Aggasztó jelenséget figyeltek meg a halaknál a kutatók - Még nem ismerik a következményeket

A műanyaghulladék mennyisége elképesztő, és a halakra is ijesztő hatással van.

hawaii-halak
beauty and style
Top olvasott cikkek

Akadnak olyan helyek Hawaii partjainál, ahol hétszer annyi műanyagdarabka van a vízben, mint hal - derül ki egy most publikált kutatásból. Az ivadékhalak az óceánban hányódó műanyagdarabkákat is megeszik, aminek még nem ismerjük az egészségügyi kockázatait.

- Nincs róla adatunk, hogy ennek vannak-e káros hatásai a halpopulációra. De csak rosszat jelenthet, hogy megeszik ezeket a nem ennivaló darabkákat életük kezdetén, amikor a táplálkozás annyira fontos a túlélésük szempontjából - magyarázta Gareth Williams, a walesi Bangor Egyetem tudósa a BBC Newsnak.

Több a műanyag, mint a hal

A kutatók az óceán felszínén úszó, szalagszerűen elrendeződött természetes táplálékforrást vizsgálták, amelyek tele vannak planktonokkal, a halak számára fontos élelemmel. Ám amikor Hawaii partjainál mintát vettek a planktonból, meghökkentek, hogy mennyi műanyagdarabka akadt fenn a hálójukon. - Váratlan volt, hogy a műanyagdarabkák száma meghaladja az ivadékhalakét - számolt be róla Williams.

A Hawaii környékén megvizsgált, ivadékhalak fejlődésében fontos szerepet játszó planktonforrásokban talált műanyagdarabkák sűrűsége átlagosan nyolcszor nagyobb volt, mint a csendes-óceáni nagy hulladékszigetben úszó műanyagdarabkák sűrűsége. - Megrázott bennünket, hogy a legtöbb mintánkban a műanyag volt a domináns - mondta el Jonathan Whitney, az amerikai Országos Légkör- és Óceánkutató Hivatal, az NOAA tengerbiológusa.

Az amerikai tudományos akadémia lapjában - PNAS - publikált tanulmány szerint a kutatók több száz ivadékhal felboncolása nyomán megállapították, hogy számos halfaj megeszi a műanyagdarabkákat. - Apró műanyagdarabokat találtunk a kereskedelmi halászat számára fontos fajok egyedeiben, mint a kardhal, a makrahal vagy a korallzátonyokon élő íjhalfélék - fűzte hozzá Whitney. De akadt műanyag a repülőhalak gyomrában is, amelyek a tonhalak és a hawaii sirályok zsákmányai.

A cikk az ajánló után folytatódik

- A biodiverzitást és a halállományt jelenleg számos, ember okozta káros hatás fenyegeti, köztük a klímaváltozás, az élőhelyvesztés és a túlhalászat. Sajnos a kutatásunkból az derül ki, hogy az ivadékhalak műanyaggal való táplálkozását is hozzáadhatjuk a listához - hangsúlyozta Jamison Gove, a honolului Csendes-óceáni Szigeteki Halászati Tudományos Központ tudósa.

Fotók: Getty Images

Tökéletesen kiválthatja a műanyagot az új csomagolóanyag

A szennyezés csökkentésére már számos stratégiát kidolgoztak: mind tudósok, mind kisebb cégek, mind magánemberek próbálják megállítani a folyamatot. A banánlevél és az ehető csomagolás után most egy újabb zseniális ötlet is felmerült.

Ezt is szeretjük