Tüdőtágulást is jelezhet a folyamatosan visszatérő hörghurut - Ilyen esetben kell orvoshoz fordulni

Nem játék a krónikus hörghurut, a szakorvos azt is elmondta, milyen tünetek esetén nem szabad halogatni a kezelést.

GettyImages-1191189866

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Krónikus hörghurut esetén az idejében megkezdett terápiával sokkal jobb életminőséget lehet elérni, ám ehhez minél hamarabb tanácsos orvoshoz fordulni.

Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, milyen tünetek kapcsán nem szabad halogatni a kivizsgálást.

Akut vagy krónikus hörghurut?

Akut hörghurut rendszerint légúti betegségek kapcsán jelentkezik. Néhány napig vagy egy-két hétig tarthat. A krónikus hörghurut azonban legalább három hónapig tart, és két év alatt több alkalommal is kiújul.

GettyImages-183218475
Fotó: pictore / Getty Images Hungary

Krónikus hörghurut során a hörgők állandó gyulladásban vannak, a váladéktermelődés fokozódik, emiatt jellemző tünete a hullámzó intenzitással jelen lévő hurutos, vagyis produktív köhögés. Amennyiben nincs kimutatható hörgőszűkület, egyszerű idült bronchitisről lehet beszélni. Ha viszont a köhögéshez a hörgők kisebb-nagyobb mértékű szűkülete is társul, nehézlégzés is jelentkezhet, ilyenkor a COPD-gyanú merül fel.

COPD-t, tüdőtágulást is jelezhet a hörghurut

A krónikus obstruktív tüdőbetegség, vagyis COPD tulajdonképpen egy „ernyőbetegség”, hiszen ez alá bújik a krónikus, hörgőszűkülettel járó hörghurut és a tüdőtágulás, más néven emfizéma. Ide tartozik még a hörgőtágulat, orvosi nevén bronchiektázia is. A COPD-s betegek 74%-ánál mutatható ki krónikus bronchitisz is.

Rizikófaktorok

  • A dohányzás is a krónikus hörghurut rizikófaktora. A COPD kialakulásáért felelős tényezők közül első helyen áll az aktív és passzív dohányzás.
  • Növeli a rizikót a környezeti légszennyezettség, a munkahelyi rizikó, a poros, vegyi gázokkal, gőzökkel teli levegő is.
  • Kockázati tényező emellett az idősebb életkor, az egyéb betegségek - asztma, reflux köhögés - a családi vagy gyermekkorban fennálló légúti betegség.
  • A hurutos köhögés és nehézlégzés is növeli a kockázatot.

Ez a két tünet a COPD kezdeti stádiumára már jellemző lehet. Megfelelő kezelés, valamint a rizikótényezők csökkentése nélkül a betegség - természetes lefolyása révén - időben fokozatosan rosszabbodni fog. Ha panaszok vannak, nem szabad halogatni a szakember felkeresését, fájdalmatlan vizsgálat keretében, légzésfunkció segítségével felállítható a kórisme.

A COPD kezelése

A kezelés részben gyógyszeres. Viszont nem hagyományos, tablettás készítményeket alkalmaznak, hanem ezek többnyire inhalatív gyógyszerek, melyek helyileg hatnak. Alapvetően hörgőtágítók, súlyosabb esetben gyulladáscsökkentők vagy ezek kombinációjának használata szükséges. Segítenek ellazítani a légutak izomzatát, ezáltal a nehézlégzés, fulladás enyhül, csökkentik a légúti váladék képződését, támogatják annak könnyebb kiürítését.

A cikk az ajánló után folytatódik

A gyógyszereket a beteg különböző belélegzőkészülékek segítségével tudja beszívni a tüdőbe. A hatékonyság érdekében nagyon fontos a belégzőkészülék helyes használati technikájának elsajátítása. Ebben leginkább az orvosok, asszisztensek tudnak segítséget nyújtani.

A gyógyszeres kezelés mellett elengedhetetlen tényező az életmódváltás. Fontos a dohányzás elhagyása, a füstös, szennyezett levegőjű helyeken a lehető legkevesebb ideig javasolt tartózkodni. Munkahelyi kitettség esetén fontos a megfelelő munkavédelmi szabályok betartása. A köhögés csökkentésére - ha száraz a lakás levegője - érdemes párásító készüléket beszerezni. Ellenben ha penészes, dohos helyen kell hosszú ideig tartózkodni, az is ártalmas, ezért kerülendő.

GettyImages-157619705
Fotó: muratseyit / Getty Images Hungary

A kivizsgálás során fontos egyeztetni kezelőorvossal a sportolási lehetőségekről is. A gyógyszeres kezelés beállítása mellett nagyon lényeges különböző légzési és köhögési technikák elsajátítása, valamint az állóképesség fenntartása és javítása megfelelő edzéstervvel.

Szűnni nem akaró köhögés ellen: ezeket idd, ha gyorsan szeretnél gyógyulni

A házipatikák legerősebb szerei a légúti betegségek kezelésére is alkalmazhatók.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük