Tudtán kívül segített elterjeszteni a fertőző ráktípust az ember: a kagylók isszák meg a levét
Az emberi tevékenység is közrejátszhat egy kagylókat érintő fertőző ráktípus terjedésében.

kagylok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az óceánokat átszelő hajókon megtelepedő kagylók révén az emberi tevékenységek akaratlanul is közrejátszhatnak a kagylókat érintő fertőző ráktípus világszerte való terjedésében - derült ki egy új tanulmányból, amelyet az eLife című tudományos lap közölt.

A legtöbb esetben a rákos megbetegedés az élő szervezet sejtjeiben bekövetkező DNS-mutációkból ered, amelyek szabályozatlan sejtszaporulatot eredményeznek. Normális esetben ez nem terjed át egyik szervezetről a másikra, azonban vannak kivételek - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Meglepő eredményt hozott a kutatás

- Az erszényes ördögöknél, a kutyáknál és a kagylóknál olyan ráktípusok fejlődtek ki, amelyek egyedről egyedre terjednek egy kórokozóhoz vagy parazitához hasonlóan - mondta Marisa Yonemitsu, a seattle-i Pacific Northwest Kutatóintézet munkatársa, a tanulmány vezető szerzője. Yonemitsu szerint egy ilyen ráktípust, kagylókat támadó fertőző neopláziát mutattak ki korábban a Mytilus trossulus fajnál a nyugat-kanadai Brit Columbia tartományban.

A kutatók hasonló ráktípusokat azonosítottak a Mytilus trossulusszal rokon kagylófajoknál szerte a világon. Annak kiderítése érdekében, hogy ezek a ráktípusok is fertőzőek-e, illetve ugyanazon vagy - a Kanadában észlelttől - eltérő típusokról van-e szó, a szakemberek DNS-szekvenálást végeztek Franciaországból és Hollandiából begyűjtött Mytilus edulis - ehető kékkagyló - és Chiléből, valamint Argentínából származó Mytilus chilensis rákos sejtjein.

- Ennek megállapítása segít felmérnünk a fertőző ráktípusok gyakoriságát, hogy milyen messzire tudnak eljutni a természetben, és képesek-e új populációkat, új fajokat megfertőzni - jegyezte meg Yonemitsu. A csoport megdöbbenéssel fogadta, hogy az európai és a dél-amerikai kagylókból vett rákos sejtek szinte azonosak voltak genetikailag, ami közös eredetre utal, vagyis a megbetegedések valószínűleg egyetlen fertőzött Mytilus trossulusra vezethetőek vissza.

Bejárták a világot a rákos sejtek

A vizsgálatból ugyanakkor az is kiderült, hogy ez a ráktípus nem pontosan ugyanaz, mint amit Kanadában azonosítottak, ami azt jelenti, hogy egynél többször fejlődtek ki fertőző rákos sejtek a Mytilus trossulus fajnál, és egy ponton ezek a sejtek átutaztak az Atlanti-óceánon, világszerte számos fajt megfertőzve.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Mytilus kagylók nem élnek az Egyenlítő körüli területeken, vagyis szinte lehetetlen, hogy saját maguktól terjesztették el ezt a ráktípust Dél-Amerika és az északi félteke között - mutatott rá Michael Metzger, a kutatás másik résztvevője, aki szerint a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a fertőzött kagylók a nemzetközi teherhajók potyautasaiként jutottak el ezekre a területekre.

Fotók: Getty Images

Képeken a bálnák ismeretlen oldala

A fotósok reményei szerint a képekkel olyan különleges, személyes élményeket nyújtanak az embereknek, amik megváltoztatják a gondolkodásukat a tengeri élőlényekkel kapcsolatban, és ha az emberek tudnak változni, a bolygó is változni fog.

Ezt is szeretjük