Az elhúzódó köhögés és a rossz lehelet gyulladást is jelezhet: tünetek, amiket komolyan kell venni

Szakorvos beszélt a köhögés egyik lehetséges kiváltó okáról.

Elhúzódó köhögés okai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az elhúzódó köhögés olyan tünet, amit nem szabad félvállról venni, mert súlyos betegségeket is jelezhet. Ilyenkor első körben a háziorvoshoz vagy tüdőgyógyászhoz fordulunk, ám a probléma gyakran fül-orr-gégészeti kezelést igényel.

Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa a köhögés egyik lehetséges kiváltó okára hívja fel a figyelmet.

A köhögés típusai

Légúti fertőzés esetén a köhögéssel a szervezet a kórokozóktól próbál megszabadulni. A köhögés ilyenkor lehet száraz vagy hurutos, és rendszerint egyéb tünetek is kísérik. Az elhúzódó köhögés azonban nemcsak fertőzés következtében jelentkezhet: többek közt asztmát, refluxbetegséget is jelezhet, sőt akár gyógyszermellékhatás következtében is felléphet.

GettyImages-157482270
Fotó: MediaProduction / Getty Images Hungary

- Fül-orr-gégészeti vonatkozású gyakori panasz az elhúzódó köhögés hátterében a hátsó garatfali csorgás. Ilyen esetben az orrüregből a garat irányába lecsorgó váladék ingerli, irritálja a nyálkahártyát, emiatt a betegeknél köhögés jelentkezik - mondta dr. Moric Krisztina.

Miből sejthető, hogy ez a köhögés oka?

  • A hátsó garatfali csorgás okozta köhögés jellegzetesen fekvő testhelyzetben rosszabbodik,
  • a köhögés mellett jellemző tünet a torokkaparás, amit napközben torokköszörüléssel, krákogással próbálunk enyhíteni,
  • a hátsó garatfali csorgást kiváltó októl függően előfordulhat a köhögés mellett orrdugulás, rossz lehelet, allergiás tünetek is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Mi okozza a hátsó garatfali csorgást?

- Egészséges személyeknél is termel váladékot az orrnyálkahártya annak érdekében, hogy ne száradjon ki, és emiatt ne legyen védtelen a kórokozókkal, a levegőben lévő szennyeződésekkel szemben. Hátsó garatfali csorgás esetén azonban a termelődő váladék mennyisége megnő, és hátrafelé, a garat irányába csorog. Ennek több oka is lehet, az érintettek többségénél krónikus orrmelléküreg-gyulladás áll a háttérben, ami mögött fel nem ismert légúti allergiára, reflux, orrsövényferdülés vagy orrpolip meglétére derül fény a kivizsgálás során - magyarázza dr. Moric Krisztina. 

A köhögéscsillapító nem segít

Ha az elhúzódó köhögést hátsó garatfali csorgás okozza, akkor felesleges a köhögéscsillapító készítmények szedése. Ahhoz, hogy a köhögés elmúljon, a kiváltó okot kell kezelni. Ha a panaszok egy hétnél - tíz napnál tovább jelentkeznek, mindenképp orvoshoz szükséges fordulni. Az alapbetegség gyógyszeres vagy műtéti kezelésével a köhögés is meg fog szűnni.

10 gyógynövény, ami erősít, és csillapítja a száraz köhögést: hatékonyak és finomak

A fertőző légúti betegségek megelőzésére, a megfázás ellen, de az allergia tüneteinek enyhítésére is bevethető néhány gyógynövény, amelynek ezért fontos helye van a házi patikában.

10 gyógynövény, ami erősít, és csillapítja a száraz köhögést: hatékonyak és finomak

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük