Ingyenes online konzultáció rákbetegeknek: a járvány idején sem szenvedhetnek hátrányt
A rákbetegek ügye a koronavírus-járvány idején sem szorulhat háttérbe. Dr. Bánki Endre, az Oncompass Medicine operatív igazgatója beszélt a betegek új lehetőségeiről.

laptop beteg
beauty and style
Top olvasott cikkek

A cikket az Oncompass Medicine támogatta.

A koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzet a daganatos betegek életére is drasztikus hatással van, hiszen a páciensek a fertőzések fokozottan veszélyeztetett csoportjába tartoznak. Az Oncompass Medicine ezért számos azonnali intézkedést léptetett életbe a betegek biztonsága érdekében, az eddigi személyes konzultációt pedig az online térbe helyezte át.

A 2019. évi Informatikai Innovációs Díjat megkapó Oncompass Medicine már a veszélyhelyzet kihirdetését követő napra egy összetett intézkedési tervet fogadott el, melynek értelmében a személyes konzultációt szüneteltetik, de működésüket a virtuális térben zavartalanul folytatják. 

A Precíziós Onkológiai Program a járvány idején

Dr. Bánki Endre, az Oncompass Medicine operatív igazgatója elmondta, abból az alapvetésből indultak ki, hogy egyetlen rákbetegnek sem származhat hátránya a kialakult helyzetből. A diagnosztikai céghez forduló daganatos pácienseknek ezért már ki sem kell mozdulniuk a lakásukból ahhoz, hogy részt vehessenek a precíziós onkológiai programban, és komplex dinamikus döntéstámogatást kaphassanak.

Az Oncompass a járványhelyzet ideje alatt ingyenes online konzultációt biztosít a programjuk iránt érdeklődő rákbetegek vagy hozzátartozóik számára, amelyben részletekbe menően minden információt megkaphatnak. Így biztonságos körülmények között mérheti fel bárki a személyre szabott terápiákhoz szükséges diagnosztikai és döntéstámogató szolgáltatások lehetőségeit.

Online konzultáció akár telefonról is

Csupán egy mobileszközre vagy számítógépre és egy internetkapcsolatra van szükség a konzultációhoz, és a videotelefonáláshoz sem kell semmiféle speciális szoftvert telepíteni a páciens gépére, így az idősebbek vagy az online felületeken kevésbé járatosak számára is kivitelezhető a gyakorlat.

A páciens első lépésként telefonon vagy e-mailben is felveheti a kapcsolatot a céggel, majd az általa elküldött leletanyagot előre egyeztetett időpontban, egy videóhívás keretei között értékeli az orvosszakértő, aki egy tervezetet készít az online konzultáción ugyancsak részt vevő programigazgató segítségével. A beszélgetés alatt a beteg megtudhatja többek között a programelemeket, határidőket, a költségeket, valamint felteheti a felmerülő kérdéseit. Amennyiben a részleteket áttekintve a beteg úgy dönt, becsatlakozna a precíziós onkológiai programba, a „virtuális rendelőbe” belép a rendelésvezető is, aki a jogi kapcsolat létrejöttét és az adminisztrációt segíti.

Ha a beteg csatlakozik a programhoz, már másnap megkezdi a munkát az ugyancsak virtuális keretek között működő Molekuláris Tumor Board, amelyben onkológus, genetikus, infobionikus, bioinformatikus, molekuláris biológus szakértő is jelen van. Újdonságként a beteg, sőt kezelőorvosa is be tud csatlakozni az online térben zajló szakértői testületi ülésbe, ahol akár együttesen megtervezhetik, hogy milyen diagnosztikai vizsgálatokat, milyen daganatos szövettani vagy egyéb mintából végezzenek el.

A molekuláris diagnosztikában nem fizikai vizsgálat történik

- A molekuláris diagnosztikán alapuló, személyre szabott kezelési lehetőségek felmérésére irányuló terápiás döntéstámogatás az online térben, biztonságosan működhet, hiszen itt nincs fizikai vizsgálat. Az Oncompass Medicine a molekuláris diagnosztikai vizsgálatot a patológián már meglevő szövettani minták alapján végzi el, melyet jogszabályi kötelezettségük révén harminc éven át őriznek. Mivel új mintavételre sok esetben már nincs szükség, ezzel is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy minimalizáljuk a kórházba járások számát a járvány miatt kialakult helyzetben - mondta el dr. Bánki Endre.

A betegeiknek akkor sem kell aggódniuk, ha nem áll rendelkezésre értékelhető szövettani minta: az új mintát már nem feltétlenül kell közvetlenül a tumorból venni, hiszen lehetőség van az úgynevezett liquid biopsziák megszervezésére is, ami azt jelenti, hogy akár egyetlen vérvétel labormintájából azonosíthatóvá válik a daganatos DNS, amelyből a molekuláris információ megszületik. Ez jelentősen kevesebb érintkezéssel, illetve kórházban tartózkodással jár.

Bánki Endre azt is hozzátette, hogy a precíziós onkológiai program szükség esetén akár az onkodiagnosztikai szakaszban is tud segíteni azoknak, akik komoly daganatgyanúval jelentkeznek az Oncompassnál: zavartalanul működő magánszolgáltatókkal kötik össze az érintettet ilyenkor, ahol a mintavétel vagy a képalkotó vizsgálatok megszervezése is garantáltan zökkenőmentesen és gyorsan lezajlik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Már a konkrét molekuláris információk birtokában ül össze újra a szakértői csapat, a Molekuláris Tumor Board, amelynek testületi munkájába ismételten becsatlakozhat a beteg és a kezelőorvosa is. A szakértői team által elmondottakat - partner egészségügyi szolgáltatókkal együttműködésben - videókonferenciát követően segíthet értelmezni a saját szakorvos vagy egy független klinikai onkológus, akinek további kérdéseket is tehet fel a páciens.

- Az Informatikai Innovációs Díjat egy olyan mesterséges intelligencián alapuló szoftver miatt kaptuk meg, amely egy speciális algoritmus alapján végez döntéstámogatást, és az adott beteg molekuláris profilja alapján rendezi sorrendbe a legindokoltabb, személyre szabott terápiákat. A precíziós onkológiai programba beletartozik a Molekuláris Tumor Boardunk szakértelme és a betegútmenedzsment is a páciens számára kijelölt kapcsolattartóval, aki folyamatosan tájékoztatja arról, hogy az eljárás éppen mely szakaszában tart - fejtette ki dr. Bánki Endre.

Majd hozzátette: az Oncompassnál régóta létezik egy olyan nemzetközi alapprogram, mely ez idáig is több országban online konzultáció keretei között működött, így világos volt, hogy a veszélyhelyzettel ezt a mintát veszik át Magyarországon. A betegek lehetőségeit azonban tovább bővítették, hogy számukra még több információt elérhetővé tegyenek, akár a kanapén ülve is.

Az online program már március közepe óta működik, ezalatt számos pozitív visszajelzés érkezett hozzájuk, amely megerősítette a céget abban, hogy a járvány lecsengését követően hosszú távon is fontos biztosítaniuk az online konzultáció alternatíváját. Jelentős könnyebbséget jelent ugyanis a betegek számára, hogy az ország bármely területén, hosszú utazás nélkül, akár saját otthonukból is elérhető számukra az orvosi konzultáció, vele együtt pedig a gyógyulás lehetősége.

Az online konzultációról és a precíziós onkológiai programjáról még több információt kaphatnak az érintettek az Oncompass Medicine weboldalán.

Személyre szabott terápiák

Az Oncompass betegeinek biztonságérzetét növeli az is a járvány miatt kialakult helyzetben, hogy a precíziós onkológiai program esetenként feleslegessé tesz egy-egy protokoll szerinti kórházi terápiát is, a személyre szabott gyógyszerek egy része már tabletta formában, otthoni körülmények között alkalmazható.

(Képek: Getty Images Hungary, Peták Lelle.)

Ezt is szeretjük