Ingyenes online konzultáció rákbetegeknek: a járvány idején sem szenvedhetnek hátrányt

A rákbetegek ügye a koronavírus-járvány idején sem szorulhat háttérbe. Dr. Bánki Endre, az Oncompass Medicine operatív igazgatója beszélt a betegek új lehetőségeiről.

laptop beteg

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A cikket az Oncompass Medicine támogatta.

A koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzet a daganatos betegek életére is drasztikus hatással van, hiszen a páciensek a fertőzések fokozottan veszélyeztetett csoportjába tartoznak. Az Oncompass Medicine ezért számos azonnali intézkedést léptetett életbe a betegek biztonsága érdekében, az eddigi személyes konzultációt pedig az online térbe helyezte át.

A 2019. évi Informatikai Innovációs Díjat megkapó Oncompass Medicine már a veszélyhelyzet kihirdetését követő napra egy összetett intézkedési tervet fogadott el, melynek értelmében a személyes konzultációt szüneteltetik, de működésüket a virtuális térben zavartalanul folytatják. 

A Precíziós Onkológiai Program a járvány idején

Dr. Bánki Endre, az Oncompass Medicine operatív igazgatója elmondta, abból az alapvetésből indultak ki, hogy egyetlen rákbetegnek sem származhat hátránya a kialakult helyzetből. A diagnosztikai céghez forduló daganatos pácienseknek ezért már ki sem kell mozdulniuk a lakásukból ahhoz, hogy részt vehessenek a precíziós onkológiai programban, és komplex dinamikus döntéstámogatást kaphassanak.

Az Oncompass a járványhelyzet ideje alatt ingyenes online konzultációt biztosít a programjuk iránt érdeklődő rákbetegek vagy hozzátartozóik számára, amelyben részletekbe menően minden információt megkaphatnak. Így biztonságos körülmények között mérheti fel bárki a személyre szabott terápiákhoz szükséges diagnosztikai és döntéstámogató szolgáltatások lehetőségeit.

Online konzultáció akár telefonról is

Csupán egy mobileszközre vagy számítógépre és egy internetkapcsolatra van szükség a konzultációhoz, és a videotelefonáláshoz sem kell semmiféle speciális szoftvert telepíteni a páciens gépére, így az idősebbek vagy az online felületeken kevésbé járatosak számára is kivitelezhető a gyakorlat.

A páciens első lépésként telefonon vagy e-mailben is felveheti a kapcsolatot a céggel, majd az általa elküldött leletanyagot előre egyeztetett időpontban, egy videóhívás keretei között értékeli az orvosszakértő, aki egy tervezetet készít az online konzultáción ugyancsak részt vevő programigazgató segítségével. A beszélgetés alatt a beteg megtudhatja többek között a programelemeket, határidőket, a költségeket, valamint felteheti a felmerülő kérdéseit. Amennyiben a részleteket áttekintve a beteg úgy dönt, becsatlakozna a precíziós onkológiai programba, a „virtuális rendelőbe” belép a rendelésvezető is, aki a jogi kapcsolat létrejöttét és az adminisztrációt segíti.

Ha a beteg csatlakozik a programhoz, már másnap megkezdi a munkát az ugyancsak virtuális keretek között működő Molekuláris Tumor Board, amelyben onkológus, genetikus, infobionikus, bioinformatikus, molekuláris biológus szakértő is jelen van. Újdonságként a beteg, sőt kezelőorvosa is be tud csatlakozni az online térben zajló szakértői testületi ülésbe, ahol akár együttesen megtervezhetik, hogy milyen diagnosztikai vizsgálatokat, milyen daganatos szövettani vagy egyéb mintából végezzenek el.

A molekuláris diagnosztikában nem fizikai vizsgálat történik

- A molekuláris diagnosztikán alapuló, személyre szabott kezelési lehetőségek felmérésére irányuló terápiás döntéstámogatás az online térben, biztonságosan működhet, hiszen itt nincs fizikai vizsgálat. Az Oncompass Medicine a molekuláris diagnosztikai vizsgálatot a patológián már meglevő szövettani minták alapján végzi el, melyet jogszabályi kötelezettségük révén harminc éven át őriznek. Mivel új mintavételre sok esetben már nincs szükség, ezzel is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy minimalizáljuk a kórházba járások számát a járvány miatt kialakult helyzetben - mondta el dr. Bánki Endre.

A betegeiknek akkor sem kell aggódniuk, ha nem áll rendelkezésre értékelhető szövettani minta: az új mintát már nem feltétlenül kell közvetlenül a tumorból venni, hiszen lehetőség van az úgynevezett liquid biopsziák megszervezésére is, ami azt jelenti, hogy akár egyetlen vérvétel labormintájából azonosíthatóvá válik a daganatos DNS, amelyből a molekuláris információ megszületik. Ez jelentősen kevesebb érintkezéssel, illetve kórházban tartózkodással jár.

Bánki Endre azt is hozzátette, hogy a precíziós onkológiai program szükség esetén akár az onkodiagnosztikai szakaszban is tud segíteni azoknak, akik komoly daganatgyanúval jelentkeznek az Oncompassnál: zavartalanul működő magánszolgáltatókkal kötik össze az érintettet ilyenkor, ahol a mintavétel vagy a képalkotó vizsgálatok megszervezése is garantáltan zökkenőmentesen és gyorsan lezajlik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Már a konkrét molekuláris információk birtokában ül össze újra a szakértői csapat, a Molekuláris Tumor Board, amelynek testületi munkájába ismételten becsatlakozhat a beteg és a kezelőorvosa is. A szakértői team által elmondottakat - partner egészségügyi szolgáltatókkal együttműködésben - videókonferenciát követően segíthet értelmezni a saját szakorvos vagy egy független klinikai onkológus, akinek további kérdéseket is tehet fel a páciens.

- Az Informatikai Innovációs Díjat egy olyan mesterséges intelligencián alapuló szoftver miatt kaptuk meg, amely egy speciális algoritmus alapján végez döntéstámogatást, és az adott beteg molekuláris profilja alapján rendezi sorrendbe a legindokoltabb, személyre szabott terápiákat. A precíziós onkológiai programba beletartozik a Molekuláris Tumor Boardunk szakértelme és a betegútmenedzsment is a páciens számára kijelölt kapcsolattartóval, aki folyamatosan tájékoztatja arról, hogy az eljárás éppen mely szakaszában tart - fejtette ki dr. Bánki Endre.

Majd hozzátette: az Oncompassnál régóta létezik egy olyan nemzetközi alapprogram, mely ez idáig is több országban online konzultáció keretei között működött, így világos volt, hogy a veszélyhelyzettel ezt a mintát veszik át Magyarországon. A betegek lehetőségeit azonban tovább bővítették, hogy számukra még több információt elérhetővé tegyenek, akár a kanapén ülve is.

Az online program már március közepe óta működik, ezalatt számos pozitív visszajelzés érkezett hozzájuk, amely megerősítette a céget abban, hogy a járvány lecsengését követően hosszú távon is fontos biztosítaniuk az online konzultáció alternatíváját. Jelentős könnyebbséget jelent ugyanis a betegek számára, hogy az ország bármely területén, hosszú utazás nélkül, akár saját otthonukból is elérhető számukra az orvosi konzultáció, vele együtt pedig a gyógyulás lehetősége.

Az online konzultációról és a precíziós onkológiai programjáról még több információt kaphatnak az érintettek az Oncompass Medicine weboldalán.

Személyre szabott terápiák

Az Oncompass betegeinek biztonságérzetét növeli az is a járvány miatt kialakult helyzetben, hogy a precíziós onkológiai program esetenként feleslegessé tesz egy-egy protokoll szerinti kórházi terápiát is, a személyre szabott gyógyszerek egy része már tabletta formában, otthoni körülmények között alkalmazható.

(Képek: Getty Images Hungary, Peták Lelle.)

Ezt is szeretjük