Magyar rákkutatók informatikai találmányát díjazták: a személyre szabott gyógymódot segít kiválasztani a szoftver

Az Oncompass Medicine rákkutatói által kifejlesztett orvosi szoftver nyerte meg a 2019. évi Informatikai Innovációs Díjat.

Oncompass Medicine Informatikai Innovációs Díja
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A cikket az Oncompass Medicine támogatta.

A magyar rákkutatók által kifejlesztett, mesterségesintelligencia-alapú onkológiai szoftver rendszere, a Realtime Oncology Treatment Calculator TM nyerte el az év kiemelkedő informatikai innovációs teljesítményének járó 2019. évi Informatikai Innovációs Díjat. 

A Magyar Innovációs Alapítvány - a Magyar Innovációs Szövetséggel közösen - a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, az Agrárminisztériummal, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával és a Valor Hungariae Zrt.-vel közösen idén 28. alkalommal hirdette meg az innovációs díj pályázatát. A díj bírálóbizottsága a Magyar Innovációs Alapítvány által felkért tudósokból, vezető gazdasági szakemberekből áll, elnöke az Innovációs és Technológiai Miniszter.

A 2020. március 27-én kihirdetett Magyar Innovációs Nagydíjat és hét további innovációs díjat - köztük az említett Informatikai Innovációs Díjat - 46 jelentkező társaság közül választotta ki a bírálóbizottság. Az Oncompass Medicine rákkutatói által fejlesztett döntéstámogató szoftver - melyet az amerikai Forbes a jövő megoldásának nevezett - egy mesterségesintelligencia-alapú, világszerte elismert innováció, mely a betegek személyre szabott terápiájának kiválasztását teszi lehetővé.

Mesterséges intelligencia a személyre szabott orvoslásban

Dr. Peták István molekuláris farmakológus, az Oncompass Medicine tudományos igazgatója elmondta, hogy a cég orvosi szoftvere egy speciális, szabályalapú mesterséges intelligenciarendszeren alapul, mely a molekuláris diagnosztikai vizsgálatok és a célzott gyógyszerek mellett a hatékony személyre szabott precíziós orvoslás újabb nagyon fontos alapfeltételét biztosítja.

Dr. Peták István, az Oncompass Medicine tudományos igazgatója.
Dr. Peták István, az Oncompass Medicine tudományos igazgatója.
Fotó: Peták Lelle

A daganatos betegségek hátterében hatszáz gén hatmillió mutációja állhat, és minden betegnél általában több génmutáció is egyszerre előfordul. Eddig 26 ezer orvosi szabályt programoztak a szoftverbe, hogy kiszámolja, hogy az adott egyedi génhibák esetén melyik az adott időpontban a legtöbb tudományos evidencia alapján javasolható gyógyszer. A gép a szabályok felhasználásával egy speciális orvosi algoritmus segítségével köti össze a génmutációkat a több mint száz forgalomban lévő gyógyszerrel és a több ezer klinikai vizsgálatban elérhető hatóanyaggal, összekombinálva minden információt a szövettani eredményekkel és a betegség stádiumával is.

- A célunk az, hogy minden beteg a mai tudásunk szerinti legnagyobb valószínűséggel ható kezelést kapja. A korábbi protokollban néhány, klinikai vizsgálatokban bizonyított hatású gyógyszer közül választhattak az orvosok, így a gyógyszer kiválasztása egyértelmű volt, ma viszont ugyanabban az indikációban is több törzskönyvezett gyógyszer között kell választani az orvosnak, mivel vannak olyan daganatgének, ami ellen már több gyógyszer is elérhető, és egy betegben több olyan gén is hibás lehet egyszerre, amire van gyógyszer. Ma már több mint száz célzott gyógyszer van törzskönyvezve. Szerencsére egyre több helyen elérhető a molekuláris diagnosztika és ezen belül a sokgénes vizsgálatok is, a gyors és pontos döntés érdekében egyre indokoltabbá válik a döntéstámogatás a személyre szabott orvoslásban.

Ezek a szoftverek az orvosok új eszközei, ezek közül ez egyik első az általunk kifejlesztett szoftverrendszer. Ennek a rendszernek az első már működő modulja az a terápiaválasztást segítő informatikai eszköz, amiért az Innovációs Díjat kaptuk. Ez az eszköz a beteg daganatában jelen lévő genetikai hibák alapján sorrendbe rakja a lehetséges gyógyszereket a beteg számára - mondta dr. Peták István a fejlesztésről.

Az új hatóanyagok és tudományos információk révén folyamatosan bővülő tudásgép - az eszköz angol neve, a „realtime” is erre utal - egy adott döntéshez az addig felhalmozott összes tudást felhasználja. Azt a tudást, amit több mint tíz ember több mint öt év alatt betáplált, a gép 0,02 másodperc alatt futtatja le. De ebből az is következik, hogy minden szükséges terápiaváltáskor érdemes lehet újrafuttatni a kalkulátort, ami az idő közben eltelt 3-6 hónap alatt született legújabb eredményeket is felhasználva segíthet dönteni az alkalmazandó gyógyszerről.

- A mesterséges intelligencia tudása keskeny, de nagyon mély. A kalkulátor nem az orvosi protokollról ad információt, így soha nem helyettesítheti az orvost, hanem egyetlen bonyolult problémát hivatott megoldani: a döntéstámogatást, hogy a beteg daganatában jelen levő mutációk alapján melyik számára a jelen tudás szerinti legnagyobb valószínűséggel ható célzott gyógyszer.

Peták István azt is hozzátette, hogy a gép csak a daganatsejt genetikáját képes figyelembe venni, a beteg kezelése azonban ennél jóval komplexebb feladat. Az Oncompass Medicine precíziós onkológiai programjában ezt a döntéstámogatást egészíti ki egy multidiszciplináris "molekuláris tumorboard" munkája, hiszen a valóságban a molekuláris információ mellett több klinikai szempontot és a beteg preferenciáit is szükséges figyelembe venni.

Precíziós onkológia a koronavírus-járvány idején

Dr. Peták István elmondta, a koronavírus-járvány idején különösen fontos a daganatos betegek ügyével foglalkozni, ugyanis nem szabad hagyni, hogy a pácienseknek hátránya származzon a most kialakult helyzetből.

- Az egészségügy, így a daganatos betegek ellátása folyamatosan digitalizálódik, lényegében az informatika teljes mértékben megreformálja az egészségügyet - ez a folyamat pedig a járvány miatt kialakult helyzetben rendkívüli mértékben felgyorsult. A mi kalkulátorunk egyébként is egy felhőalapú eszköz, amelybe más-más felületen, de az orvosok és a betegek egyaránt regisztrálhatnak, és teljesen online kérhetik a döntéstámogatást. A kialakult helyzet annyiban más a megszokott eljáráshoz képest, hogy most a szakértőink is online dolgoznak, lehetőséget adtunk az online konzultációra a betegeknek is, valamint egy virtuális molekuláris tumorboarddal dolgozunk - melyben ugyanúgy jelen van onkológus, genetikus, bioinformatikus, info-bionikus, molekuláris biológus is - fejtette ki Peták István, majd hozzátette: az online tér teljesen új irányba viheti az orvoslást.

- A helyzet új dimenziókat is nyit: azt tervezzük ugyanis, hogy a Realtime Oncology Molecular Treatment CalculatorTM szoftver által támogatott virtuális molekuláris tumorboard videókonferenciáira más onkológiai centrumokban dolgozó onkológus kollégákat, sőt, a világ más országaiban dolgozó szakértő onkológusokat is meginvitálunk, hiszen az online térben a távolság irreleváns. Ez oda vezethet, hogy teljesen demokratizálódik a hozzájutás a precíziós onkológiai ellátáshoz.

A betegeknek sem kell kimozdulniuk a lakásokból: a szövettani minta postán jut el a molekuláris diagnosztikai laboratóriumokba, így az Oncompass molekuláris diagnosztikai központjába is, így nem szükséges személyesen megjelenni a vizsgálatokon, a kiértékelés, az elemzés, a konzultáció mind-mind a virtuális térben történik, tehát nem szenvedhet hátrányt a beteg ebben a kritikus időszakban sem. A célzott kezelések egy jelentős része ráadásul kórházi ellátást sem igényel, illetve ritkább az erős mellékhatásuk. A koronavírus-járvány miatt kialakult szituáció felgyorsítja a digitális orvoslás térhódítását, az orvosi szoftver és a telemedicina együttesen pedig egy sosem látott fejlődést hozhat a betegellátásban.

Az Oncompass sikerei

- A szoftverünk iránt meghatározó nemzetközi érdeklődés indult el az utóbbi időszakban. Együttműködésben állunk többek között az Európai Onkológiai Intézettel, a Marie Curie Intézettel, de múlt héten is videókonferenciát tartottunk egy San Diegó-i, párizsi, és pakisztáni kórházakkal, akik ugyancsak szeretnék a mi szoftverünket használni. Csodálatos arra gondolni, hogy az eszköz elterjedhet a világban, és így sok betegen segíthetünk - mondta Peták István.

- Köszönettel tartozunk a Magyar Innovációs Alapítványnak, a Magyar Innovációs Szövetségnek, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak, illetve a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalnak, mely a fejlesztést már számos pályázatban támogatta. Bízunk benne, a szoftverünk hazai és nemzetközi sikere példaként szolgálhat más magyar cégek számára is, hogy hasonló, nemzetközileg is versenyképes orvosi szoftvereket fejlesszenek. Így a digitális globális térben tudást és innovációt exportálhatunk Magyarországról a hatékony orvoslás érdekében.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A szoftver sikerét egyébként mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a most Informatikai Innovációs Díjat nyert Oncompass Medicine az elmúlt évben számos nemzetközi, rangos elismerést is magáénak tudhatott.

A személyre szabott terápiával foglalkozó magyar rákkutató cég megnyerte többek között a GET IN THE RING! V4 regionális startup- és innovációs versenyt, az Amerikai Klinikai Onkológusok Társaságának díját a Bangkokban rendezett, Breakthrough Innovations in Oncology című konferencián, melynek középpontjában ugyancsak az áttörő onkológiai innovációk álltak. Tavaly júniusban pedig a Global Enterpreneurship Summit innovációs konferencián is Magyarországot képviselték az előadók között.

A szoftver fejlesztése az NVKP_16-1-2016-0005 – Onkogenomika és KFI_16-1-2016-0048 -WESPED projekt részeként, a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával, a NVKP_16 Nemzeti Versenyképességi és Kiválósági Program és KFI_16 Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása pályázati program finanszírozásában valósult meg.

(Képek: Peták Lelle és Getty Images Hungary.)

Célzott rákkezelés Magyarországon: a legindokoltabb kezelést segít kiválasztani az új eljárás

A precíziós onkológia segít megtalálni a legnagyobb valószínűséggel hatékony rákterápiát.

Elolvasom
Ezt is szeretjük