Szenzációs siker a magyar rákgyógyításban: új, 40 perces módszerrel kezelték az áttétes beteget
Az új módszerrel sikeresen kezeltek egy májáttétes daganatban szenvedő beteget a Semmelweis Klinikán.

ct-orvosok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy új módszerrel értek el átütő sikert a rákgyógyításban a Semmelweis Egyetem Radiológiai Klinikáján: az első magyarországi radioembolizációs daganatterápiás eljárást decemberben végezték el a Nukleáris Medicina Központtal közösen, az egyetem Onkológiai Központjával és Sugárvédelmi Szolgálatával közreműködésben.

A Semmelweis Egyetem oldalán csütörtökön publikált hír szerint egy speciális terápiával sikerrel kezelték azt a 72 éves férfit, aki a nyelvgyök területéről kiinduló daganat okozta májáttéttel került az intézménybe.

Felére csökkent a daganat

A beteget a kezelés után másnap hazaengedték, Dr. Bánsághi Zoltán, a Radiológiai Klinika igazgatóhelyettese pedig elmondta, hogy a PET CT-vizsgálat eredményei szerint a 10 centiméternél nagyobb, hagyományos kezelésre nem reagáló daganat térfogatának 50%-a már biztosan elpusztult.

A klinika kifejtette, hogy az új terápiás módszer, a radioembolizációs daganatterápia egy, a kar felől bejuttatott katéterrel történik: a máj erein keresztül mikroszkopikus méretű sugárforrásokat juttatnak be a daganat ereibe, így a nagy dózisú sugárterápia az erekben elakadva, helyileg hat.

Gyors és fájdalommentes terápia

A terápia előnyei között említették, hogy a beteget átmenetileg sem kell elkülöníteni a családjától, maga a kezelés pedig Dr. Bánsághi Zoltán elmondása szerint fájdalommentes, és körülbelül 40 percet vesz igénybe, egyfajta érfestésként éli meg a beteg. 24 órás megfigyelést követően a kezelt páciens haza is mehet. További pozitívum, hogy a kar felőli katéterezésnek köszönhetően a beteg ágyhoz sincs kötve.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az egyetem közleménye szerint a radioembolizációs daganatterápia azoknak is reményt adhat, akiknél a hagyományos onkológiai kezelések nem használhatók, nem hatékonyak, vagy sebészileg nem eltávolítható májdaganatban szenvednek, illetve a májukon áttét képződött.

Az elmúlt évtizedek adatai alapján az országban a májat közvetlenül vagy áttéttel érintő daganatos esetek száma növekedett, és nagyobb részben nem lehetséges az operáció, az új terápia az eredmények szerint viszont a nem műthető daganatok kisebbítésében is segítséget jelent.

A terápia 15 éve létezik a világon, magyarországi bevezetése fontos előrelépésnek számít a hazai rákgyógyításban. Az első beavatkozás kétéves előkészítő munka után valósulhatott meg. Az eljárást egyelőre kizárólag az egyetemen végezhetik, a második kezelés várhatóan január végén történik meg.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük