban az orrdugulás fokozódik, így a nyugodt alvást is gátolja.

Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy mi okozhatja, és mit lehet tenni ellene.

Orrdugulás allergia miatt

Az éjszaka folyamán jelentkező vagy erősödő orrdugulást gyakran allergia okozza. Hasonló esetben először poratkák vagy háziállatok jelenlétére lehet gyanakodni. A háziporatka a legnagyobb mennyiségben az ágyban, a matracban és a párnában, ágyneműben található meg a lakáson belül. Ha háziállatot tartasz, és az ágyadat is megosztod kedvenceddel, akkor a tőle származó allergének jelenléte is okozhatja a panaszokat. Érdemes még a penész jelenlétére utaló jeleket - szekrények, falvédők mögötti területek, sarkok, hőhidak mentén, cserepes virágok földjén - is ellenőrizni a hálószobában, ha rendszeresen éjjel fokozódik az orrdugulás, mert ez is okozhat allergiát.

GettyImages-1475804046 (1)
Fotó: Anastassiya Bezhekeneva / Getty Images Hungary

Túl alacsony páratartalom a lakásban

Habár a mai lakásokban inkább a magas páratartalom okoz problémát, de előfordulhat az is, hogy túl száraz a belső levegő. Belélegzése kellemetlen, feszítő érzést okoz, ez ellen a nyálkahártya intenzív, beszáradó váladéktermeléssel próbál védekezni. Így a túlzott orrváladék-termelés miatt dugul be reggelre az orr. Ha a páramérő készülék szerint 40% alatti a hálószoba páratartalma, akkor párásító eszköz segítségével teheted komfortosabbá a levegőt. Ügyelj azonban arra, hogy 70% felett tartósan ne legyen, mert a túl nedves levegő az allergének - poratka és penész - számára kedvez.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Horkolással járó orrdugulás

A zajos éjszakákat sokszor az okozza, hogy a beteg képtelen az orrán szabadon lélegezni. Az orrdugulás oka ilyen esetben lehet az alsó orrkagylók megnagyobbodása is. Orrkagylóból három található az orrüregben, ezek melegítik fel, szűrik meg és párásítják a belélegzett levegőt. Előfordulhat, hogy valamilyen okból - akár az orrnyálkahártya tartós gyulladása vagy túlzásba vitt orrsprayhasználat miatt - az alsó orrkagyló megnagyobbodik, és így akadályozza a légzést, tartós orrdugulást okoz. A horkolás pontos okainak feltárásához, a fül-orr-gégészeti mellett alvásvizsgálatra is szükség lehet.

GettyImages-1475220105
Fotó: bymuratdeniz / Getty Images Hungary

Meglepő, de reflux is állhat a háttérben

A reflux során a nyelőcső záróizmának gyengesége miatt a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, de tüneteket nemcsak itt, hanem a légutakban is okozhat. Reggeli torokfájás, krónikus orrmelléküreg-gyulladás következtében pedig orrdugulás is lehet a panasz. A reflux tünetei is rendszerint fekvő helyzetben rosszabbodnak, de gondolni kell erre a lehetőségre akkor is, ha műtét ellenére is kiújuló orrpolip okoz ismét orrdugulást. Ilyen esetben a reflux és a polip vagy a krónikus orrnyálkahártya-gyulladás egyidejű kezelésével lehet megszüntetni az orrdugulást.

A tartós orrdugulás hátterében a felsoroltak mellett még több ok állhat, például orrsövényferdülés, bizonyos gyógyszerek szedése, hisztaminintolerancia vagy daganatos elváltozás is. Nem múló panaszok esetén ezért forduljon mielőbb fül-orr-gégészhez!

Ezek is okozhatják az orrdugulást - Olvass tovább!

Orrdugulás egyéb náthás, légúti fertőzésre utaló tünet nélkül is jelentkezhet, méghozzá akár tartósan, heteken, hónapokon át is fennállhat.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük