5 betegség, amit a féloldali orrdugulás jelezhet: az orrpoliptól a daganatig

A féloldali orrdugulás hátterében változatos állapotok, betegségek állhatnak, amiket szakorvos részletezett.

GettyImages-1311475081
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nátha esetén jellemzően mindkét orrnyílás eldugul, ha azonban csak az egyik oldalon jelentkezik orrdugulás, akár súlyos betegségeket is jelezhet.

Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, mi állhat a féloldali orrdugulás hátterében.

Orrpolip

Az orrpolip az orrnyálkahártya gyulladásos túlburjánzása az orrüregben vagy az orrmelléküregekben, ami ha elér egy bizonyos nagyságot, attól függően, hogy melyik oldalon helyezkedik el, féloldali tartós orrdugulás is jelentkezhet. Jelenléte orrhangú beszédet, szagláscsökkenést, orrváladékozást, ismételt heveny arcüreggyulladást, felső légúti hurutot és gyakori fejfájást is okozhat.

GettyImages-141527207

Orrsövényferdülés

Az orrüreget belül közel két egyenlő részre választó orrsövény rendellenességére is utalhat az egyoldali orrdugulás, de gyakran csak a szövődmények hívják fel a figyelmet az elváltozásra: gyakori fejfájás, fülészeti- és garatproblémák, idült vagy visszatérő, heveny arcüreggyulladás jelentkezhet. Orrsövényferdülés jele lehet az orrhangú beszéd is, az eltérés társulhat a külső orr deformitásaival is. Ilyenkor szabad szemmel is láthatók az eltérések: lehet az egész orr tengelye ferde, vagy valamelyik orrnyílásban aszimmetrikusan megjelenhet a sövény alsó éle is.

Daganat

Daganatos elváltozás az orrüregben, orrmelléküregekben is kialakulhat, ennek kockázata magasabb azok körében, akik fa-, festék- és vegyipari anyagokkal dolgoznak, számukra ezért is fontos a megfelelő védőfelszerelés viselése. A féloldali orrdugulás mellett felvetheti a rosszindulatú elváltozás gyanúját az orr, az arc duzzanata, az orr váladékozása, szaglászavarok és a gyakori orrvérzés is.

Orrkagyló-megnagyobbodás

Az orrnyálkahártya tartós gyulladása vagy hosszan tartó orrspray-használat következménye is lehet az orrkagylók megnagyobbodása. Az orrüregben elhelyezkedő három - alsó, középső és felső - orrkagyló a levegő szűréséért, felmelegítéséért és párásításáért felelős.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha a felsorolt okok miatt az alsó orrkagylók néha féloldali túlsúllyal megnagyobbodnak, akkor akadályozzák a légzést, és tartós orrdugulást okoznak. A középső orrkagyló csontos váza veleszületetten megnagyobbodhat, szintén nehezített orrlégzést okozva.

Idegentest az orrban

Kisebb gyerekeknél fordul elő, hogy valamilyen apró játékot - például gyöngyöt, gyurma- vagy szivacsdarabot - dugnak az orrukba. Gondolj erre a lehetőségre is, ha a féloldali orrdugulás mellett a gyereknél kellemetlen szagú vagy véres orrfolyás jelentkezik! Ilyenkor ne kísérletezz otthoni eltávolítással, a rendelőben gyorsan és szakszerűen eltávolítható az idegentest!

GettyImages-973266822

Veszélyes szövődménye lehet

Orrcsepp- vagy orrspray-függőségről beszélünk, ha a betegnek valamilyen okból tartós orrdugulása van, és emiatt hetek-hónapok óta rendszeresen használja a recept nélkül kapható készítményeket. Ezeket azonban csak a betegtájékoztatóban leírt ideig szabad alkalmazni, huzamosabb idő alatt ugyanis az orrnyálkahártyát tönkretehetik, tartós orrdugulást, orrkagyló-megnagyobbodást és szaglásvesztést is okozhatnak. Ha tartós orrdugulástól szenved valaki, fül-orr-gégészeti kivizsgálás során meg lehet állapítani a pontos kiváltó okot, és így megfelelő kezelésben részesülhet, amivel az orrdugulás szövődményei is megelőzhetők.

10 szupererős gyógynövény a légúti betegségekre

A gyógynövényes teák sokat segítenek a légutak fertőtlenítésében, a gyulladások csökkentésében és a torokirritáció megszüntetésében is.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük