Az elhúzódó köhögés és a rossz lehelet gyulladást is jelezhet: tünetek, amiket komolyan kell venni
Szakorvos beszélt a köhögés egyik lehetséges kiváltó okáról.

no-kohoges
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elhúzódó köhögés olyan tünet, amit nem szabad félvállról venni, mert súlyos betegségeket is jelezhet. Ilyenkor első körben a háziorvoshoz vagy tüdőgyógyászhoz fordulunk, ám a probléma gyakran fül-orr-gégészeti kezelést igényel.

Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa a köhögés egyik lehetséges kiváltó okára hívja fel a figyelmet.

A köhögés típusai

Légúti fertőzés esetén a köhögéssel a szervezet a kórokozóktól próbál megszabadulni. A köhögés ilyenkor lehet száraz vagy hurutos, és rendszerint egyéb tünetek is kísérik. Az elhúzódó köhögés azonban nemcsak fertőzés következtében jelentkezhet: többek közt asztmát, refluxbetegséget is jelezhet, sőt akár gyógyszermellékhatás következtében is felléphet.

GettyImages-157482270
Fotó: MediaProduction / Getty Images Hungary

- Fül-orr-gégészeti vonatkozású gyakori panasz az elhúzódó köhögés hátterében a hátsó garatfali csorgás. Ilyen esetben az orrüregből a garat irányába lecsorgó váladék ingerli, irritálja a nyálkahártyát, emiatt a betegeknél köhögés jelentkezik - mondta dr. Moric Krisztina.

Miből sejthető, hogy ez a köhögés oka?

  • A hátsó garatfali csorgás okozta köhögés jellegzetesen fekvő testhelyzetben rosszabbodik,
  • a köhögés mellett jellemző tünet a torokkaparás, amit napközben torokköszörüléssel, krákogással próbálunk enyhíteni,
  • a hátsó garatfali csorgást kiváltó októl függően előfordulhat a köhögés mellett orrdugulás, rossz lehelet, allergiás tünetek is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mi okozza a hátsó garatfali csorgást?

- Egészséges személyeknél is termel váladékot az orrnyálkahártya annak érdekében, hogy ne száradjon ki, és emiatt ne legyen védtelen a kórokozókkal, a levegőben lévő szennyeződésekkel szemben. Hátsó garatfali csorgás esetén azonban a termelődő váladék mennyisége megnő, és hátrafelé, a garat irányába csorog. Ennek több oka is lehet, az érintettek többségénél krónikus orrmelléküreg-gyulladás áll a háttérben, ami mögött fel nem ismert légúti allergiára, reflux, orrsövényferdülés vagy orrpolip meglétére derül fény a kivizsgálás során - magyarázza dr. Moric Krisztina. 

A köhögéscsillapító nem segít

Ha az elhúzódó köhögést hátsó garatfali csorgás okozza, akkor felesleges a köhögéscsillapító készítmények szedése. Ahhoz, hogy a köhögés elmúljon, a kiváltó okot kell kezelni. Ha a panaszok egy hétnél - tíz napnál tovább jelentkeznek, mindenképp orvoshoz szükséges fordulni. Az alapbetegség gyógyszeres vagy műtéti kezelésével a köhögés is meg fog szűnni.

10 gyógynövény, ami erősít, és csillapítja a száraz köhögést: hatékonyak és finomak

A fertőző légúti betegségek megelőzésére, a megfázás ellen, de az allergia tüneteinek enyhítésére is bevethető néhány gyógynövény, amelynek ezért fontos helye van a házi patikában.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük