A nyelőcsőrák tünete is lehet a fájdalmas nyelés - A kiváltó oka sok esetben elkerülhető
Viszonylag ritka betegségnek számít a nyelőcsőrák, azonban nem árt tudni, milyen tünetekkel jelentkezhet.

nyelőcsőrák nyitó
beauty and style
Top olvasott cikkek

A táplálkozási szokásokkal összefüggésben nagy eltérések vannak az egyes térségek között a betegség előfordulásában. A nyelőcsőrák Kínában elterjedtebb, Európában valamivel ritkább betegség, ám ezzel együtt is számos tragédiáért felelős - áll a rakgyogyitas.hu oldalán.

Magyarországon évente körülbelül négyszáz új beteget regisztrálnak. A nyelőcsőrák hazánkban az összes rosszindulatú daganatnak nagyjából 2%-át, a tápcsatorna lehetséges tumoros elváltozásainak 4%-át adja.

Kit fenyeget a nyelőcsőrák?

A nyelőcsőrákban megbetegedők életkora általában 50 és 70 év között van, előfordulása a férfiaknál gyakoribb, esetükben az egyébként is csekély gyógyulási esély még rosszabb, mint a nőknél.

nyelőcsőrák 2
Fotó: John Greim / Getty Images Hungary

Kiváltó okaként főleg a táplálkozási szokásokat tartják számon. Az alkoholfogyasztás, a rendszeresen, forrón elfogyasztott étel, a túl fűszeres étrend, a vitaminhiány, valamint a dohányzás, a munkahelyi ártalmak - például egyes vegyszerek éveken át történő használata - említhető a veszélyeztető tényezők között.

A veszélyeztetettség a kockázati tényezők egyidejű fennállása esetén megtöbbszöröződik. A szakirodalom megemlíti a HPV-fertőzés szerepét is, amelyek a hámsejtekbe integrálódva azokat fogékonyabbakká teszik a daganatos elváltozásokra. A nyelőcső kémiai vagy fizikai sérülései, hegei és a szöveteket károsító sugárterápia is említhető a kockázati tényezők sorában.

A nyelőcső sérüléseit nemcsak külső tényezők, lúgok, mérgek a szervezetbe kerülése okozhatja, hanem az olyan „belső ártalmak” is, mint például a refluxbetegség, amely során a gyomor tartalma rendszeresen visszajut a nyelőcsőbe, és a savak károsítják annak nyálkahártyáját. Mindez akár egy Barrett-oesophagus nevű, a nyálkahártya megváltozásával járó elváltozást is eredményezhet, amely magában hordozza a rosszindulatú elváltozás kialakulásának veszélyét.

Röntgenfelvétel a nyelőcsőrákról.
Röntgenfelvétel a nyelőcsőrákról.
Fotó: Bsip

Milyen tünetei lehetnek a nyelőcsőráknak?

Az esetek döntő többségében a nyelőcsőrák diagnosztizálásakor a tumor már előrehaladott állapotban van jelen a szervezetben. Legfontosabb a tünet a nyelési nehézség lehet. Ennek a tünetnek azonban számos válfaja létezik: nyelési gondokat beidegzési zavar, elzáródás, gyulladás, de akár görcsök és pszichés tényezők is okozhatnak.

A nyelőcsőrák gyanúja akkor vetődik fel inkább, ha a nyelési nehézség nem folyadékiváskor, hanem szilárd táplálék elfogyasztásakor jelentkezik. Ez kezdetekben nem állandó panasz, ám az idő előrehaladtával egyre sűrűbben fordulhat elő, és súlyossága - a nyelőcső átmérőjének fokozatos szűkülésével - erősödik, egy idő után már a pépes ételek fogyasztása is fájdalmat okoz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Tünet lehet a visszatérő hányás és csuklás, a hátba kisugárzó fájdalom, vérszegénység, valamint mindezek mellett a rákos folyamat általános jellemzőjeként is számos alkalommal leírt fogyás. Figyelmeztető jel a tartós köhécselés éppúgy, mint a krónikus rekedtség.

A nyelőcsődaganat kezelés nélkül a nyelési nehézség fokozódásához, majd teljes nyelésképtelenséghez vezet. A daganat betörhet a légcsőbe, és étkezéskor fulladásos rosszullétet okozhat.

Vizsgálati módszerek

Betegséggyanú esetén a legkézenfekvőbb vizsgálat az endoszkópia, amely során szövetmintát is vehetnek. A szövettani vizsgálat adhat választ a tumor jelenlétére, annak tulajdonságaira, stádiumára. Amennyibe nem lehetséges az endoszkópia elvégzése, kontrasztanyag bejuttatása után röntgenfelvétel készülhet.

A kivizsgálás során nem maradhat el a mellkasröntgen, az ultrahang, a vérkép, a máj- és a vesefunkció ellenőrzése: mindezen vizsgálatok az áttétek kimutatására, a páciens általános állapotának megállapítására szolgálnak, elengedhetetlen előfeltételei az érdemi terápia megtervezésének.

Túlélték a rákot, most erősek és boldogok: ismerd meg hét nő felemelő történetét

Számos nő osztotta meg történetét a nagyvilággal, hogy mások, akik éppen nehéz időszakon mennek át, érezzék: nincsenek egyedül, van kiút.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük