Amikor nem múlik a torokfájás: 4 ok az elhúzódó panasz hátterében
A nem múló torokfájás mögött változatos okok állhatnak, amikről fül-orr-gégész szakorvos beszélt.

GettyImages-1312657532
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha már hetek óta torokfájással küzd valaki, ami ellen az eddig bevált kezelés sem használ, akkor az elhúzódó panasz kezeléséhez orvosi segítségre lehet szüksége.

Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, aFül-orr-gégeközpont orvosa elmondta, milyen kiváltó okok állhatnak a háttérben.

Bakteriális felülfertőzés

Az őszi és téli időszakban gyakori torokfájás az esetek többségében vírusos eredetű, így a kezelése tüneti: torokfertőtlenítő tabletták, fájdalomcsillapító és sok folyadék. Ha azonban a torokfájás nem múlik, sőt ahogy a napok múlnak, még fokozódik is, akkor mindenképp mutassuk meg orvosnak, mert bakteriális felülfertőzés miatt antibiotikum szedésére lehet szükség.

GettyImages-184626453
Fotó: Darkcloud /

Irritáló anyagok a levegőben

Torokfájást okozhat a dohányfüst és a szennyezett, szmogos levegő belélegzése is. Ez ugyanis irritálja a nyálkahártyát, krónikus gyulladást képes előidézni a nyálkahártyán, az így kialakuló torokfájás pedig tartósan megmarad. Súlyos esetben a torokfájás a torokrák tünete is lehet, ezért ha dohányosként jelentkezik ez a tünet, vagy tartós rekedtséget tapasztalunk, ne halogassuk az orvos felkeresését!

Tartós orrdugulás

Többek közt orrpolip, orrsövényferdülés, szénanátha tünete is lehet a tartós orrdugulás. Ez nemcsak nappal kellemetlen, hanem éjszaka is, amikor a nyitott szájjal való alvás miatt reggelre kiszárad a torkunk. Ha reggelente száraz torokkal, rekedten ébredünk, a szájlégzés is lehet az oka. Ha a probléma hosszabb ideig megoldatlan marad, tartós torokfájás is kialakulhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

A gátolt orrlégzés hátsó garatfali csorgást is eredményezhet. Ez lehet csak egy érzet, ami a krónikusan gyulladt nyálkahártyán jelentkezik, de lehet egy valódi váladékcsorgás is, amikor a fokozott mértékben termelődő orrváladék a garat irányában lecsorog. Az érintettek emiatt gyakran krákognak, köszörülik a torkukat, fekvő helyzetben köhögőrohamok is jelentkezhetnek. A probléma kialakulhat gyakori arcüreggyulladás, nem megfelelően kezelt allergia vagy akár orrpolip miatt is, kezeléséhez fül-orr-gégész segítségére van szükség.

Refluxbetegség miatt

Reflux esetén a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, ez okozza a gyomorégést. A reflux azonban nemcsak a gyomor és a nyelőcső, hanem a garat területén is tüneteket okozhat, jellegzetesek az elhúzódó torokfájásos panaszok. Ilyen esetben a torokfájás mellett a kiváltó okot, a refluxbetegséget is kezelnie kell gasztroenterológusnak.

10 gyógynövény, ami erősít, és csillapítja a száraz köhögést

A légúti betegségek kezelésére alkalmas néhány erős hatású gyógynövény.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük